Stanislaw Lem – Solaris

Régóta nem olvastam könyvet csak hangoskönyvekre volt időm. Most viszont 20 perceket is utazok a villamossal, és lehetőségem van olvasni. Egy régi adósságomat pótoltam be, amikor Stanislaw Lem Solaris könyvéhez nyúltam. Szegedi Laci barátom már többször felhozta a könyvet, és annak mondanivalóját. Mindig győzködött, hogy olvassam el, mert egy rendkívül fontos alkotás. Én pedig nekiestem.

A film

Azok közé tartozom, akik először a filmet látták George Clooney főszereplésével. Bevallom őszintén fogalmam sem volt mit fogok kapni, de valami izgalmas scifi történetre vártam. Na, azt nem kaptam, sőt a mai napig nem tudom a film igazán miről szólt. Nekem igazán semmi nem jött át a filmből. Ennek ellenére már van tapasztalatom hosszú és kacifántos történetekkel, így arra vágytam, hogy majd a könyv mindent megfelelő képen fel fog vezetni.

SOLARIS THEATRICAL ONE SHEET MECHANICAL • ART MACHINE JOB# 5136 • 10/09/02

A könyv

A könyv nem mondható vaskosnak, az én esetemben 215 oldalról beszélünk. Ennek ellenére nem haladtam vele olyan jól. Azt kell, hogy mondjam a történet feldobja a labdát, viszont igazán sosem üti le. Nem egy nagy spoiler, hisz maga az alap koncepció is az, hogy egy bolygón egy intelligens, óceán szerű hatalmas képződményt találnak, ami valamilyen alap szintű kommunikácóra képes. Persze ez többnyire kimerül abban, hogy monumentális képződményeket formáz, vagy éppen az emberek által megmutatott tárgyak formáját veszi fel. Ennél többre viszont nem igazán jutnak vele kapcsolatban. A kutatások intenzitása és az érdeklődés is hanyatlik, majdvalami történik. A kutató állomáson valami nem várt esemény következik be. Ennek kivizsgálására, és a megszakadt kapcsolat helyreállítására érkezik a hősünk, Dr. Chris Kelvin. Hősünk eleinte nem igazán érti mi történik az állomáson, és egy vezető kutató, hogyan és miért hallt meg, illetve hogy a többiek mit titkolnak, és miért rejtőzködnek. Majd kiderül az igazság.

A történet maga jó alapokon nyugszik, ennek ellenére számomra nagyon vontatott olvasmány volt. Tele unalmas, történelmi részletekkel, és a főhős által felolvasott szakirodalmi bejegyzésekkel. Azt, kell hogy mondjam a könyv sem izgalmas cselekményeken nyugszik. Sokkal inkább gondolatokat ébreszt, és helyzeteket elemez. A végére bennem annyi keserűség és fájdalom gyűlt össze, hogy megmondom őszintén örültem, hogy befejeztem. Ez a könyv szerintem sokkal kevésbé szól valamiről, mintsem fontos gondolatokat ébreszt az olvasóban. Arról, hogy kik vagyunk mi a világban. Mi az élet értelme, milyen fontos dolgok vannak az ember életében, és milyen elveszíteni azokat. Mennyire gyarlók tudunk lenni, és mennyire naivak.

Az tuti, hogy a történet hatására nem akar senki sem beöltözni, és a kedvenc szereplőjét utánozni. De az is biztos, hogy ha egy társaságban ismert ez a könyv, akkor hosszú órákra tud beszélgetési témát adni az embereknek.

Hivatalos Ismertető

solaris--10178607

Címe: Solaris
Szerző: Stanislaw Lem (Szerző)
Kiadó: Kriterion Könyvkiadó
A kiadás helye: Bukarest
A kiadás éve: 1977
ISBN-szám: 963-07-1172-9
Kötéstípus: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 215
Nyelv: Magyar
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz.

A nálunk igen népszerű író, a tudományos-fantasztikus irodalom világszerte ismert művelője, ebben a sok nyelven sikert aratott regényében ugyancsak érdekes lélektani, tudományos és filozófiai problémák boncolgatásával köti össze az izgalmas cselekményt.
Nemzedékek óta kutatják a tudósok egy távoli bolygó rejtélyes, élő óceánját, mindent elkövetnek, hogy megfejtsék érthetetlen jelenségeit és csodálatos képződményeit, kapcsolatot akarnak vele teremteni, de hiába. Vagy mégis felfigyelt volna az emberekre a gigászi élőlény? Titokzatos lények jelennek meg az óceán fölött úszó kutatóállomáson, öngyilkosságba, vagy félig-meddig őrületbe kergetve az állomás lakóit, pedig saját legrejtettebb gondolataikra, vágyaikra ismernek bennük… A tudósok fantasztikus élményeinek tükrében a mai ember lelkivilágát, gondolkodását, a világmindenség meg nem értett jelenségeire való reakcióját mutatja be a szerző.

Stanislaw Lem – Solaris” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    1. Engem minden megerint. Van ami kevesbe van ami jobban. Most ugy erzem, hogy egy ejszakat vegig tudnank beszelgetni a konyvrol. Ennek ellenere, nem tudnam azt mopndani egyertelmuen, hogy ez egy JO KONYV volt :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük