Standhal: Vörös és Fekete

Továbbra is próbálom világirodalmi hiányosságaimat pótolni, és Standhal-tól a Vörös és Fekete című könyvet kifejezetten kedves ismerősöm ajánlotta. Különösen kalandos volt beszerezni, mert először a Vörös és Fehér kiadást vásároltam meg, gondoltam biztos csak rosszul emlékszem a színekre.

A viccet félretéve elég kalandos egy történet. Azt mondom van benne minden, ami miatt manapság az emberek betegesen függenek a szappanoperáktól. Szerelem, szex, megcsalás, titkos kapcsolatok, és mindezt csak fűszerezi az, hogy a történet a nagyon is erkölcsös és vallásos Francia időkben játszódik.

Persze modern, 21. századi fejjel sokszor „ódivatúnak” és töketlenkedőnek tűnhet a főhős hányadtatása. A délceg fiút viszont egyaránt viszi kényszerpályára a környezete és saját erkölcsei. Számomra nagy élmény volt olvasni azt, hogy régen, milyen nagy munka és kihívás volt egy nőt nyilvánosan szeretni, ezek ellenére viszont mennyire hajlottak titokban az erkölcstelenségekre.

Ha valaki egy zaftos, és hányadtatásokban gazdag művet keres, a régi korok értékrendje szerint, akkor csak ajánlani tudom.

Kiadó: KOSSUTH KIADÓ ZRT.
Sorozat: A VILÁGIRODALOM KLASSZIKUSAI
Oldalak száma: 394
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly: 530 gr
ISBN: 9789630947862
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2005
Fordító: ILLÉS ENDRE
Árukód: 2146060 / 1031542

Rövid Leírás:

Julien Sorel, a mostoha sorsú parasztfiú rajong a hősiességért, a nagyságért, a szabadságért és a szerelemért, határtalanul idealista egy realista világban. Vágyai talán romantikusak – megvalósítási kísérletei már nem azok. Az érzések szertelenségével egy magasabb, szellemibb, tágabb formát keres, mint amilyet a való élet lehetővé tesz számára. Érvényesüléséért kompromisszumok sorozatával fizet, míg olyan helyzetbe nem jut, ahol a játék folytatása már a játékost pusztítja el.

Standhal: Vörös és Fekete” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük