Berlin

Megjártam ezt is. Nem mondom, hogy öröm volt és kacagás, de túl vagyok rajta. Félreértés ne essék ha valaki szép helyekre megy dolgozni, az sajnos nem jelenti azt, hogy végig tudja is annak csodáit élvezni. A mi esetünkben a rengeteg munka és problémázás eléggé megnehezítette a kint lét élvezetét. Viszonyt ennyit a negatív oldaláról, most pedig jöjjenek a pozitív élmények, mert volt az is bőven.

A fal

Az én generációmnak Berlinről először a hidegháborút jelképező Berlini Nagyfal fog eszébe jutni. Berlin számomra nagyon elismerően emlékezik meg eme szörnyű kettéválasztó határról. A városban végig kacskaringózik egy két macskakő széles csík, jelezvén hol húzódott a fal. Elég viccesen tud kinézni egy tér, vagy kereszteződés, amibe mint egy “ökörhugyozás” megy egy csík. Na kérem ez az amire a berliniek, és velük így emlékezünk arra, hogy mi is történt itt.

A fal darabjait szerintem még évtizedekig fogják árulni minden fele, viszont számomra nagyon pártolandó módon, a legszebb és legforgalmasabb helyeken, ugyan úgy ott áll egy darab a falból, mint a külvárosi tereken.

TV torony

Az Alexander Platz-hoz szinte kötelező mindenkinek elmenni, aki Berlinben megfordul. Ez a mai napig is működő állomás nagy csodája a városnak. A város szívében közel 200m-es magasságból lehet kémlelni belőle a várost.

A népszerűségéhez híven elég sokat kell várni, hogy az ember sorra kerülhessen, viszont megéri. A kör alakú felső részen 360 fokban tudunk körbenézni a városon, és közben a fenti pultnál valamilyen frissítőt vásárolni, vagy akinek kedve tartja a VIP részen meg is vacsorázhat. Természetesen méregdrágán.

A Brandenburgi Kapu

Térjünk vissza a történelmű jelentőségű monumentális dolgokhoz. A Brandenburgi kapu pedig ilyen. A város történelmi jelentőségű részének egyik csúcspontja. Hosszú lenne elmesélni minden hozzádűződő történelmi kötődést, így nem is teszem.

Arról viszont érdemes beszélni, hogy a kapunél lévő téren Szovjet és Amerikai egyenruhába bújt színészek (statiszták) várják a turistákat, hogy fotózkodhassanak. Bárki nyugottan oda mehet hozzájuk, és lefényképeztetheti magát tök ingyen, vagy ha nincs gép, akkor pénzért az ott lévő fotós is megteszi.

Reichstag

A törvényhozás épülete. Nagyon szép. Sajnos annyira népszerű mint semmi más. Aki be szeretne menni, annak gyakorlatilag napi tervbe kell tennie ezt a programot. A befele vezető sorok ugyanis hihetetlen hosszúak. Az emberek mégis szívesen és türelmesen végigvárták. Mi nem ennyi időt nem akartunk rá szánni.

Ami viszont igaz az igaz, a hatalmas épület nem csak monumentális nagysága miatt szép.

Vasútállomás

Németországban mindig le tud nyűgözni az, amit ők a közlekedésben művelni tudnak. Gyors, okos, praktikus megoldások.

A Deutsche Bahn egyik állomása is lenyűgözött. Kívülről a kékes átlátszó üvegekkel burkolt vas váz is nagyon impozáns volt, de belül kápráztatja el a mérnök szemléletű embereket az épület. Ugyanis három szinten járnak az S,U Bahn-ok, és a vasút is. Így aki “bejárós” vidékről, amint leszállt a vonatról, máris pattanhat át egy metró szerelvényre és időveszteség nélkül máris a munkahelyén lehet. Hihetetlen forgalmat produkál így Németországban a tömegközlekedés.

Egyéb szórakozások

Sok sok helyet megjártunk. Jobbnál jobb éttermeket, tereket, plázákat, aluljárókat, a fontosabbakat vagy már hamarabb megírtam (Berlini Medvék, Berlini buszok) vagy túl hosszú lenne mindenről mesélni. Meséljenek helyettem a képek, amik válogatás nélkül megtekinethetőek itt.

Berlin” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.