Tomato Firmware: A mindent tudó router

Kérem szépen, én nagyon régen döbbentem ekkorát. Többnyire manapság csak Apple dolgok tudtak nekem klasszisokkal mindent felülmúló technikákat és megoldásokat mutatni. Router az Router. Ezt gondolom mindenki tudja. Azt is, hogy azért a dobozban lévő technikákat egy firmware működteti. Erre eddig, mint régen az informatikában nem fordítottunk nagy gondot. Volt volt… A vas miatt vettük. Ez igaz is. Viszont, hogy azt a vasat, hogy és mint használjuk ki, az lassan megint egy külön iparággá fogja kinőni magát. Egy alap kategóriás, talán még olcsónak is mondható Linksys routerből mit lehet egy másik firmwareval kihozni, döbbenetes. Lássuk:

Kezdem ott, hogy hazudnék ha azt állítanám sok Linksys alap firmwaret ismerek, és annak featureseit. Viszont abban biztos vagyok, hogy ennek az új 3rd party firmwarenek a közelébe se ér még csak más gyártó rendszere se. Hogy miket tud? Én most csak felsorolás szintjén mennék bele, és csak az újdonságokba:
– Lan és Wireless interfacekre külön számadatosan és grafikonos kirajzolással is tudja a routeren átmenő forgalmat megjeleníteni. Nagyon nagyon jó dolog, és hiányzik eddig az összes routerből.

{tomato} ban.png

– Tcp/UDP „time out”-olások beállítása. Komolyabb hálózatoknál nagy előnyt jelenthet ez az elég advanced dolog.
– Ping és Traceroute webes parancsok beépítve. Ezek is hálózati adminisztráció szempontjából nagyon hasznos kellékek.

{tomato} ping

– Mac, illetve IP címekre tudjuk megadni, hogy melyik nap engedélyezzük, illetve tiltjuk le a hálózatról.
– Az alap Wireless-es beállításokon túl (wep/wap/csatorna/ssid, stb)… lehetőségünk van más Wireless hálózatok felderítésére is.

{tomato} wifi scan

– Wake On Lan kliens van benne!!! Azaz a routerről fel tudjuk ébreszteni sleep üzemmódból a hozzáadott ip-ken lévő gépeket.
– Beépített lokális dns server. Nem kell ipkkel szenvednünk, most már tudunk normálisan neveket, és alap domaint rendelni a különböző ipkhez.
– Ugye eddig lehetőségünk volt egy dinamikus dns szolgáltató hostját a mindig változó IP-nkre állítani. Ezt most már egyszerre két ddns kliensel és szolgáltatóval is megtehetjük!
– Külön black, white listet alkalmazhatunk Wireless hálózatunk kezelésére.
– Külön állíthatjuk WAN, és Wireless MAC addressét kézzel.
– Linuxban jól ismert route táblát lehet állítani. Így lehetőségünk van különböző routing táblákat kezelni, ez is nagyobb hálózatokban jelenthet nagy előnyt.
– Lehetőségünk van a Wireless aprólékos (jelerősség, és különböző átviteli beállítások) részletes állítására.

{tomato} wifi setup

– Portforwarding, a hozzáadott definicók számszerű korlátozás nélkül, profi módon való megadása.
– QOS, ez a nagyon divatos hálózati kezelés. Végül is hálózati forgalom prioritással való irányítása. Többek között ezzel a technikával oldható meg a sokszor előjövő asszimetrikus vonalak feltöltésnél előjövő letöltési lassulása. Egyszerűen ipkre, protokollokra, portokra tudunk prioritást, és sávsebességet definiálni, így a böngészésünk sose lassul be. Ha torrenten, vagy dc-n fullosan töltünk is, le-fel, akkor is tudunk például böngészni levelezni. Persze ebben a rendszerben a QOS nagyon ki van dolgozva ezért szükséges hozzá megfelelő hozzáértés is. Kördiagrammal például kijelzi mindig milyen prioritású folyamatokból mennyi volt, persze csak arányosan nem számszerűen.

{tomatofw} statq.png

– Mivel a router a memóriáján túllövő adatokkal is dolgozhat (netmonitor, firewall stb…) ezért lehetőségünk van távoli hálózati helyek csatlakoztatására, amit a router adattárként használhat.
– Ezen túl pedig lehetőségünk van console használatra is.

Összefoglalva olyan technikai újdonságok vannak ebben a firmwareba, amik szerintem már nagyon hiányoztak az alap routerek repertoárjából. A firmware ingyenes. A megfelelő Linksys WRT54G routerhez használható sajna csak. Remélem gyorsan terjedni, és bővülni fognak ezek a featuresek. Akit érdekel, itt elérhető minden menüpontról screenshot, itt pedig a firmware hivatalos oldala.

Tomato Firmware: A mindent tudó router” bejegyzéshez 218 hozzászólás

  1. Köszi szépen! Vmit állítottam, most gyors a böngésző. De a torrent sebesség így nem lassul? :S

  2. A kerdesre a valasz: de igen lassul. Viszont csak arra az idore amig a weboldalad betoltodik. Ami ugye nem sok, mivel 1 oldalt gyorsan letoltesz, igy fel se tunik. Kepzeld el hogy van 1 hosszu cso, amibe a rendszered pakolja az informaciokat amit fogadni meg kuldeni kell. Ugye a torrent sok adatot foglal el, igy a csobe jo nagy reszt. A QOS nem tesz mas mint a webezeshez szukseges adatokat nem a sor vegere rakja hanem minden mast akkor megallit es a sor elejere kerulnek a fontosabb adatok, viszont mivel ezek nagyon aprocskak azonnal folytatodik a torrentes adatok kezelese… Kb ennyi. Remelem azert ertheto volt!

  3. Értem. Na még egy 1 kérdés ( tom már az agyadra megyek,bocs :D ) A Qos en belül a Classification kell beállítani ezt igaz? Vagy nem? Ott melyik vonatkozik a torrentre? a TCP/UDP
    Dst Port: 1024-65535? vagy más? És a böngészésre? Bocsi, a hülye kérdésekért ,de nem értek hozzá

  4. Igen, ott kell ahol irod! Nem kell portot irnod (bar lehet hisz elv a torrent kliensedre be kell allitani 1 portot), ha a IPP2P reszen (legorditheto sav lent) allitod be a torrentet, es elv akkor az a torrentes adatforgalmakra fog vonatkozni. Bongeszesre meg egyszeruen allitsd be hogy DST port 80, 443 ra high legyen az ertek, minden masra low, es kesz. Ugyanis a bongeszok a 80as es 443mas portokon olvassak le az informaciokat a webserverekrol alapbol.

    De azt ajanlom tesztelgesd es probalgasd mert jo megoldast sok fele keppen el lehet erni!

  5. Köszi. Na még egy kérdés. De ez már tényleg az utolsó :D Basic Settingsnél,Outbound Rate / Limit , Max Bandwidth nál mit kell beírni? A net sebességem?

  6. Igy van, egeszen pontosan a befele, es kifele rendelkezesedre allo savszelesseget. Ezeket fogja ugyanis szazalekosan felosztani a kategoriak kozott.

  7. Hali!

    Nekem van egy kicsit komolyabb kérdésem.
    Hogy tudom azt megcsinálni, hogy vannak userek, akik használják a hálózatot és be vannak írva és kézzel adtam nekik ip-t, de vannak auto-DHCP felhasználók is és azt szeretném, ha nekik egy kezdőlapod dobjun fel, amikor elkezdenek netezni, vagy valami belépési üzenetet hogy tudok küldeni nekik?
    Ha ebben tudnál segíteni, akkor azt nagyon meg tudnám köszönni neked!

  8. Phh ez mar volt problema, de akkor is csak azt tudtam irni, hogy ez sajnos nem halozati gond igazan csak alkalmazas szintu problema. Tehat operacios rendszer szinten nincs ilyen tamogatas. Csak abban az esetben tudnad megoldani, ha minden kliensed gepre valami erre specializalodott chat programot tennel fel. Akkor siman tudnal kuldeni uzenetet. Ha gondolod keress ra, „broadcast messages” cimen.

  9. Sziasztok

    Kb. 2 hete vettem egy Linksys WRT54GL routert. Tomato firmware-el használom. Minden tökéletesen működik, csak este, ha többen torrentezünk nagyon lassú a böngészés.
    Feltettem egy képet a qos beállításairól: [url]http://kepfeltoltesbcs.extra.hu/files/router1174984670.jpg[/url]
    Légyszi nézze át valaki, hogy mit nem jól állítottam. Azt akarom ,hogy a böngészés nagyon gyors legyen. A többi nem számít. A netem ADSL 7200/560k. Azt vettem észre, hogy ha online videót nézek, nem tudja folyamatosan lejátszani. A sebességgel nincs gond, ha ftp-ről töltök, kb 880 és 900 k közt jön le és 65-70 közt fel. Viszont ha pl. egy HD video trailert nézek, 480-as felbontásban még jó, de 720 és 1080 as felbontásban nem tudja folyamatosan lejátszani a quicktime, pedig a gépem és az internet sebessége is elég gyors hozzá.
    A sebesség beállításokat próbáltam scripttel is megadni, de az sem jobb mint a tomato qos beállításai. De az is lehet, hogy a script generátort sem jól állítottam be.
    Írja le valaki nekem, hogy mit kell beállítani.
    Azt ne írjátok, hogy próbáljam másik firmware-el, mert kipróbáltam a többit is, de a tomato tetszik a legjobban.
    Köszönöm

  10. Fu, okes, probalok okosat mondani. Eloszor is megneztem a kepet, es az korrektul be van allitva, szerintem azzal annyira nem is lehet gond. Ha megis ellenorizni akarod milyen besorolasu packageknek ismeri fel a router az adataitokat http://router_ipje/qos-detailed.asp urlen tudod ellenorizni, ezt ajanlom.

    A hd minosegu videok stream nezesevel megmodnom mi lehet a csaloka. Hogy honnan nezed. Mert az amit te 800kval toltesz ftprol az franko, hogy ott birja is a gep, es a net, de nagyobb oldalak (foleg kulfold, mert ugye a kulfoldi savszelesseg megint 1 mas tema) nem feltetlenul tudjak epp kiszolgalni azt az atviteli sebesseget, ami a folyamatos lejatszashoz szuksege. Probald meg csak kulon vmi download managerbe belerakni a filet (hd videot amit quicktimevel megnyit), hogy milyen sebesseggel szedi.

    Hirtelen ennyi okossagot tudok neked mondani!

  11. Sziasztok!
    Nagyon megtetszett nekem is ez a Linksys WRT54GL szerkentyű…
    De ugyanakkor valamivel nem vagyok tisztában és szeretném a segítségeteket kérni…
    Valójában miért van rajta 2 antenna csatlakozó? Magyarán azt szeretném kérdezni, hogy ez a szerkentyű megoldás lenne-e arra amire nekem szükségem lenne. Tehát:
    Wireless netem van..tehát kellene, hogy egy szolgáltatóhoz kapcsolódjon a Linksys WRT54GL..valamint ugyebár elérhető lenne a net LAN on…és WLAN on is? Tehát a két antenna azért van, mert akár arra is képes egy időben, hogy tehát rákapcsolódok a routerrel a wireless szolgáltató AP-jére…és igy pppoe-n keresztül tudnám használni a netet LAN on is illetve WLAN on is? Jól értelmezem? Vagy nem…mivel most azt megtudom oldani, hogy egy AP vel kapcsolódok szolgáltatóhoz, ez switchbe megy, majd másik AP vel szórom a jelet és pl. laptoppal birok kapcsolódni..Ugyanakkor én mindezt egy kütyüben szeretném használni, ezért is kérdezem, hogy ez a Linksys WRT54GL tud-e ilyet!!!
    Előre is köszönöm mindenkinek a választ!
    üdvözlettel Bagi Szabolcs

  12. Hello, orulok ha neked is megtetszett a kis szerkentyu. Amit te szeretnel az mar komoly routelesi problema. Az en tapasztalataim szerint ez a Tomato firmware ezt nem tudja neked megoldani. Az alapbol kizart szerintem hogy egyszerre hasznald kliens modban es AP modban a routert. A ket antenna nem ket kulon wifi egyseget jelentene, mert az lenne neked a megoldas.

    Ha meg meg is oldott lenne amugy hogy vhogy 2 kulonbozo forrasu internethozzaferes is elerheto lehetne 1 routeren, akkor is specialis route (utvonalvalaszto) konfiguraciokat kene csinalnod, ami linux eseten nem lehetetlen, de hozzaertes szuksegeltetik.

    Sajnos sokan belebolondulnak e (vagy mas haxolhato) routerbe, es mar mindent e szerencsetlennel akarnak megoldani. Vagy fektess bele egy komolyabb, nem hazi felhasznalasra szant routerbe, ahol kulonbozo konfiguraciok segitsegevel szinte barmit megoldhatsz, vagy egy kis figyasztasu aprocska gepet allits be a celra, ami kelloen bovitheto, halozati kartyakkal, wifi kartyakkal, es linux segitsegevel hangold ossze a halozatod. Nem kis feladat. Sok sikert hozza!

  13. Értem. Köszi szépen a részletes választ. Igazad van, elég sok mindent szeretnék, holott már igy is király dolgokat lehet csinálni ezzel a kis Linksys WRT54GL routerrel és a Tomato Firmware-el…Lehet, hogy veszek egy AP-t még valamint ezt a Linksys WRT54GL-t.. majd meglátjuk, hogy alakul. De legalább tudom, hogy igen sokrétű ez a router és a tomato firmware páros, ami későbbiekben számomra is szükséges lesz, ha végre lesz ADSL-em.

  14. Ilyen router vásárlását tervezem: Linksys WRT54GL Wireless

    A kérdésem annyi lenne, h. van egy ‘hagyományos’ adsl kapcsolatom és azt szeretném kettéosztani 1 notebook és 1 pc között, erre alkalmasa-e ez a router? (Annyit azért már sikerült kihámoznom, h. minden bizonnyal igen) :)
    Akkor a lényegi kérdésem tulajdonképpen az lenne, h. mindenképp kell-e ez a firmware frissítés, ha nem szeretném ezeket a grafikonokat nézegetni? Viszont zökkenőmentesen szeretnék, ahogy eddig is, tölteni torrentről, ftpről és böngészni egyszerre.

    Előre is kösz a válasz(oka)t!

  15. Nem, amire neked kell arra tökéletes a gyári soft. Kicsomagol a dobozból, összeköt, adsl-t konfigurál, örül, netezik!

  16. Kedves poisonivy!

    Ezt a routert pont azert kedvelik mert nagyobb tudasu masinat lehet belolle farigcsalni. Amit te szeretnel arra termeszetesen alkalmas az alap firmwareval is. Viszont mivel alap dolgokra hasznalnad, szerintem nezz ki egy olcsobb termeket. Az igenyeidnek szerintem akarmelyik „Wireless Router” neven futo halozati eszkoz meg fog felelni. A megis a wrtg4gl mellett dontenel se hiszem hogy megfogod banni!

    Sok sikert!

  17. Aham. Értem, tehát nekem elég vmi egyszerűbb router is. Csak láttam, h. erről igazán rosszat nem írnak sehol, nade sebaj. Akkor mondanátok nekem olyat, ami teljesen alap dolgokat tud, és kb. ilyen megbízható? És amúgy ez a wifis dolog, h. néz ki a valóságban? Mármint az összeszerelés. Adsl routert bedugom a wireless routerba, és kész is. Beállítom a megfelelő paramétereket, és mehet a szórakozás? Vagy teljesen rossz nyomon járok? Teljesen router-analfabéta vok, csak azért értetlenkedek itt. :)

  18. D-link és Linksys esetleg SMC routereket batran ajanlok, azert nem mondanek tipust mert nem nagyon vagyok kepbe ezekkel. A router konfiguralasa kb anniyt amit le is irtal. Halokartya a gepbe, a leirasba bennvan a routert alapbol melyik ip cimen ered el. Abba az ip tartomanyba veszel fel ipt. PL: 192.168.0.1 router ip eseten 192.168.0.2 tol 254 ig barmelyiket. Ezek utan bongeszoba beutod a router ip cimet, bejon a webes fogig felulet. Az admin felhasznalonevet es a jelszot is a leiras fogja tartalmazni, Belepsz es wifit bekapcsolod adsz neki 1 csatornat, es esetleg a titkositast is beallitod. Kb roviden ennyi. Nem szokott gond lenni, ra lehet erezni. Sok Sikert!

  19. Nana! Az SMC-t messziről elkerülni javaslom! Én is beleestem abba a hibába, hogy belépő szintű wifi-routert kértem a jézuskától karira, mondván nekem bőven elég lesz, s az ára is jó volt. Később megbántam, aztán eladtam, mert erre a WRT54GL-re csak pár ezrest kellett rádobni, de a különbség stabilitásban és szolgáltatásokban szinte elmondhatatlan. Persze én ki is használom a módosított FW előnyeit, de alap soft-tal is megéri! SMC-t 2 hónapig használtam, a végére még talán bajom sem volt vele, de egy ilyen GL-hez képest szánalom!

  20. Végül én is eldöntöttem, hogy ezt a routert választom, mármint a Linksys WRT54GL-t…Jövő héten megyek megvenni. Várom már, hogy meglegyen, majd eljátszogatok itthon vele. Meg szerintem ezt a Tomato Firmware-t is felrakom rá…előtte azért próbálgatom majd az eredetit is. Annyi pozitiv dolgot olvastam már erről a Linksys WRT54GL roterről, hogy nem is nagyon gondolkodtam rajta, hogy megvegyem-e. De jövőhétre meglesz az a lényeg. Úgyis régóta akartam egy routert az itthoni kis hálózatban.

  21. Sziasztok!
    Segítséget kérnék! A Tomatoval megy az 54GL. A WLAN laptomon megy, egy Nokia E65 telefonnal szeretném még használni a netet. Meg is találja a telefon a hálózatot, csatlakozik is (a tomatoban megjelenik a telefon MAC címe) de nem megy a net a telefonon, mert kiírja, hogy „WEB: átjáró nem válaszol”. Mit kell beállítani. WEP titkosítást használok, a telefonon be van állítva a WEP kulcs, de ha kikapcsolom a titkosítást akkor is ez a hibaüzenet. Máshol már használtam a telefont nyilvános hozzáférési ponton, működött a net. (Az is linksys hálózat volt.)

  22. Hello!

    Ez a telefonos wifis net nekem nagyon uj sose lattam, csinaltam ilyet. Ez a web atjaro nem valaszol erdekes dolog, hisz kulon be kell allitani egy proxyt neki? Vagy epp az a gond hogy be van alliva (regrol) es azt keresne… Halozati beallitasokal mit kell megadni? ip? netmask? gateway? ezeket mind helyesen meg is adtad?

    Ha igy se menne sorold fel a beallitasi lehetosegeket, hatha ott van vmi elallitva, vagy be nem allitva.

  23. Szia MisterX!
    A következőket kell a telefonon beállítani: Hálózat állapota:nyilvános v rejtett; WLAN hálózatmód:Infrastruktúra v Ad-hoc; Wlan biztonságimód:(ez WEP, megadtam a kulcsot);WEP hitelesítés típua: nyitott v megosztott. A telefonon minden beállítást próbáltam, de csak kapcsolódik és nem tölt le 1 kbit-et sem. A Tomatoban megjelenik a telefon MAC címe, IP nem (gondolom az nincs is neki, mert a leírásban is csak a MAC-ot lehet megtalálni.) A gyári firmware-el müködött is, de a Tomatoban nem tudom kitalálni, hogy mi lehet a gond. Az upgradelés után nem változtattam semmit, és mégsem ment.
    Köszi a segítséget!

  24. Fu, igen az elmondas szerint is az IP lehet a gond. Tehat a telefonban IP-t nem tudsz neki megadni manualisan? Akkor kerdes, DHCP server be van allitva a routeren? A gepek DHCP (automatikus ip) alapjan kapnak ipt? Ha ez se megoldas esetleg meg a titkositas mentes (OPEN) wifit probald ki esetleg. Hirtelen ennyi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük