Ernest Hemingway: Öreg halász és a tenger

Az iskola évek alatt anno nálunk a világirodalomra nem sok idő jutott. Így a híres, Nobel díjas Ernest Hamingway-től én sosem olvastam semmit. Ami hiba az hiba, pótoltam hát érett fejjel.

Maga a mű elég monumentális számomra. Az egyszerű cselekmény mögött olyan nagy kérdésekkel foglalkozik a mű mint az ember és a természet harca. Az írásnak hangulata van és nem igazán cselekménye. Mivel magam is gyakran „hánykolódom a nyílt tengeren” magányomban, ezért közel éreztem magamhoz az írást. Azt viszont meg kell, hogy jegyezzem, az nem fogja élvezni a könyvet, akit az élet hánykódótatásai nem érintettek meg.

Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Kiadó: KÖNYVMOLYKÉPZŐ KIADÓ KFT.
Sorozat: HEMINGWAY ÉLETMŰSOROZAT
Oldalak száma: 96
Borító: FŰZVE
Súly: 160 gr
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2005
Fordító: OTTLIK GÉZA
Árukód: 2057097 / 1000651

Rövid leírás:

A falubeli halászok úgy tartják, átok ül a vén Santiagón, aki 84 napja nem fogott halat. A lánya legszívesebben már magához venné városi lakásukba az öreget, akiről úgy tartja, rég elment az esze. Egyedül csak a fiatal Manolo táplál valamiféle vak bizalmat az öreg halász iránt, mikor Santiago egymagában tengerre száll rozoga bárkáján és felveszi a harcot az elemekkel. A szerencse mellé szegődik: óriási hal akad a horgára. Santiago utolsó csepp erejéig küzd fenséges áldozatával, és végül diadalmaskodik felette. Azonban a tenger visszaveszi a váratlan ajándékot. A sosem látott fogás a cápák martalékává válik. „Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet soha.” – írja Ernest Hemingway, életművét megkoronázó, Nobel-díjas regényében. A remekmű filmváltozata pedig megkapó módon tárja a néző elé az emberi bátorság, helytállás és akaraterő diadalát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük