Tomato Firmware: A mindent tudó router

Kérem szépen, én nagyon régen döbbentem ekkorát. Többnyire manapság csak Apple dolgok tudtak nekem klasszisokkal mindent felülmúló technikákat és megoldásokat mutatni. Router az Router. Ezt gondolom mindenki tudja. Azt is, hogy azért a dobozban lévő technikákat egy firmware működteti. Erre eddig, mint régen az informatikában nem fordítottunk nagy gondot. Volt volt… A vas miatt vettük. Ez igaz is. Viszont, hogy azt a vasat, hogy és mint használjuk ki, az lassan megint egy külön iparággá fogja kinőni magát. Egy alap kategóriás, talán még olcsónak is mondható Linksys routerből mit lehet egy másik firmwareval kihozni, döbbenetes. Lássuk:

Kezdem ott, hogy hazudnék ha azt állítanám sok Linksys alap firmwaret ismerek, és annak featureseit. Viszont abban biztos vagyok, hogy ennek az új 3rd party firmwarenek a közelébe se ér még csak más gyártó rendszere se. Hogy miket tud? Én most csak felsorolás szintjén mennék bele, és csak az újdonságokba:
– Lan és Wireless interfacekre külön számadatosan és grafikonos kirajzolással is tudja a routeren átmenő forgalmat megjeleníteni. Nagyon nagyon jó dolog, és hiányzik eddig az összes routerből.

{tomato} ban.png

– Tcp/UDP „time out”-olások beállítása. Komolyabb hálózatoknál nagy előnyt jelenthet ez az elég advanced dolog.
– Ping és Traceroute webes parancsok beépítve. Ezek is hálózati adminisztráció szempontjából nagyon hasznos kellékek.

{tomato} ping

– Mac, illetve IP címekre tudjuk megadni, hogy melyik nap engedélyezzük, illetve tiltjuk le a hálózatról.
– Az alap Wireless-es beállításokon túl (wep/wap/csatorna/ssid, stb)… lehetőségünk van más Wireless hálózatok felderítésére is.

{tomato} wifi scan

– Wake On Lan kliens van benne!!! Azaz a routerről fel tudjuk ébreszteni sleep üzemmódból a hozzáadott ip-ken lévő gépeket.
– Beépített lokális dns server. Nem kell ipkkel szenvednünk, most már tudunk normálisan neveket, és alap domaint rendelni a különböző ipkhez.
– Ugye eddig lehetőségünk volt egy dinamikus dns szolgáltató hostját a mindig változó IP-nkre állítani. Ezt most már egyszerre két ddns kliensel és szolgáltatóval is megtehetjük!
– Külön black, white listet alkalmazhatunk Wireless hálózatunk kezelésére.
– Külön állíthatjuk WAN, és Wireless MAC addressét kézzel.
– Linuxban jól ismert route táblát lehet állítani. Így lehetőségünk van különböző routing táblákat kezelni, ez is nagyobb hálózatokban jelenthet nagy előnyt.
– Lehetőségünk van a Wireless aprólékos (jelerősség, és különböző átviteli beállítások) részletes állítására.

{tomato} wifi setup

– Portforwarding, a hozzáadott definicók számszerű korlátozás nélkül, profi módon való megadása.
– QOS, ez a nagyon divatos hálózati kezelés. Végül is hálózati forgalom prioritással való irányítása. Többek között ezzel a technikával oldható meg a sokszor előjövő asszimetrikus vonalak feltöltésnél előjövő letöltési lassulása. Egyszerűen ipkre, protokollokra, portokra tudunk prioritást, és sávsebességet definiálni, így a böngészésünk sose lassul be. Ha torrenten, vagy dc-n fullosan töltünk is, le-fel, akkor is tudunk például böngészni levelezni. Persze ebben a rendszerben a QOS nagyon ki van dolgozva ezért szükséges hozzá megfelelő hozzáértés is. Kördiagrammal például kijelzi mindig milyen prioritású folyamatokból mennyi volt, persze csak arányosan nem számszerűen.

{tomatofw} statq.png

– Mivel a router a memóriáján túllövő adatokkal is dolgozhat (netmonitor, firewall stb…) ezért lehetőségünk van távoli hálózati helyek csatlakoztatására, amit a router adattárként használhat.
– Ezen túl pedig lehetőségünk van console használatra is.

Összefoglalva olyan technikai újdonságok vannak ebben a firmwareba, amik szerintem már nagyon hiányoztak az alap routerek repertoárjából. A firmware ingyenes. A megfelelő Linksys WRT54G routerhez használható sajna csak. Remélem gyorsan terjedni, és bővülni fognak ezek a featuresek. Akit érdekel, itt elérhető minden menüpontról screenshot, itt pedig a firmware hivatalos oldala.

Tomato Firmware: A mindent tudó router” bejegyzéshez 218 hozzászólás

  1. Megjelent az 1.07es paradicsom!
    Lényegében sok újítást nem tartalmaz csak a bandwidth monitor résznél.

    A real-time traffic grafikonját pedig jól elb@szták, aki frissít majd meglátja miért.
    Kérdés: administration/bandwidth monitoring/save history location-nél mi van ha az NVRAM-ot állítom be?
    Lehetséges hogy megtelne? Vagy ahhoz irreálisan sok idő statisztikája kéne? Ugyanis ha a default-on hagyom ami RAM, akkor egy áramszünet és elvesznek a statisztikáim. Ez történt nemrég velem, úgyhogy nem szeretném hogy megismétlődjön.

    Mit javasoltok? Maradon a ram-on vagy mentheti az nvram-ba is?
    Előre is köszi,

    Üdv

    UI: Itt válaszoljatok

  2. Lehet hogy nem egyrol beszelunk de az ilyen history data-kat en serveres cifs-es mountolt helyre mentem, ugy a biztos, az meg nehezn fog megtelni. :)

  3. Tudom, hogy egyenlőre csak én bénázok – főleg azok után, hogy másfajta routerem van, de leirűst hol lehet találni? advanced részben feléről nem is halottam, hogy micsoda.

    meg statikus IPnél hol kell beállitani az alapértelmezett átjárókat?

    illetve itt a WAN alatti LAN résznél mit állitok?
    köszi a választ, remélem estére mire hazaérek várni fog :)

  4. Én meg azt szeretném megtudni, hogy ha van ftp tárhelyem, oda ki tudom-e menteni CIF klienssel a logokat? Saját gépemre megosztott mappába működik, de távoli gépre nem. Mit rontok el? köszi

  5. Tido: hat olyan reszletes leirast ami minden menupontot megmagyaraz neked en se tudok. Statikus IP-t kivalasztva pedig van olyan rublika hogy gateway oda beirod ennyi :D A Wan alatti LAN resznel pedig a router belso alhalozatara vonatkozo beallitasokat latod. Tehat a belso natolt halozatodba hogy milyen parameterekkel szerepeljen a router.

    Buvana: szerinte ftp nem fog mukodni a CIF kliensel. Tudomasom szerint csak NFS es SMB megosztasokkal boldogul. SMB-vel biztos mert en is ugy hasznalom!

  6. Hello,

    WRT54G Advanced wireless menüben van egy Frame Burst opció

    Ezt írja róla a help:
    WRT54G
    Allows packet bursting which will increase overall network speed.

    WAP54G-nél a help
    The default setting is Off. Enabling this option should provide your network with greater performance, depending on the manufacturer of your wireless products. If you are not sure how to use this option, keep the default, Off.

    Interneten meg ezt találtam
    The default value is Disabled. Frame burst allows packet bursting which will increase overall network speed though this is only recommended for approx 1-3 wireless clients, Anymore clients and there can be a negative result and throughput will be affected

    Szóval 6 msec-os pingből 5 msec-os lett (8000 adatbájttal). Az adatátvitel biztosan gyorsabb (még nem tudtam kipróbálni másolásnál), de nem tudom hogy az az 1-3 kliens amit fentebb írnak (nem a gyártó csak valahonnét a netről) valóban igaz-e, mert nekem van egy WRT54G. Erre kapcsolódik egy WAP54G kliens módban, 2 db WAP54G Bridge módban, és egy Notbook. Szóval ez már 4 kliens.

    Valakinek valami tapasztalata erről Frame Burst-ről?

  7. 1 válasz, 1 kérdés

    Gedikart: ez lényegében azt jelenti, hogy a Frame Burst-öt ne várd 50 gépnél egyszerre, nem hiszem, hogy a 4 gép problémát jelentene neki.

    Másik, már kétszer étnéztem, de hol lehet a belépési nevet, és jelszót megváltoztatni? vagy csak a jelszót lehet az SSHs résznél? bocs, de ezt nincs kedvem próbálgatni :)

  8. Egyébként az a vicc, hogy ha 100 mW fölé veszed erőséget, már törvényt sértesz, mert csak 100 mWnál kisebb teljeseitménnyel sugározhat a router.
    A kérdés pont az, hogy szerintetek mi az a max, amit hosszú távon még elbir? ilyen 125 vagy 200? vagy ezt hogy leeht megmérni, kinek van tapasztalata?

    Köszi

  9. Tido: Ugy vettem eszre, hogy a routeren a webes adminbol csak jelszot lehet valtoztatni, de ssh-n ha belepsz akkor szinte tenylegesen csinalhatsz barmit, akar uj felhasznalot is hozhatsz letre, bar ezt a webes resz nem tudom mennyire fogja szeretni.

    Itt tobben mukodtetik a routereiket 200mW kozel nagyon problemat senkitol se hallottam… igy neked is ajanlom hogy nyugottan probald ki.

  10. Sziasztok!

    A véleményeteket szeretném kérni a következő problémáról, mivel még sosem használtam routert:
    Két különböző helyen szeretnék használni egyetlen routert, azaz vinném magammal az egyik helyről a másikra. Szerintetek megoldható-e ezzel a firmware-el (vagy akár másikkal), hogy megjegyezze a beállításokat és mindkét helyen csak be kelljen dugni és működjön?
    (Erre azért lenne szükség, mert otthon is és a páromnál is meg szeretném osztani a netet az asztali gép és egy laptop között, de persze mindig csak ott lenne szükség erre, ahol éppen tartózkodom.)

    Előre is köszi a segítséget!

  11. Hello!

    Bar eleg vadnak tartom a mobil routert :D Mar bocs… De van lehetoseg a firmwareba kiexportalni es beimportalni a konfiguracios fileket. Ezzel vegulis mintha ket profilod lenne. Eleg maceras es a routernek se hiszem a gyakori aramtalanitas jottesz… De ha gondolod probald ki. :)

  12. Ez a jószág megér annyit, hogy 2x is meg legyen vásárolva! Viccen kívül, azon gondolkodom, még mielőtt kifutna, veszek egy tartalékot :)

  13. Serin: szerintem igy butaság venni, hogy hordozgatni, főleg egy ekkora routert. inkább vegyél kettő olcsót a két helyre. Egyébként ha annyira hordozgatni akarod, akkor az ASUSnak van egy baromira kicsi hordozható routere – bár annak olyan is a hatósugara.
    Egyébként szerinem egyszerűbb helyben beállitani a routert, mint exporáltni, meg importálni.. beraksz fix IPket, arra csináhatsz szabványokat port forwardnál, a netnél meg ha mákod van,akkor DHCPvel kapja az IP cimet, MAC cimet meg kb 2 mp klónozni :)

  14. MiszterX: A gyakori áramtalanítás miért probléma? Mert én mindig egy elosztóval kilövöm az összes számítógépes cuccot estére, így a router-nek is ez lenne a sorsa, ahogy most a modemnek is.

    Tido: Őőő, miért mekkora ez a router???

  15. Hello. Nekem már két ilyen rooterem van, mert elköltöztem, és albimba is ilyet vettem :D most jövök csak rá, hogy mennyire jó a távoli kezelés, csak még a Qos-t nem tudom tökéletesen belőni :( Legalábbis ha torrentet maxon nyomom, még mindig érezhető, noha csak LOW beállitáson van, a netezés, meg SKYPEolás meg a HIGHESTen.. szal ha vki tud segiten :)

    ui.: mi volt ez a nagyon nagyon hosszú kiesés?

  16. Hát végül megfogadtam én is a tanácsot és tényleg kettőt vettem. Egy ideig cipeltem egyet, de túl nagy volt. Azóta csak jó tapasztalatom van vele. :-)
    Bár a MicroTorrent és Skype párosítás nálam is problémás, késik és szaggat a Skype és eddig nem sikerült ezt rendbehozni, pedig biztos lehet valahogy. Akinek van ötlete rá, az bátran írjon! ;-)

  17. Nekem az egésszel az a gond, hogy mig a torrentet érzékeli, és be is rakja LOWba, addig hiába állitottam be a Skypeot, egyáltalán nem látok arról a portról semmit, hogy érkezne..

  18. Sziasztok! Egy nagy gondom van a ruterrel. (54GL tomato 1.06.0981). Nem kapcsolódik fel a hálózatra. A számítógépen létrehozott kapcsolat simán felmegy rajta keresztül, de ugyanazokkal az adatokkal a router nem. Folyamatosan a „Connecting…”-et írja ki. Már reseteltem, újra feltettem a tomatot, de nem kapcsolódik fel. Először csak „akadozott” az internet, aztán végleg meghalt. A szolgáltató azt mondja fel vagyok kapcsolódva, látják a routert, de nem tudok se kimenő, se bejövő forgalmat bonyolítani. Van valakinek valami ötlete? Előre is köszönöm!

  19. Ivan: Ezek szerint eddig ment a net routerrel? ADSL-ed van? Mert nekem van egy olyan gondom ADSL-en, hogy időnként megszakad a net, pedig kapcsolódva van, de mégsincs semmi forgalom. Ez router előtt is volt. Erre az a megoldásom, hogy ilyenkor kihúzom a modemet és visazdugom fél perc múlva, újrakapcsolódik és megy. A szolgálttató szerint meg persze semmi probléma nincs.

  20. Igen tökéletesen ment minden. Most úgy működi, mintha csak egy switch lenne. Én is kikapcsoltam, kihúztam már mindent, de nem kapcsolódik fel a router a netre. A gépen létrehozott kapcsolat meg simán átmegy rajta, és van net.

  21. Visszatettem a linksys firmware-t. (v.4.30.11, aug.7.2007) A kapcsolódásnál a következő hibaüzenetet küldi: Can not get an IP address from PPPoE server. Mindent az alapbeállításokon hagytam. T-online ADSL netem van. Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

  22. Szia. Nekem 1 tippem az, hogy az ADVANCED rész ROUTING menüjében a Mode résznél a Gateway helyett Router van beállitva. Nekem legalábbis amikor átállitottam akkor nem ment a net.. lehet hülyeség, de hátha ezzel segitek.

  23. Üdv!

    QoS segítség kellene.
    Adot
    1 PC Kábelen 192.168.1.100
    1 XBOX Kábelen 192.168.103
    2 PC WiFin 192.168.1.101; 192.168.1.102
    1 Noti Wifin 192.168.1.104
    1 PDA Wifin 192.168.1.106
    A torrentezést szeretném a low osztályba tenni.
    A net, email, a High osztályba – gond azzal van ha proxyt használnak
    A noti kiemelt lenne Highest osztály

    A gondom az MSN, Skype, Yahoo Mesennger van, ezeket mindig a Unclassified osztályba teszi. Gondolom az Upnp miatt.

    WRT54GS 1.0V Tomato Firmware v1.10.1188
    Ha valaki tudna segíteni azt megöszönném.
    skypename: prokszat
    telphone: 06 hetven 627 héthuszonhat 9

    Köszi.

    u.i.: gratulálok a bloghoz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük