Tomato Firmware: A mindent tudó router

Kérem szépen, én nagyon régen döbbentem ekkorát. Többnyire manapság csak Apple dolgok tudtak nekem klasszisokkal mindent felülmúló technikákat és megoldásokat mutatni. Router az Router. Ezt gondolom mindenki tudja. Azt is, hogy azért a dobozban lévő technikákat egy firmware működteti. Erre eddig, mint régen az informatikában nem fordítottunk nagy gondot. Volt volt… A vas miatt vettük. Ez igaz is. Viszont, hogy azt a vasat, hogy és mint használjuk ki, az lassan megint egy külön iparággá fogja kinőni magát. Egy alap kategóriás, talán még olcsónak is mondható Linksys routerből mit lehet egy másik firmwareval kihozni, döbbenetes. Lássuk:

Kezdem ott, hogy hazudnék ha azt állítanám sok Linksys alap firmwaret ismerek, és annak featureseit. Viszont abban biztos vagyok, hogy ennek az új 3rd party firmwarenek a közelébe se ér még csak más gyártó rendszere se. Hogy miket tud? Én most csak felsorolás szintjén mennék bele, és csak az újdonságokba:
– Lan és Wireless interfacekre külön számadatosan és grafikonos kirajzolással is tudja a routeren átmenő forgalmat megjeleníteni. Nagyon nagyon jó dolog, és hiányzik eddig az összes routerből.

{tomato} ban.png

– Tcp/UDP „time out”-olások beállítása. Komolyabb hálózatoknál nagy előnyt jelenthet ez az elég advanced dolog.
– Ping és Traceroute webes parancsok beépítve. Ezek is hálózati adminisztráció szempontjából nagyon hasznos kellékek.

{tomato} ping

– Mac, illetve IP címekre tudjuk megadni, hogy melyik nap engedélyezzük, illetve tiltjuk le a hálózatról.
– Az alap Wireless-es beállításokon túl (wep/wap/csatorna/ssid, stb)… lehetőségünk van más Wireless hálózatok felderítésére is.

{tomato} wifi scan

– Wake On Lan kliens van benne!!! Azaz a routerről fel tudjuk ébreszteni sleep üzemmódból a hozzáadott ip-ken lévő gépeket.
– Beépített lokális dns server. Nem kell ipkkel szenvednünk, most már tudunk normálisan neveket, és alap domaint rendelni a különböző ipkhez.
– Ugye eddig lehetőségünk volt egy dinamikus dns szolgáltató hostját a mindig változó IP-nkre állítani. Ezt most már egyszerre két ddns kliensel és szolgáltatóval is megtehetjük!
– Külön black, white listet alkalmazhatunk Wireless hálózatunk kezelésére.
– Külön állíthatjuk WAN, és Wireless MAC addressét kézzel.
– Linuxban jól ismert route táblát lehet állítani. Így lehetőségünk van különböző routing táblákat kezelni, ez is nagyobb hálózatokban jelenthet nagy előnyt.
– Lehetőségünk van a Wireless aprólékos (jelerősség, és különböző átviteli beállítások) részletes állítására.

{tomato} wifi setup

– Portforwarding, a hozzáadott definicók számszerű korlátozás nélkül, profi módon való megadása.
– QOS, ez a nagyon divatos hálózati kezelés. Végül is hálózati forgalom prioritással való irányítása. Többek között ezzel a technikával oldható meg a sokszor előjövő asszimetrikus vonalak feltöltésnél előjövő letöltési lassulása. Egyszerűen ipkre, protokollokra, portokra tudunk prioritást, és sávsebességet definiálni, így a böngészésünk sose lassul be. Ha torrenten, vagy dc-n fullosan töltünk is, le-fel, akkor is tudunk például böngészni levelezni. Persze ebben a rendszerben a QOS nagyon ki van dolgozva ezért szükséges hozzá megfelelő hozzáértés is. Kördiagrammal például kijelzi mindig milyen prioritású folyamatokból mennyi volt, persze csak arányosan nem számszerűen.

{tomatofw} statq.png

– Mivel a router a memóriáján túllövő adatokkal is dolgozhat (netmonitor, firewall stb…) ezért lehetőségünk van távoli hálózati helyek csatlakoztatására, amit a router adattárként használhat.
– Ezen túl pedig lehetőségünk van console használatra is.

Összefoglalva olyan technikai újdonságok vannak ebben a firmwareba, amik szerintem már nagyon hiányoztak az alap routerek repertoárjából. A firmware ingyenes. A megfelelő Linksys WRT54G routerhez használható sajna csak. Remélem gyorsan terjedni, és bővülni fognak ezek a featuresek. Akit érdekel, itt elérhető minden menüpontról screenshot, itt pedig a firmware hivatalos oldala.

Tomato Firmware: A mindent tudó router” bejegyzéshez 218 hozzászólás

  1. Hali!

    konkretan nem ismerem ezt a telot, de sztem keress egy olyan beallitasi lehetoseget ahol a wireless eszkoznek (azaz a halozati kartyanak) tudsz IP cimet beallitani. Itt tudod megadni a DNS-t és a Gateway-t is. Ha ez megvan, a leirt beallitasokkal mukodnie kellene.
    ill. nezd at ezt:
    http://discussions.europe.nokia.com/discussions/board/message?board.id=connectivity&message.id=6898

    talán talalsz benne hasznosat!
    sok sikert! kitartas!

    egyember

  2. Sziasztok!
    Köszönöm a segítséget, a WLAN beállátások-további beállítások-IPv4 beállításai alatt megtaláltam az IP cím, átjáró stb. beállításait, és már megy!
    Köszi!

  3. Szevasztok!

    Sikerült belőni a wifi-routert. Hogy lehet beállítani, h. mások ne tudják használni a netemet, vmi titkosításra gondolok én, vagy vmi ilyesmire? Mert a noti azt írja, h. nem biztonságos a kapcsolat, amúgy műxik minden. Meg vhogy átnevezni a kapcsolatot linksysről vmi másra? Valószínűleg ezek alap dolgok, de nagyon nem értek hozzá! Ja, és még 1 kérdés, a drága t-online napi 1x bontja a kapcsolatot, kell vmit minden nap belőni a routeren, vagy automatikusan átáll az ip? Gondolom én, h. automatikus a dolog. Vagy ez az utolsó abszólúte hülye kérdés volt?! :D

    A válaszokat kösz előre is!

  4. Hello poisonivy!

    Igen van ra tobb mod is biztonsagos, titkositott wireless hasznalatahoz! Elso sorban a kulcsos titkosítások valóak erre. A wireless beállításoknál security, (biztonság) résznél kell ezeket állítani. Először is kiválasztani a titkosítás fajtáját, wep, wpa, wpa2 ebben a sorrendben nő a biztonsági szintjük is. Ha kiválasztottad melyik titkosítást használja a router, már csak egy titkosító kulcsot (jelszó féleség) kell megadnod. Ezek után ha kliensel próbálkozol csatlakozni, akkor már kérni fogja a kliensnél milyen fajta titkosítást használ a hálózat, és a titkos kulcsot amit beírtál. Ezek után már a Windozod se írhatja ki hogy nem biztonságos hálózatot használsz :)

    A T-* pedig valóban x időnként szakítja az internetet. Többnyire a routerek alapból újracsatlakoznak. Van ahol ezt külön be lehet kapcsolni, ahol nem ott többnyire alapból ezt csinálja. Max kézzel bontani és ujra kapcsolódási lehetőségek lesznek.

    Remélem segítettem, de elvileg a routered leírásában ezen beállítások képpel illusztrávla megtalálhatóak, ergó azt is böngészheted! Sok Sikert!

  5. na jol van. ez a leheto legjobb megoldas. nagyon szuper lett. grat hozza.
    jelentosen gyorsabban le is tolti az oldalt. :)
    (eljen a linksys) :D

  6. Üdv!

    Segítségetek kérném!
    Büszke birtokosa vagyok egy Linksys WRT54GL routernek, gyári firmwarrel. Minden klappol kábelen jön 10Mps net XP op. rendszer alatt, viszont a gondom annyi hogy a kiosztott net wifin egy másik gépre repül ott Win98 üzemel Surecom Wifi kártyával (54Mps), jelerősség/minőség kiváló, mégis csak a 10 Mps harmada megy át.. :( Vajon miért? Tomato tud segíteni? Ötlet/tapasztalat?

    Előre is mély köszönöttel!

  7. Hello, nem feltetlenul hiszem hogy a Tomato megoldana ilyen gondot. Mar az furcsa hogy windows98-al mukodik barmilyen wifi (legalabbis nekem). Mindenkepp ki kene probalni hogy maga a win98-as geped mas garantalt halozatba hogy mukodik. Ugyanis lehet magan a kliensen nem klappol vmi.

    Ha mas halozatba frankon tudna a 54Mbitet (ami realisan 2,3MB/s masolasi sebesseget jelenthet max idealis korulmenyek kozott), akkor olyanokkal probalkozz hogy probald meg titkositas nelkul, masik csatornan, ilyeneket. Ha az istennek se akar semmi menni vegso probakepp megprobalkozhatsz a tomatoval is. Sok sikert!

  8. Köszönöm a gyors választ.

    Számomra az furcsa hogy a Wireless kártya szoftvere frankón kijelzi hogy van kapcsolat 54 Mps oda-vissza, a fájlok mozgatása is kellő gyorsaságú csak a szétosztott net aminek kb a harmada megy. Próbáltam titkosítva, anélkül, a csatornák variálásával stb. Ma megpróbálom a jó öreg kábellel összekötöm módszert, megnézem úgy mennyi megy át.

    Szép napot!

  9. Szevasztok!

    Eddig sikerült mindent belőni, hála Nektek! Már csak 1 kérdésem lenne: dc-hez mit kell beállítani, h. rendesen működjön, mert csatlakozni csatlakozik a hubokhoz, de se keresni, se letölteni nem tudok. Nem tudom, h. a dc kliensben (dc ) v. a routeren (linksys WRT54GL) kell-e állítani vmit, és persze aktív módban szeretnék tevékenykedni, ha lehet. :)

  10. Csao,

    Semmilyen specialis dolgot nem kell csinalnod. Sajna windows alol en eleg reg nem dczek (szerencsere windozt se hasznalok), igy nem emlexem pontosan hol, de biztos hogy meg lehet adni neki 1 por szamot! Ezt a portot a tomato port forward opciojaba atiranyitod a gepedre (tehat a kulso porton a te belso halozati geped portja fog figylni, es ezzel aktiv kapcsolat epitheto ki) es elvileg mindennek flottul kene mukodni. Macen tudja azt a dc kliens hogy leteszteli hogy elerhetoe az a port vagy nem, es igy tudod hogy jo e… Windozon nemtudtom, lehet ott is van ilyesmi. A lenyeg a portforwarding, ez a kulcs! Sok sikert!

  11. Sziasztok!
    Meglett végre a Linksys WRT54GL routerem…
    Szerintetek tegyem egyből fel a Tomato firmware-t? Visszalehet aztán még rakni az eredetit? Garancia ilyenkor hogy működik? Végülis ez linuxos firmware… Mert valahogy nem találom a Wireless Client részt az alap firmware ben…Tomatoban már tuti meglenne egyből!

  12. Csao,

    Gratula a cucchoz. Ha neked keves az alap firmware tudasa tedd fel a tomato-t. Szerintem megeri, tobben jeleztek itt is vissza es helyreallithatatlan hiba sehol se akadt. Termeszetesen a tomato-ba is van firmware upgrade resz, ahol az eredetit (letoltheto a linksys oldalarol) vissza tudod „upgradelni”. Tudotommal a firmware upgrade egybol garanciavesztessel jar, mondvan nem azzal hasznaltad amivel a ceg adta, ha elromlott biztos amitta.

    En ettol fuggetlenul meleg szivvel ajanlom. Olvasd itt a hozzaszolasokat…

  13. Sziasztok!
    Azt hogyan tudom megoldani, hogy vegye is a router a jelet ill. adja is? Sehogy?
    Szóval van egy 54gl gyári firmware és a legszükségesebb beállítások. ( ez adná a jelet). Van egy másik 54gl Tomatoval ez csatlakozna rá, ill adná tovább egy notebooknak? Tudtok segíteni?
    Ez azér kell mert nincs rálátás oda ahova szeretném továbbítani és megosztani a netet.
    Elöre is köszönön

    Üdv: Csaba

  14. Errol itt a hozzaszolasok kozott mar esett szo. Pontosan egy srac hasonlo problemaval kuzdott. A WDS mod ami neked kell. WDS-nel a mindket routerbe beallitod a masik mac address-et innen fogjak tudni hogy egymas jelet tovabbitsak…

    Es meg van osztv. Asszem tomato tud olyat is hgoy WDS accesspont, tehat szorja a jeleket plusz kulon AP-kent is hasznalhatod. Ha gondolod olvass jobban utana a WDSnek-nek de szerintem ez fog neked kelleni. Sok sikert!

  15. Hello,
    Tomatoban a QoS csak LAN portokon működik, vagy működik a wrt54g-re kapcsolódó vezeték nélküli klienseken is? (AP kliens módban, Noti, AP Bridge módban)

    Köszi!

  16. Udv, fogos kerdes! En ugy vettem eszre a QOS (bar neha nem megfelelokepp osztalyozza a packageket, de) mukodik minden fele adatfolyamra, fuggetlenul hogy milyen modban jott letre… De ehhez lehet a hivatalos oldalon kellene inkabb erdeklodnod.

  17. Tudnál esetleg adni egy e-mail címet ahova küldhetem a kérdést? Mert én nem találok.

    Köszi!

  18. „De ehhez lehet a hivatalos oldalon kellene inkabb erdeklodnod”

    Erre az e-mail címre gondoltam

    Üdv.

  19. megjött a válasz
    It works on the WAN/Internet-side. Any client that connects to it, wired or
    wireless, as long as the traffic is for the WAN, gets QOS-ed. LAN /WLAN to
    LAN/WLAN connection is not touched. Az utolsó mondat mit jelent?

  20. Csak egy kérdés, mert nem találtam rá sehol sem választ, és a képeket meg még nem néztem végig, hogy milyen titkositásokat tud kezelni a router? – nekem már van, de szükségem lenne még1re, ingázás miatt. És érdekelne, hogy WPA-PSKás AES titkositást tud-e. (És nem a WPA2őre értem!)

    előre is köszi a választ.

  21. Mindent tud szerintem ami ma fellelheto wireless titkositasi szabvanykent ismert, tobbek kozott azt is amit te szeretnel sima wpa-val es wpa2 vel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük