Guy De Maupassant: Egy asszony élete

Na ez az a könyv amiről férfi szemmel azt mondom, hogy tudni kell érteni. Az ajánlás a könyvhöz is egy olyan ismerősömtől érkezett, akiben szerintem rengeteg szenvedés és kétely lappang mélyen. Ettől függetlenül továbbra is nyíltan a világirodalom felé belevetettem magam ebbe a címében se túl sok vidámságot rejtő könyvbe.

Nem tudom a szerző pontosan milyen inditatásában írta ezt a könyvet, illetve mennyire fest reális képet az akkori Francia, „nemes” hölgyek életéről. Minden esetre ez az az írás, amit nemes egyszerűséggel úgy tudok nevezni, hogy A Szenvedés.

A könyv idilli képpel indul, egy kis nemes hölgyről aki előtt megnyílik a világ az intézet elhagyását követően, és első szabad napján már is beleszeret az első „jöttment” nemes úrba, akivel gyorsan el is kötelezi magát.

Na innentől viszont minden megtörténik szegény párával, ami csak egy nővel mint szerencsétlenség megtörténhet. Kihasználják, megcsalják, őrületbe kergetik. Természetesen nem egyszer volna lehetősége saját életén változtatni, de ő gyáva és cselekvésképtelen állapotba ringatja magát, és naivan sorról sorra elszenvedi mindazt, ami egy nőnek csak kijárhat.

Persze a mű örök érvényű, mert megfelelő kontextusban, a mai modern hölgyekre is ráhúzhatóak bizonyos momentumai. Ettől függetlenül, én nem gondolom azt, hogy „ilyen szar az élet”, mint ahogy a könyv lefesti. Ha valaki a realitást, és a végleteket erőltető művet látja benne, és nem azonosulni akar a lírtakkal, és önsajnáltatásba mélyedni, akkor kifejezetten élvezhető írás.

Kiadó: KOSSUTH KIADÓ ZRT.
Sorozat: A VILÁGIRODALOM KLASSZIKUSAI
Oldalak száma: 206
Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Súly: 300 gr
ISBN: 9789630947787
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2005
Fordító: ILLÉS ENDRE
Árukód: 2146062 / 1031544

Rövid Leírás:

Mi fér bele „egy asszony életébe”? Mi történik a reményekkel, amelyek egy fiatal leány szívét betöltik, amikor életörömmel telve kilép a zárdából? Ilyenkor még csupa bizalom és lángolás, vágy és érzékiség, de nagyon hamar csalódnia kell romantikus álmaiban és reményeiben. Mindarról, amiben hisz, kiderül: illúzió csupán. Az ábrándozó és túlérzékeny, törékeny nő nem tud túl sok fájdalmat elviselni, fokozatosan összeroppan a hazugságok és brutalitások világában.

Guy De Maupassant: Egy asszony élete” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Alapvetően nekem is nagyon tetszett a könyv, de Jeanne áldozati bárány szerpe, ami az egész könyvön végigvonult enegem borzasztóan zavart. Míg az öreg báró, a báróné és Rosalie minden hibájával együtt szerethető, addig Jeannet csak sajnálni lehet. Nálam még mindig Bovaryné viszi a prímet a női jellem ábrázolások közül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük