Tomato Firmware: A mindent tudó router

Kérem szépen, én nagyon régen döbbentem ekkorát. Többnyire manapság csak Apple dolgok tudtak nekem klasszisokkal mindent felülmúló technikákat és megoldásokat mutatni. Router az Router. Ezt gondolom mindenki tudja. Azt is, hogy azért a dobozban lévő technikákat egy firmware működteti. Erre eddig, mint régen az informatikában nem fordítottunk nagy gondot. Volt volt… A vas miatt vettük. Ez igaz is. Viszont, hogy azt a vasat, hogy és mint használjuk ki, az lassan megint egy külön iparággá fogja kinőni magát. Egy alap kategóriás, talán még olcsónak is mondható Linksys routerből mit lehet egy másik firmwareval kihozni, döbbenetes. Lássuk:

Kezdem ott, hogy hazudnék ha azt állítanám sok Linksys alap firmwaret ismerek, és annak featureseit. Viszont abban biztos vagyok, hogy ennek az új 3rd party firmwarenek a közelébe se ér még csak más gyártó rendszere se. Hogy miket tud? Én most csak felsorolás szintjén mennék bele, és csak az újdonságokba:
– Lan és Wireless interfacekre külön számadatosan és grafikonos kirajzolással is tudja a routeren átmenő forgalmat megjeleníteni. Nagyon nagyon jó dolog, és hiányzik eddig az összes routerből.

{tomato} ban.png

– Tcp/UDP „time out”-olások beállítása. Komolyabb hálózatoknál nagy előnyt jelenthet ez az elég advanced dolog.
– Ping és Traceroute webes parancsok beépítve. Ezek is hálózati adminisztráció szempontjából nagyon hasznos kellékek.

{tomato} ping

– Mac, illetve IP címekre tudjuk megadni, hogy melyik nap engedélyezzük, illetve tiltjuk le a hálózatról.
– Az alap Wireless-es beállításokon túl (wep/wap/csatorna/ssid, stb)… lehetőségünk van más Wireless hálózatok felderítésére is.

{tomato} wifi scan

– Wake On Lan kliens van benne!!! Azaz a routerről fel tudjuk ébreszteni sleep üzemmódból a hozzáadott ip-ken lévő gépeket.
– Beépített lokális dns server. Nem kell ipkkel szenvednünk, most már tudunk normálisan neveket, és alap domaint rendelni a különböző ipkhez.
– Ugye eddig lehetőségünk volt egy dinamikus dns szolgáltató hostját a mindig változó IP-nkre állítani. Ezt most már egyszerre két ddns kliensel és szolgáltatóval is megtehetjük!
– Külön black, white listet alkalmazhatunk Wireless hálózatunk kezelésére.
– Külön állíthatjuk WAN, és Wireless MAC addressét kézzel.
– Linuxban jól ismert route táblát lehet állítani. Így lehetőségünk van különböző routing táblákat kezelni, ez is nagyobb hálózatokban jelenthet nagy előnyt.
– Lehetőségünk van a Wireless aprólékos (jelerősség, és különböző átviteli beállítások) részletes állítására.

{tomato} wifi setup

– Portforwarding, a hozzáadott definicók számszerű korlátozás nélkül, profi módon való megadása.
– QOS, ez a nagyon divatos hálózati kezelés. Végül is hálózati forgalom prioritással való irányítása. Többek között ezzel a technikával oldható meg a sokszor előjövő asszimetrikus vonalak feltöltésnél előjövő letöltési lassulása. Egyszerűen ipkre, protokollokra, portokra tudunk prioritást, és sávsebességet definiálni, így a böngészésünk sose lassul be. Ha torrenten, vagy dc-n fullosan töltünk is, le-fel, akkor is tudunk például böngészni levelezni. Persze ebben a rendszerben a QOS nagyon ki van dolgozva ezért szükséges hozzá megfelelő hozzáértés is. Kördiagrammal például kijelzi mindig milyen prioritású folyamatokból mennyi volt, persze csak arányosan nem számszerűen.

{tomatofw} statq.png

– Mivel a router a memóriáján túllövő adatokkal is dolgozhat (netmonitor, firewall stb…) ezért lehetőségünk van távoli hálózati helyek csatlakoztatására, amit a router adattárként használhat.
– Ezen túl pedig lehetőségünk van console használatra is.

Összefoglalva olyan technikai újdonságok vannak ebben a firmwareba, amik szerintem már nagyon hiányoztak az alap routerek repertoárjából. A firmware ingyenes. A megfelelő Linksys WRT54G routerhez használható sajna csak. Remélem gyorsan terjedni, és bővülni fognak ezek a featuresek. Akit érdekel, itt elérhető minden menüpontról screenshot, itt pedig a firmware hivatalos oldala.

Tomato Firmware: A mindent tudó router” bejegyzéshez 218 hozzászólás

  1. Csao,

    Fu, ha minden proxyn megy kiveve a torrent akkor ecceru hisz akkor ip-re is adhatsz high dolgot… Es akkor a proxy ipjet allitod be, hogy ami csomag azon keresztul megy az high, minden mas low…

    Ha MINDEN proxyn megy akkor erdekesebb… Lehet csomagok tipusara allitani szurest, de sokak es sajat tapasztalataim szerint maceras, soxor teveszt :(

    Annyit tudok mondani hogy kiserletezgess, pontos configot nem tudok mondani… De bizom benne talan mas aki olvasta segit neked… Sajna ez a qos eleg becsapos :( Portok,IP szintjen jol alkalmazhato…

    Sok szrencset es koszi a gratulacuiot, igyexem… :)

  2. Ebben az esetben probald meg a szabalyt az ip-kre es a torrent altal hasznalt PORTokra krealni. Tehat mondjuk 192.168.0.1 6868 as portot LOW-ra rakni… Es hasonlokepp ftpnel stb… a lenyeg hogy detailsnal mindig ellenordizd hogy valoban jonak allapitja meg… Remelem fog menni… Igazabol mint mondtam csak tippeket adhatok, neked kell kikiserletezni hogy is fog neked JOL mukodni.

    A script generator meg hasznalhato… Szoval en melegen ajanlom. De tudd mikor mit general ki es miert… :) Az sose hatrany ha tudod mi miert tortenik a rendszeredben.

    Sok sikert!

  3. Hát amennyit próbálgattam én is, csak azt tudom ajánlani, hogy IP cim, majd port alapján állitsd be a dolgokat (ilyenkor jön jól a statikus DHCP :) ). A gond az, hogy kicsit macerás, de ha egyszer be van állitva, akkor már elmegy a végtelenségig. Egyébként amit olvastam Qosről az a gyorsabb, ha portok alapján hozod létre, nem pedig tipus alapján L7-tel. Szal előre, gépenként és alkalmazásonként beállitani. Én meg annyit tudok mondani, hogy nekem torrentet sec perc alatt berakja lowba, de skypeot akármennyire is Highestbe rakom, bár ugy viselkedik, én az istennek se látom a visszajelzésnél, pedig nem használok Upnp-t

  4. Nekem Asus WL-500gP-m van. Az oleg.wl500g.info-s firmwarerel. Mindent tud, ami nekem kell. Még a Timemachine-t is összehoztam a külső USB-s merevlemezzel a hálózaton.

  5. Üdv!

    Immár én is egy wrt54gl modell tulaja vagyok pár napja, ismerős tanácsára vettem meg, és nem bántam meg. Többen használjuk a netet, és mivel kissé túlzásba estek a többiek ftp és torrent terén, ezt akarnám megzabolázni vele. Gyak. az eddigi 600-800K-s letöltési sebességet akarom visszaveni max 60K-ra rajtuk. A QoS-t szeretném beállítani, ezt majd kitapasztalom, viszont szeretném naplózni is a forgalmat. Arra lennék kíváncsi, hogy ezt a cifs client módot hogyan lehet beüzemelni? Az UNC-hez beírom a megosztott mappa útvonalát, nálam \\192.168.2.20\router_log majd utánna mi az a felh.név-jelszó? Ide mi? Vegyek fel egy felhasználót a gépemre jelszóval és azt kell megadni? Igazából nem vágom mi az az smb..

  6. Szerbusz,

    Gratula a routerhez. Az a jelszos dolog akkor kell, ha ker jelszot az a „megosztas” ahova a router tolti fel a fileit. Ugy tudod legkonnyebben kiprobalni ha ugyan azt a helyet megprobalod elerni egy masik geprol, ha ker felhasznalonevet jelszot, ertelemszeruen azt add meg. Ha nem, akkor azokat akar uresen is hagyhatod.

    Sajnos neha hiaba jo minden nem akarja tudni felismerni :( Erre nemjottem ra miert, de talan az ujabb firmwarek mar sokkal jobban veszik az akadajt! :) Sok sikert… Es hidd el minden ilyen dolog nyitja a kiserletezgetes.

  7. Az a helyzet, hogy mindenképpen meg kell adnom valamit, mert kiírja a router, hogy legalább 1 karaktert meg kell adnom usernek és jelszónak is. A gépem eleve úgy van hogy fel van véve mindenki a hálón és ki vannak osztva a jogok hogy melyik megosztást ki érheti el és melyiket mindenki, de hiába vettem fel a routert is külön névvel-jelszóval, akkor sem műxik :( és a wallwatcher sem ismeri fel a routert. Lehet tűzfalam is beleszól ebbe a dologba, megkísérlem még kikapcsolva is.

  8. Hello!
    Nekem is tomatom van, de nem nagyon értek hozzá.Engem a QOS érdekelne. A lényeg,hogy ha megy a strongdc vagy az emule akkor is lehessen netezni.Ezt hogy tudom beállítani? Én már ennél a max bandwith-nél elakadtam. Az outbound az most a fel vagy letöltés.Egyalátálan h az akkor hol tudom azt megnézni?Szóval ilyen elég alap dolgokban ha tudnátok segíteni azt nagyon megköszönném

  9. Udv, tudnod kell hogy a file cserelo programod milyen portot hasznal. Arra lehet qos szabalyokat allitani. Mint itt is irtuk erdemes inkabb 1 bizonyos porton atmeno forgalomra allitani szabalyokat, azt konnyebben felismeri. Az outbound az a kimeno „feltoles” adatfolyam. Van egy details menupont asszem a qos menuben, ahol tudod megnezni az eppen aktualis csomagokat hogy osztalyozza minek ismeri fel.

    A lenyeg hogy kulonbozo szabalyokat allithatsz be. Teszem azt te a 6668-as porton hasznalod a p2p programod. Akkor csinalsz 1 szabalyt, hogy 6668as porton a 192.168.0.10 (ez a geped ipje amit hasznalsz), csak 60%at engedelyezed a max savodnak. Es minden masnak meg adsz 100%ot. Ergo ha netezel az mindig elsobseget fog kapni. Meg akkor is ha kozbe toltesz ezerrel.

    Azt ajanlom kiserletezz amugy. a QOS-el elbaszni nemtudsz semmit, max azt lassitod be amit nemkene, de akkor meg visszallitod. Ennyi.. Sok szerencset!

  10. Sziasztok..

    Nekem már jó ideje nem a gyári firmware fut a WRT54GL-emben, de a Tomato-nál jobbnak találtam a DD-WRT-t, főleg úgy, hogy DYNDNS bekapcsolva, és távolról VPN-ezek rá a router-re.

    A Tomato firmware-e lassabbnak is tűnt, én pedig utálok várni. A felület szokatlan volt.. de ez már csak izlés dolga.

    Ettől függetlenül a gyárihoz képest a Tomato is nagy ugrás, tény.

    Grafikont bár tudja a DD-WRT is, én nem használom. SNMP viszont tetszik.

  11. hello Csávó.ha jól értem azt mondod hogy a routeren vpn szerver-t csináltál mert ez érdekelen engem is.
    ha esetleg segítenél melyik ddwrt és hogy kell beállítani.

  12. sziasztok,

    Nemrégen telepitettem fel a tomatot Linksys routerr, és idáig jól ment.Minap viszont történt eg yfurcsa dolog: UPC kábelnetem van, elvileg fix ip’s, gyakorlatilag viszont 3-4 havonta új IPt adnak.Ez történt most is,arra lettem figyelmes, hogy egyik gépen sincs Net.
    A tomatoban fix ip-re állítottam be,beírtam DNSeket és IPt,ment szépen.
    Valamilyen oknál fogva a WAN MAC adress leresetelődött a router gyári MAC adressére, ebből kifolyólag nem engedte ki a nem klónozott cimet a Netre.
    Ezután resteltem a routert, és manuálisan beállítottam a régi Mac addresst és minden ment mint régen.
    A hálóban 5 gép van általában (3PC és 2Mac),fix ipkkel wirelessen és kábelen vegyesen.
    Mit állítottam be rosszul?

  13. akit erdekel itt egy Tomato MOD nevezetu fw, mindent el lehet olvasni rola a fenti linken. gyak az itt vitatott fw-be kerult bele egy-ket aprosag (mint a VPN….), en ezt hasznalom a sima tomato helyett egy ideje wrt54gl v1.1-esemben // nem olvastam vegig a postokat, remelem, hogy nem utolag irom ide ezt a verziot, mikor mar kb 10000x esett rola szo :)

  14. Visszaolvastam pár érdekes hozzászólást. „A DD-WRT gyorsabb mint a tomato”. Ez tetszett a legjobban :) Sokáig énis dd-ztem amíg nem baszták el a túl sok featuréval és a selejtes broadcom driverrel. Újabban használhatatlanul lomha és robosztus. A v24 az rc6-nál jár és nem képesek kiadni már nagyon régóta. A tomato fényévekkel gyorsabb és kis trükkel vpn és snmp is életre kelthető benne.

  15. Most vettem éppen egy Linksys WRT54GL 54Mbps WLAN routert. És azt szeretném megoldani, hogy bizonyos időszakokban vagy nagyon lekorlátozza magán a wifi jelerősségét (0közelire), vagy kapcsolja ki magán a wifi-t. Aztán természetesen ha letelt az idő, akkor kapcsolja vissza.
    A Tomato képes erre?

  16. Sziasztok!
    Most vettem meg az ötödik WRT 54GL routert, eddig mindegyik szépen muzsikált, erre is feltoltam a tomatót működött is rendesen, de a következő ki-be kapcs után megpurcant. Világít rajta mind a 4 LAN, meg az internet LED, a Power pedig villog. Mást nem csinál, fel sem lehet rá konnektálni. Ilyenkor mit lehet csinálni? Sérült a beírt firmware? A garival elhajtanának? Bár így az sem látszik, hogy mi nem működik rajta. Plíííz help! köszi.

  17. Én hirtelenben egy resetet javaslok :) nekem is volt most egy kis gebasz de a FON-os driver után akart nehezen visszamászni, de reset megoldotta – hátul antenna mellett.

    Jobb tippem nincs :\

  18. Vki egyébként meg tudná modnani, hogy hogy lehet megcsinálni, hogy legyen egy olyan felhasználó aki a statisztikát látja, de nem tud belenyulni másba? szóval, hgoy korlátozott jogai legyenek?

    előre is kösz

  19. Sziasztok.Lenne egy problémám.Kikapcsoltam a tomatoban a dhcp server és az történt, hogy a wlanos gép nem tud sehogy se kapcsolódni a lanos pedig simán.Beállítottam a static dhcp-ben a wlanos gép mac címjét, de semmi nem történt.

  20. A fenti probléma megoldódott egy router shout down révén.De azért lenne pár olyan kérdésem,amit nem értek a hálózatok és a tomato világával kapcsolatban.

    1.Egy 2szintes házról van szó (vasbeton gerendákkal),ahol a router fixen a földszinten van,az emeleten pedig két szoba egymás mellett,ahol kéne a net.Az én szobámban még csak-csak(-88dbm)lehet fogni,de amellettem lévőben abszolút nem.Valamilyen tanács?

    2.Hogyan működik a WOL opció?Ha jól értem, akkor ez azt takarja,hogy ha a lenti gép(amihez egy nyomtató van kötve) készenlétben van (nem lehet nyomtatni),akkor ezzel fel tudom kelteni,ha látja a router.

    3.Nem teljesen értem ezt a DHCP-és dolgot.Ha kikapcsolom, akkor azt jelenti,hogy automatikus ip cím-mel nem tud csatlakozni.De ha beírok valamilyen bármilyen számotaz x helyére,akkor menni fog (192.168.1.x).De hogy tudom azt elérni,hogy egy gépnek ténylegesen csak egy fajta ip címmel tudjon felkapcsolódni?

    4.A portforwarding hogyan működik?Mert azt írják,hogy úgy kell elképzelni,mint egy falat,de a falon elméletileg semmi nem megy át, mégis egy firefox vagy msn működik bármilyen beállítás nékül, de egy dc-hez nekem kell beállítani.Mittől függ és honnan tudjam,hogy melyikhez melyik kell?

    5. problémám a QoS-szal kapcsolatosak.
    –Prioritize ACK az mit takar?Mert valaki azt írja,hogy be kell jelölni, valaki pedig azt,hogy ha p2p-eket használsz, akkor nem.
    –A max bandwidth-hez a kiszolgáltatótól kapott sávszélességet kell megadni, vagy amit mérek általában egy speedtest-en?
    –Nem tiszta nekem, hogy hogyan műkdik pontosan,ez a kategorizálás.Ha jól gondolom a százalékok azt adják meg, hogy mekkora sávszélességet használhat.Eddig oké,de van mondjuk 3 kategóriám 100%,50%,25%.Magyarul ha fut mind a három kategória,akkor az azt jelenti,hogy 50%-kal(2x) gyorsabb lesz az első kategóriás a másodiknál.Magyarul lehet használni mindkettőt,de egyiket sem olyan „jól” mintha csak az egyik működne?És nem azt jelenti,hogy mondjuk a 2. kategóriás mindig csak 50%-on üzemelhet?
    Az outbound-nál pedig az upload-ot korlátozhatom, de igazából nekem nincsen fogalmam, arról hogy egy http vagy p2p vagy pop3 mekkora upload sebességet szeret.
    –A classification pontnál pedig ki lehet választani a portoknál dst vagy src, ezek mit jelentenek?És még ezzel kapcsolatos,hogy hogyan tudhatnám azt meg,hogy mondjuk a skypenak vagy egy játéknak melyik portot kell megadni, mind itt, mind egy portforwarding-nál, mert mondjuk a tűzfal progim a firefox-ra kiír több portot is, de tudom mégis,hogy a http-hez a 80-as kell.

    Bocsánat,hogy ennyi kérdésem van.De gondoltam összeszedem azokat,amiket nem értek vagy nem vagyok benne biztos.
    Előre is köszi

  21. Hello!
    Olyan kérdésem lenne, hogy el tudja valaki érni a modemjét a routeren keresztül? Ez a fura kis Askey ADSL modemem van és a gépre dugva el tudom érni, de routeren keresztül sehogy sem, pedig neten is keresgéltem már megoldást, próbálkoztam is sokat. Ha valakinek megy a dolog, az légyszi segítsen! :-)

  22. hello,

    A transmit power novelesevel mennyire szabad jatszani, ajanlott e maximumra tenni, vagy ettol kipurcanhat a router? Eszrevettem melegedest,de nem tekertem teljesen fel csak kb 110.re.Valakinek tapasztalata ezzel kapcs?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük