Tomato Firmware: A mindent tudó router

Kérem szépen, én nagyon régen döbbentem ekkorát. Többnyire manapság csak Apple dolgok tudtak nekem klasszisokkal mindent felülmúló technikákat és megoldásokat mutatni. Router az Router. Ezt gondolom mindenki tudja. Azt is, hogy azért a dobozban lévő technikákat egy firmware működteti. Erre eddig, mint régen az informatikában nem fordítottunk nagy gondot. Volt volt… A vas miatt vettük. Ez igaz is. Viszont, hogy azt a vasat, hogy és mint használjuk ki, az lassan megint egy külön iparággá fogja kinőni magát. Egy alap kategóriás, talán még olcsónak is mondható Linksys routerből mit lehet egy másik firmwareval kihozni, döbbenetes. Lássuk:

Kezdem ott, hogy hazudnék ha azt állítanám sok Linksys alap firmwaret ismerek, és annak featureseit. Viszont abban biztos vagyok, hogy ennek az új 3rd party firmwarenek a közelébe se ér még csak más gyártó rendszere se. Hogy miket tud? Én most csak felsorolás szintjén mennék bele, és csak az újdonságokba:
– Lan és Wireless interfacekre külön számadatosan és grafikonos kirajzolással is tudja a routeren átmenő forgalmat megjeleníteni. Nagyon nagyon jó dolog, és hiányzik eddig az összes routerből.

{tomato} ban.png

– Tcp/UDP „time out”-olások beállítása. Komolyabb hálózatoknál nagy előnyt jelenthet ez az elég advanced dolog.
– Ping és Traceroute webes parancsok beépítve. Ezek is hálózati adminisztráció szempontjából nagyon hasznos kellékek.

{tomato} ping

– Mac, illetve IP címekre tudjuk megadni, hogy melyik nap engedélyezzük, illetve tiltjuk le a hálózatról.
– Az alap Wireless-es beállításokon túl (wep/wap/csatorna/ssid, stb)… lehetőségünk van más Wireless hálózatok felderítésére is.

{tomato} wifi scan

– Wake On Lan kliens van benne!!! Azaz a routerről fel tudjuk ébreszteni sleep üzemmódból a hozzáadott ip-ken lévő gépeket.
– Beépített lokális dns server. Nem kell ipkkel szenvednünk, most már tudunk normálisan neveket, és alap domaint rendelni a különböző ipkhez.
– Ugye eddig lehetőségünk volt egy dinamikus dns szolgáltató hostját a mindig változó IP-nkre állítani. Ezt most már egyszerre két ddns kliensel és szolgáltatóval is megtehetjük!
– Külön black, white listet alkalmazhatunk Wireless hálózatunk kezelésére.
– Külön állíthatjuk WAN, és Wireless MAC addressét kézzel.
– Linuxban jól ismert route táblát lehet állítani. Így lehetőségünk van különböző routing táblákat kezelni, ez is nagyobb hálózatokban jelenthet nagy előnyt.
– Lehetőségünk van a Wireless aprólékos (jelerősség, és különböző átviteli beállítások) részletes állítására.

{tomato} wifi setup

– Portforwarding, a hozzáadott definicók számszerű korlátozás nélkül, profi módon való megadása.
– QOS, ez a nagyon divatos hálózati kezelés. Végül is hálózati forgalom prioritással való irányítása. Többek között ezzel a technikával oldható meg a sokszor előjövő asszimetrikus vonalak feltöltésnél előjövő letöltési lassulása. Egyszerűen ipkre, protokollokra, portokra tudunk prioritást, és sávsebességet definiálni, így a böngészésünk sose lassul be. Ha torrenten, vagy dc-n fullosan töltünk is, le-fel, akkor is tudunk például böngészni levelezni. Persze ebben a rendszerben a QOS nagyon ki van dolgozva ezért szükséges hozzá megfelelő hozzáértés is. Kördiagrammal például kijelzi mindig milyen prioritású folyamatokból mennyi volt, persze csak arányosan nem számszerűen.

{tomatofw} statq.png

– Mivel a router a memóriáján túllövő adatokkal is dolgozhat (netmonitor, firewall stb…) ezért lehetőségünk van távoli hálózati helyek csatlakoztatására, amit a router adattárként használhat.
– Ezen túl pedig lehetőségünk van console használatra is.

Összefoglalva olyan technikai újdonságok vannak ebben a firmwareba, amik szerintem már nagyon hiányoztak az alap routerek repertoárjából. A firmware ingyenes. A megfelelő Linksys WRT54G routerhez használható sajna csak. Remélem gyorsan terjedni, és bővülni fognak ezek a featuresek. Akit érdekel, itt elérhető minden menüpontról screenshot, itt pedig a firmware hivatalos oldala.

Tomato Firmware: A mindent tudó router” bejegyzéshez 218 hozzászólás

  1. Persze a CIFS kliensel tudsz a routerbe felmountolni „tavoli” smb megosztasokat pl. Legalabbis en erre hasznalom. A gepemen van egy konyvtar ott felmountoltatok \\192.168.0.2\miszterx ilyen formaba egy konyvtarat, es ezek utan minden temp adatot (netforgalom, grafikonok, config) ide ment ki. Lehet nfs-el is menne, azzal nem szenvedtem. :)

    Remelem sikerult megvalaszolnom a dolgot. Okos dolog ez. Mert igy siman lehetne mondjuk cifes mountolasra torrentezni pl. Sajna az viszont meg nincs benne :( En orulnek neki :p

  2. Köszi! Én meg azt hittem valamiféle fájlmegosztást mountolhatok, bár sejtettem hogy bibi van, mert arra van pl FTP server. Abszolút hozzá nem értő vagyok, de nagyon tetszik a tomato, a routerem is pár napos. No akkor majd beállítom, hogy mentse ki az adatokat. LED scriptet már sikerült tennem rá! :D

  3. Orulok, igen nagyon jo rendszer ez a tomato. Az addon reszek hianyoznak belolle, azzal aztan tenyleg elso szamu lenne. De talan arra is eljon meg az ido. Sok sikert hozza, es remelem mas hasznosat is tudsz olvasni a blogon. :)

  4. Újra itt! Az a problémám, hogy a bandwidth monitornál minden „fülön” ugyanazok az értékek vannak! Mit rontok el? WAN,br0,eth0,vlan0,vlan1 grafikonjai megegyeznek, csak inverz színek vannak. WL, a wireless az OK, azt külön méri. 2 gép van rajta madzagon, 1-es, és 2-es porton, és a rádión PDA. Külön kéne mutatni a forgalmat nem?

    2 db screenshot:

    http://buvana.uw.hu/jpg/p01.jpg
    http://buvana.uw.hu/jpg/p02.jpg

  5. Hmm tehat te azt szeretned ha a 4 rj-45-os dugaszba levo utp kabel forgalmat kulon kulon mutatna. Hmm jo kerdes. En nemtudom (sajna nekem csak 1 gep log mindig madzagon) de igazabol lehet hogy nem :( Az a gond hogy szerintem a routernek 1 halozati kartyaja van. Es erre van 1 switch (4 portos) utanakotve. Ergo a bandwith monitoron sincs eth0, eth1, eth2, eth3 csak a wlannak meg a kabeles halozati kartyanak device. Ebbol gondolom en hogy amit te szeretnel az lehet nem megoldott. Minden esetre IP alapjan biztos megoldhato lehetne hasonlo monitorozas. Ha godnolod irj a fejlesztoknek.

  6. Köszi a gyors választ, akkor ez lehet hogy nem megoldható. Viszont most LAN-on átmásoltam egy 250MB-os fájlt egyik gépről a másikra, és gondoltam mást fog mutatni akkor az eth0 mint a WAN. De nem, olyan mintha csak a WAN forgalma lenne mérve. De akkor miért van neki külön fülecske?
    Apropó, én a Tomato után nem csináltam 30 sec-es resetet. Ez lehet baj? Illetve amikor csináljuk a resetet, azt bekapcsolt állapotban kell ugye? Mára többet nem zargatlak, köszi :)

  7. Hat fiuk vegleg nemtom, sajna keso estig masik gep se lesz itthon hogy kiprobaljam. De ha mar 2toknel is jelentkezik a dolog akkor biztos rajtatok tul mutat a gond…

  8. Igen, azt irjak ott is a fiuk kb amit en… Meg persze hogy kivansaglistan mar feldobtak… tehat esetleg a jovoben elkepzelheto vmi ilyen fajta fejlesztes esetleg.

  9. Hali!

    A probléma a következő, most már pár napja, folyamatosan megszakad, elvész a wireless signal, majd pár perc múlva újra feltünik és minden megy tovább.
    A router eddig 230mW-on ment, (kb3hét) most visszavettem az alap 42mW-ra.
    Valakinek hasonló jelenség? Esetleg ötlet, hogy miért?
    (Ha nincs signál, de pl. scanneltetem vele a channel-eket, akkor működik.)

    előre is köszi a tippeket…

    egyember

  10. Nekem csak egy tippem van, sok az a 230 mW. Lehet hogy én vagyok beszari, de 80-100 nál nem merném feljebb venni, de egyelőre nincs is szükség arra, hogy az alap 42-nél feljebb vegyem.

  11. Üdv!
    Nekem egy egészen más jellegű kérdésem lenne, ami talán kissé nevetséges is, viszont meg szeretném nyugtatni magam…
    Nos a router configjában lehet a kapcsolatot bontani, és újból felvenni.
    Ha sűrűn használom ezt a funkciót(napi 20 alkalom) pl IP-váltás végett (mivel olyan letöltőhelyről szedek, ahol az IP-t figyelik) akkor ez kihatással van-e a router egészségére???
    A választ előre is köszi, és bocs ha nagy hülyeséget kérdezek! :D

  12. Nyugodtan annyiszor bontod ahányszor akarod. Én is töltök rapidról, bár én lusta vagyok ehhez a bontogatáshoz, inkább proxy.

  13. Az egyember problemajara azt tudom mondnai, hogy probalja a routert mas csatornan kiprobalni hatha zavarja, vagy volt 1 ismerosom akinek ugyan ilyen baja volt, o vmi PROTECTION mode-t kapcsolt be vagy kis es az megoldott mindent, gondolom advanced resznel kell hozza bogaraszni.

    blasius: ha csak a connect (wan) reszt kapcsolod ki be, azzal kicsit se artasz a routernek, o akamennyiszer le fel csatlakozik, nem befolyasolja az eletet, ha mar magat a routert rebootolgatnad, es/vagy aramtalanitgatnad. Az mar jobban megviselhetne.

  14. CTS Protection Mode

    The default value is set to Disabled. When set to Auto, a protection mechanism will ensure that your Wireless-B devices will connect to the Wireless-G Router when many Wireless-G devices are present. However, performance of your Wireless-G devices may be decreased.

    Ilyen van. Ezt most bekapcsoltam, bar nem tudom h lesz e hatása.
    köszi a tippet Miszterx, mindazonáltal fel vagyok háborodva, hogy nem foglalkoztatok a problémámmal bővebben! :D:D
    na jó éjt!;)

  15. Akkor én kérek elnézést. De ezzel a problemával sose talalkoztam még (szerencsére), csak olvastam másnál. Azért ajánlottam! :)

  16. Thx. Ma pl. 9 óran at siman ment a net. folyamatos letoltes, mondjuk csak 42 mW. Ami érdekelne, hogy okozhatja-e a szakadást a kliens gép hibája, vagy kulső „támadás”.
    peace.

  17. Köszönöm a megnyugtató válaszokat!
    Valamint felmerült bennem egy újabb kérdés, az alap(eredeti) configból lehet rebootolást végezni?
    Vagy csak a készülék előlapján lévő gomb segítségével lehet ezt elvégezni?
    Valamint Buvana írtad, hogy a configos disconnect, connect helyett inkább proxy-t használsz a rapid kicselezésére. Ez hogyan működik? Kifejtenéd nekem röviden ezt az lustaságkompatibilis rapidátvágási módszert?
    Köszi :D

  18. En nem emlexem a Linksys Firmwareban hogy lenne restart vagy barmi. Gondolom nem is akartak hogy nagyon ujrainditgasd, egy linux eseten meg ugye alapveto, azert kerulhetett bele.

    A proxyrol meg szerintem ez az iras es program eleg jol elmondja mi is ez es miert jo. Windoz eseten is persze mukodik a dolog alapbol, nem kell hozza progi. Olvasd el es szerintem megerted mire jo a proxy. Ezek utan persze elerheto es mukodo proxy cimeket kell szerezned es kesz. :)

  19. És kijött az újabb 1.05-ös paradicsom! :)

    blasius: MiszterX asszem le is írta a lényeget, keresni kell működő proxy szervereket, és ha amögül töltessz le rapidról, nem kell bontogatni a kapcsolatot, persze minden fájlhoz új proxy kell, különben várhatsz ugyanúgy 60-90 perceket. A baj az, hogy a legtöbb működő már használatban van, vagy nemrég töltöttek le vele, úgyhogy időnként nálam is a bontás marad, vagy kivárom az időt…

  20. Én is felraktam az új tomatot, stabilabbnak tűnik nekem és remélem, hogy az is lesz, mert az előzőnél állandóan megszakadt a kapcsolat, mármint a netes kapcs…..

  21. Sziasztok! Szerintetek miért lehet az, ha torrentezés közben belassul a böngészés? Mit kell beállítani a routheren? Ezt a firmwart használnom. Köszi a segítséget

  22. Igen, ez alapveto gond. Erre valo a QOS. Van kulon menupont is. A lenyeg, hogy allitsd be a torrentezest alacsony prioritasra. A bongeszest magas prioritasra. Igy sose fog a bongeszes lassu lenne ha torrentezel kozbe akkor se. Tehat mondom a tomatoba QOS menujeben ugyeskedj, szerintem viszonylag egyertelmu a beallitas. ha nemmenne szolj!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük