Plants VS. Zombies

Régen írtam játékokról, pedig én is órákon át el tudom nyomkodni az érdekesebbnél érdekesebb kis mütyüröket. Furcsa, hogy „érett” fejjel a grafika, a 3D hatás és ilyenek nem vonzanak. Valahogy a régi idők, új, és ötletes, egyszerű megjelenésű élményére vágyom. A 2009-es évre pedig ez nekem a Plants VS. Zombies volt.

Az alap történet viszonylag egyszerű. Van egy örült emberünk, akinek a családi házát az agyevő zombik folyamatosan támadják. Természetesen mindig van megoldás, most segítségére lesznek a kertjében megtalálható növények a zombitömeg megállításában. Ezeket kell nekünk irányítani, pontosabban elültetgetni.

Alap esetben egy kétdimenziós teret látunk, amiben rácspontokba telepíthetünk egy-egy növényt. A zombi hullámok a képernyő jobb oldaláról indulnak meg folyamatosan, és nekünk meg kell akadályoznunk, hogy a bal oldali házat elérjék. Amennyiben ez sikerül öröm és boldogság van, és máris jöhet a következő pálya.

Természetesen az játékélmény miatt folyamatosan újabb és újabb ellenségekkel kell szembesülnünk, akik erősebbek, okosabbak, trükkösebbek. Cserébe a mi növény hadseregünk is növekszik időről időre. Ami minden pálya előtt kihívás viszont, az az adott szinten használt növények kiválasztása. Ugyanis csak egy adott csoportot állíthatunk össze, hiába elérhető több tíz növény is, nekünk abból a hat, hétből kell megoldanunk az aktuális támadást, amit összeállítottunk. A gyarapodásunk kulcsa itt is valamilyen erőforrás, jelen esetben napocskákat (napfényt) kell gyűjtenünk. Az összegyűjtött napfények jelentik itt a pénzt, amiért új növényeket tudunk ültetni. Természetesen van lehetőségünk olyan virágokat ültetni, amik időről időre napfényt termelnek nekünk, ezzel gyorsítva az erőnket.

A rövid bemutatásból is jól kitűnik, hogy alapvetően stratégiai érzék kell hozzá. Tudni kell jó védelmet felállítani ismerve a lehetőségeket, és a támadó erő specialitásait. Viszont a stratégia nem minden, hisz ültethetnünk folyamatosan kell, és nagyon sokat jelenthet, ha jó időben teszünk valamit. Tehát ügyességet, és állandó figyelmet is kíván a játékmenet.

Persze, hogy ne laposodjon el gyorsan a dolog, lehetőségünk van körről körre pontjainkat különböző fejlesztésekre beváltani. Tudunk új növényeket venni, illetve titkos külön (bonus) játékokat aktiválni. Érdemes végigvinni az összes pályát, felnevelni a kis kertünkben cseperedő titkokat súgó fát, és palántáinkat nevelgetni.

A játék sikerét továbbá jól reprezentálja, hogy Windows-ra és Mac Os X-re egyaránt elérhető, sőt mi több már iPhone-ra is. A játék mind online formában, mind letölthető és megvásárolható formában elérhető itt.

Plants VS. Zombies” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük