Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

Nagyon sok Rejtő regényt olvastam / hallgattam már. A jellegzetes humora, és történetvezetése, ami az egyszerű emberek életét mutatja be, nagyon megragadja az olvasót. Engem a Bud Spencer és Terence Hill féle hangulatra emlékeztetnek. Ugyan azt a hangulatot, újra és újra eladják nekem, én pedig ugyan úgy nevetek rajta minden áldott esetben.

fred-a-kapitany

A Hangoskönyv

Kezdeném azzal, hogy ez a hangoskönyv nem is igazán hangoskönyv. Egy olyan rádióban leadott hangjáték, amit a felvételek alatt folyton „hangos képregénynek” hívnak. Ez előadás során minden karakternek más-más színész adja a hangját, a narrációt pedig maga Kern András végzi.

Az előadás rengeteg fejezetre van osztva. Minden rész előtt és után felvezető és elköszönő zene is van, amik már-már a filmes sorozathoz hasonlítanak. Az előadás maga 4 óra 53 perc, ami igazán izgalmas és minőségi tartalmat fog nekünk átadni. Ahogy említettem ez nem csak egy sima felolvasás. Színészek „játsszák” el a történetet, illetve rengeteg hang aláfestés és átvezető zene is akad az anyagban.

A történet

A sztori hihetetlenül indul. Egy ember, akinek egy kés szorult a hátában beszélget az őt megkéselővel, aki vissza akarja kapni a kését. A thriller jellegű helyzet persze egy abszurd komikummá fog átalakulni. Egy hihetetlen hajó út veszi kezdetét, ahol egy gyilkosság történik. Ez pedig nagyon izgalmas bonyodalmat fog kibontakoztatni. Amilyen jól indul a történet, a vége nekem úgy kezd kicsit unalmassá válni. Kifejezetten zavaró volt, amikor Fülig Jimmy arisztokratikus nyelvezetben próbál naplót vezetni. Az a rész nagyon bántotta a fülemet. A befejezés pedig nagyon hirtelen jön. Talán túl hirtelen is. Ennek ellenére is csak ajánlani tudom ezt a művet. Hihetetlen poénok, profi színészek, és eszméletlen hangulat jellemzi ezt a hangoskönyvet.

Hivatalos Ismertető

Rejtő Jenő, a „ponyva” mestere, mára már klasszikussá nemesedett. Nemzedékek számára biztosították a szórakozást jellegzetes figurái, Gorcsev Iván, Vanek úr és természetesen maga Piszkos Fred, a kapitány. A szingapúri alvilág legkoszosabb alakja ezúttal érző szívű atyaként mutatkozik be, aki mindent elkövet, hogy trónörökössé lett fiát az uralkodói székbe segítse. Feltűnik Fülig Jimmy is, aki bár „beugró” trónörökösnek csapnivaló, csapni viszont senki sem meri, mivel pofonok dolgában professzori katedra dukál neki. S míg az események sora kacagtató fordulatokkal rohan a végkifejlet felé, tanúi lehetünk királyi ütlegeknek csakúgy, mint a csapszékek diplomáciájának…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük