Rólam

Üdvözöllek a Xorp Blog Podcast rendszeren

Először hadd szóljak pár szót a blogról. Maga a blog rólam, a dolgaimról, élményeimről, fontosnak tartott feljegyzéseimről szól. A blog nekem nem pénzforrás, nem státuszszimbólum, és nem portálrendszer, ahol mások igényeit próbálom így-úgy kielégíteni. Egyedül csinálom, a magam szája íze szerint, magamnak. Habár voltak próbálkozások, hogy másokat is bevegyek a postolásba (Nóra, Zsolti), mégis bebizonyosodott, hogy ezt csak hivatásból és elszántságból lehet igazán jól űzni. Persze annak mindig örülök, ha a munkám, feljegyzéseim másoknak is hasznosak, és netalán rendszeresen olvasnak ezáltal.

A blog kicsiben kezdte. Az első bejegyzés 2005. június 10.-ére tehető (ez a tízes szám még elő fog jönni a későbbiekben), így én ezt a dátumot tartom a blog hivatalos születésnapjának. A blog fejlődik. Folyton folyvást. Azon túl, hogy rendszeresen próbálok bejegyzéseket írni, funkcionálisan is bővítem a repertoárt. Szebb, dinamikusabb, és funkció gazdagabb oldalt szeretnék teremteni.


Akkor most pár szót rólam. Paluska Mihálynak [ Полушка Mихаил (Mиша)] hívnak. Debrecenben élek. Mondhatni teljesen átlagos, egyszerű srác vagyok, akinek van pár hasznos és haszontalan rigolyája. Pályafutásomat több debreceni oktatási intézményében is próbáltam ilyen olyan sikerekkel befejezni, végül pedig a Debreceni Egyetem Műszaki Főiskolai Karán végeztem, mint Mérnök Informatikus végeztem.

Én is mint közülünk sokan, a 90-es években kezdtem az informatika iránt érdeklődni. Első saját gépem egy 486-DX 66Mhz-s gép volt. Persze Commodor, és 386-os gépekkel is volt dolgom, de csak ismerősöknél és barátoknál. Ezt követően viszont minden féle gépem volt.

Középiskolás koromban kezdett hódítani a Linux, Unix világa. Engem is magával ragadott természetesen. A következő jó pár évemet ez határozta meg. Ekkoriban az IrcNET-es #ZionCity csatornán összegyűlő emberkék tették ki az életemet. Az ottani sok advanced (hardcore Linux/unixos) userekkel sokat fejlődhetett a unixos tudásom, és ez idő tájt jegyeztem el magam a szerveradminisztráció és szerveroldali szolgáltatások terén, ami azóta is a legfőbb érdeklődési köröm.

A MiszterX név is ekkoriban alakult ki. Az életemet meghatározza a 10-es szám. Október (10. hónap), tizedikén születtem. Ettöl függetlenül bár, de a kedvenc számom is a tízes, és fiatalabb koromban volt egy időszak, amikor minden szóba próbáltam belefűzni az X hangot. A Superman sorozat egy epizódja révén alakult ki ez a név, amikor is Lex Lutor fia egy cyber világban “Mr. X”-nek hívta magát. Megtetszett, és kicsit magyarosítottam…

(A Xorp név is innen jön. Az X! Ez pedig az X-Corporation rövidítéseként funkcionál. Bár mindenki Xörpnek gondolja, de nem az. Én ezt anno egy nagyon is komoly márkanévnek gondoltam, amihez azóta is ragaszkodom.)

Az ezredforduló körül fellángoló Apple mánia engem is elkapott. Nem első sorban a gépek teljesítménye, stílusa ragadott meg, persze az se egy utolsó dolog, hanem az operációs rendszer maga. A Mac Os X azóta is szerintem az egyik legjobb operációs rendszer. Es ez az élmény annyira meghatározza azóta is az életemet, hogy desktop gépnek, azóta is Apple termékeket használok.

Akkor pár szót a karrieremről.

Nyíregyházán dolgoztam az egyetem mellett, egy egészségügyi cégnél voltam rendszergazdai munkakörben, de igazából szinte mindenesként tartottak számon. A cég alapvetően egészségügyi fejlesztésekkel foglalkozik, az itt dolgozó néhány developer kolléga most a MonaPhone rendszeren ügyködik éppen.

A diploma kézhezvétele után egy debreceni, de amerikai kézben lévő multinacionális céghez kerültem. Itt is a BMW egyik helpdeskjére mint technikai munkatárs. Rengeteget köszönhetek annak a csapatnak. Mint emberileg, mind szakmailag rengeteget láthattam és fejlődhettem. Ebben a munkakörben esett meg az a lehetőség, hogy fél évet tölthettem Münchenben, a BMW-nél, mint fejlesztési projectben résztvevő tesztelő munkatárs. Hihetetlen élmény volt.

Persze többre vágytam és tovább léptem. Ennél az amerikai multinál kerültem át a McDonalds-os fejlesztőkhöz, ahol én lettem közel 50 embernek A System Administrator. Élveztem is meg nem is. Rengeteg technológiai lehetőség tárult elém, mint hardware mint software részen, de egyedül voltam, így ahogy én jónak láttam úgy alakultak a dolgok. Nagyon sokat köszönhetek ettől függetlenül ennek az időszaknak. A közvetlen kollégák szerettek, és meg is bíztak bennem, én pedig amennyire a lehetőségek engedték próbálkoztam minél ideálisabb munkakörülményeket teremteni. Ekkoriban kellett olyan kihívásokkal megbirkózni, mint centralizált management, monitorozás, virtualizáció.

itsh

Ahogy semmi se tart örökké ez se tartott, habár nem én döntöttem így. Jött a gazdasági válság, és velem együtt 130 embertől vált meg a cég. Elég nagy letargiát jelentett ez akkor, főleg friss lakástulajdonosként. Így kerültem kicsit muszájból, kicsit őj kihívásként a mostani cégemhez. Nagy szerencsémre megadatott nekem az a választás, hogy én választhassak részleget. Mivel a SUN/Solaris csoporthoz nem is nagyon volt képzett ember, ráadásul elég ismeretlen és idegen területnek számított mindenkinek, így nem ütközött nehézségekbe, hogy én ehhez a régóta vágyott rendszerhez közelebb kerülhessek, amit azóta se bántam meg.

Az utóbbi időkben igazi nagy üzemeltetés szerint dolgozhatok. Olyan drága és egyedi dolgokkal, amikkel egy egyszerű informatikus sose találkozhat. Természetesen az itteni munkakörben szerezett általános ismereteket próbálom a világnak és persze magamnak lejegyezni. Ezért jött létre a Solaris menüpont is.

MSNMSN:
miszterx@miszterx.hu
ICQICQ:
53841993
.MacAIM.Mac & AIM:

miszterx@mac.com

SkypeSkype:
miszterx
iWiwiWiw:
Paluska Mihály [MiszterX]

Rólam” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Szia!

  Jaja, meg is lepődtem, hogy igy kifejlődött a blogod.
  Ha jól emlékszem, még akkor olvastam bele, amikor azt irtad hogy kaptál saját irodát. (talán egy kollégáddal osztottad meg)
  A KisMAC re kerestem rá, de egyből beugrott a stilus.
  A “multkor” is valami programot, infót, segitséget kerestem. Meg is találtam, mint most.
  Kössz, igy tovább!

 2. Szia Misi!

  Tetszik ez az oldal, nekem egy Mac-es ismerős ajánlotta, mikor néhány kérdéssel bombáztam őt, de most, hogy ide ellátogattam, megtetszett, főleg a Solaris-dolgok miatt (is).
  Én Mac-kel most ismerkedem, vagyis most újra, pár éve már van nálam egy kis G3, rajta OS-9, a mostani ,,netes” gépem meg egy PPC G4 OS/X 10.4-el. De a Solaris is érdekel, van egy SparcStation 20-asom is, arra akarok majd telepíteni ,,rá való” rendszert. Igaz, x86-on is kísérleteztem vele, de a videofelbontást nem tudtam összelőni, így nem akart grafikusan menni (Sol 10-es). MSN-en vagy e-mailben lehet Téged bombázni még kérdésekkel, amikre itt nem találok választ?
  Üdv, s még sok blogolást:
  Árpi

 3. Szia!

  Felvennélek msn-re, ha nem zavarlak vele :)
  Lenne majd időnként kéredésem szerintem, nem csak desktop gépekhez. Ha már itt van a két kis Sun, azokra tennék nem grafikus Sol-t is, legalábbis az Ultra1-et kár lenne erőltetni grafikával (na meg ez a monitorja is dögnehéz :D ) Jó lesz az terminálon keresztül. Esetleg ha találok bele második hálókártyát, akkor kis szervernek még elmehet.
  A Mac-nél a DiskUtility-ben meg is találtam a Permissions opciót, igaz ezt csak a MacHD-n azaz a rendszervinyón tudtam csinálni, de ott végignézte, ellenőrizte azt.
  MSN címem: arpadnop@hotmail.com

  üdv!

 4. Szia Misi!

  Milyen e-mail cimre tudok neked irni, amit olvasol? Van nemi infom a teljesitmenymeros kutyuk ugyeben :)

  Udv,
  Arpi / kando

 5. Szia Mihály,

  Nagyon jó ez az oldal és sok-sok cikket elolvastam már. Sokat segített a munkámban. Nem akaron tolakodó lenni, de esetleg AIX LPAR move-ról nincs véletlenül egy jó írásod?
  ŐŐŐ :D VIO-val kapcsolatban és minden érdekel, meg a NIM téma is foglalkoztat.

  Előre és köszönöm és az oldalt is :D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.