Új vétel: Apple Thunderbolt Display

Megvettem. Nem fogok tudni, túl meggyőző indokot mondani, miért ezt vettem, és nem is kívánom kimagyarázni azt, hogy elfogult vagyok az Apple megoldásaival szemben. Ennek ellenére amennyire lehet be szeretném mutatni, hogy milyen is az Apple Thunderbolt Display, illetve miért éreztem úgy, hogy nekem erre van szükségem.

A múlt

Eddigi munkásságom alatt a desktop, illetve notebook megoldások állandóan váltották egymást a háztartásomban. Az elmúlt öt évben csak vágyódtam egy Macbook Air iránt, de mindig bebeszéltem magamnak, hogy teljesen használható még a Mac Mini, és a még mindig élet és munkaképes a fehér iMac-em. Ami igaz is volt. Jött viszont egy nem várt lépés. Az, hogy külföldre költöztem, és a kényelmes, tágas otthonomat, felváltotta egy kicsi, de praktikus albérlet. Ezek után egyértelmű volt, hogy meg kell vennem a Macbook Air-t.

Az igény

Az albérletben kialakítottam egy kis részt dolgozósaroknak, ugyanis akármennyire kényelmes és „cool” érzés az ágyban fekve pötyögni a gépen, ennek ellenére hosszú és koncentrálást igénylő feladatokhoz én ülve tudok csak dolgozni. A munkahelyemen is notebook-al dolgozunk. Ott egy DOCK állomásra csatlakoztatod a gépet, a perifériák pedig mind a dock-ba voltak kötve. Nagy monitor, billentyűzet és egér pedig nekem valahogy a mai napig megkönnyíti a produktív munkát. Az egyetlen, amit ki nem állhattam, az a rengeteg kábel volt az asztalon. Hiába direktbe a dock-olóba mentek, akkor is ott voltak. Így otthoni környezetben, ahol csak lehet kábel nélküli megoldásokat akartam használni.

Image converted using ifftoany

Töprengés

Aki kicsit is ismeri az Apple termékeit, az tudja jól, hogy az almás cég nem hisz a PC-knél megszokott dokkolókban. A Macbook Air pedig annyira vékony, hogy nem igen lehetne megoldani ezt a fajta kapcsolatot a szokott módon. Az Apple viszont annál inkább előtérbe helyezi a Thunderbolt (1 és 2) megoldását. A első generációs Thunderbolt 10Gbit míg a második 20Gbit átvitelt biztosít. A portra pedig csatlakoztathatunk kijelzőt, tárolót, vagy más perifériát. Tetszés szerint fürtözhetjük (egymás után köthetjük) az eszközöket. A láncban mindenki tud mindenkivel kommunikálni.

thunderbolt

Sorban jelentek meg a költséges Thunderbolt porton csatlakozó külön dobozok, vagy valahogy a gépünk köré fonódó DOCK állomások. Elnézve az árukat, plusz egy külön monitor jelentette költséget és extra kábeleket, gondoltam megnézem az Apple kijelzőjét.

Apple Thunderbolt Display

Ha valaki már volt Apple boltban, akkor egész biztos látott már Apple Thunderbolt Display-t. Először, azt szokták mondani, hogy: „Úúú, mekkora”. Aztán: „Milyen szép képe van”. Engem is ezek az érzések kerítettek hatalmukba, amikor volt szerencsém megtekinteni őket. Persze legutóbb már konkrét igényekkel vizslattam ezt a terméket, és nem álltam meg a kezdeti benyomásoknál. Nézzük is mit kapunk a termékkel.

Külsőségek

Kezdjük a külsőségekkel, és a hozzá tartozó számokkal:

apple_tb_display1

Csatlakozások és kamera

Most pedig nézzük milyen és mennyi be/ki meneti szolgáltatást találhatunk az eszközön:

apple_tb_display2

Hogyan használom

Tudom, furcsán fog hangzani, de az Apple kijelzője több mint egy egyszerű monitor. Ha csak szimplán egy monitor lenne, akkor szinte senki se venné. Az Apple Thunderbolt Display nagyon jól jellemzi az egész Apple filozófiát. Beleilleszkedik a meglévő rendszerbe, és szebbé és könnyebbé teszi a használatát. Az egyik legfontosabb számomra az volt, hogy az Apple Thunderbolt Display-nek egyetlen kábeles kapcsolata van. Ez pedig az áramforrás. Ezzel viszont nem egy újabb lógó madzagot kapunk, ugyanis az innentől a Macbook Air (Pro) készülékünket nem kell hálózatról tölteni, ugyanis kijelzőből MagSafe-Thunderbolt csatlakozó páros vezet ki. Így az áramellátást ezentúl a Apple Thunderbolt Display fogja szolgáltatni. Az adatkapcsolatra pedig egyetlen (10Gbit) Thunderbolt kábel fog felelni.

apple_tb_display3

Ezek után nálam minden más vezeték nélküli. Apple Wireless keyboard, Apple Wireless Magic Trackpad, a hálózatot és a tárhely szolgáltatást pedig a Wireless AC (az én méréseim esetében 25-30MB/s sávszélességet biztosító) Airport Time Capsule látja el.

Összegezés

apple_tb_display4

Az Apple kijelző egy szörnyen túlárazott termék szerintem is. Magam is a helyi karácsonyi leárazás hatására vettem meg. A termék maga 2011-es, így nem a legújabb technológiákkal van felszerelve, és a sokak által áhított 4K felbontást sem támogatja. Ennek ellenére az én esetemben nagyszerűen tudja helyettesíteni a nagy megjelenítő képernyőt, és a dokkoló állomást együttvéve. Biztosítja a Macbook Air (Pro) áram ellátását, és az összes periféria elérését a 10Gbit-es Thunderbolt csatlakozóval. Ötvözve mindent az Apple megszokott elegáns és gyönyörű megjelenésével. András szerint, aki segített hazahozni, ez nem más mint egy dög nehéz Samsung monitor, Alma logós műanyaggal bevonva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük