Rejtő Jenő – A tizennégy karátos autó

Eddig legintenzívebb hangoskönyv élményemen vagytok túl. Ez pedig Rejtő Jenő egyik gyöngyszeme, a Tizennégy karátos autó. Elég hosszú, elég abszurd és sokszínű volt a történet, hogy teljesen beleszeressek.

A hangoskönyv

A 6 óra 42 perc hosszú előadás 21 fejezetből állt. Az egészet Rudolf Péter olvassa fel az elejétől a végéig. Azt kell hogy mondjam, hogy valami fantasztikus előadásban teszi mindezt. Megfelelő hangszínt kölcsönöz a karaktereknek, és szinte mindig olyannyira sikerül megformálnia a helyzetet, hogy akaratlanul is elnevettem magam a buszon utazva. Ezúton is kérnék elnézést a debreceni 10-es buszon utazóktól, akik ezt kevésbé tudták feldolgozni.

Maga a történet is fenomenális, de a hangoskönyv csak rá tett még egy kalappal.

14karatos

A történet

Szégyenkezve, de be kell hogy valljam, nekem ez volt az első Rejtő Jenő könyvem. Eleinte furcsa volt az abszurd helyzetekkel, és karakterekkel teli történet, utána viszont ráéreztem az ízére, és azt kell hogy mondjam, ez valami olyan ami eddig hiányzott az életemből. Természetesen az abszurd karakterekhez, abszurd helyzeteket is kell teremteni és véget nem érő komikus, kaland regényt kapunk.

Van itt minden, szerelem, hazugság, verekedés, lopás, autós üldözés, összeesküvés. Mégis ami teljes mértékben megpecsételte a történetet az az idegen légió. Az volt számomra a csúcspontja a történetnek.

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az írást. Főként, hogy megfilmesítve, és képregény formájában is elérhető.

Hivatalos Ismertető

Gorcsev Iván, az ifjú Nobel-díjas matróz a Riviérán próbál szerencsét, s szinte pillanatokon belül sötét nemzetközi kémhistória kellős közepébe csöppen. Az ügy kellős közepén persze nincs egyedül: társa Vanek úr, a titkárok gyöngye, egy szó szerint aranyat érő Bugatti túraautó, valamint Vendriner úr, aki szavannák kiérdemesült királya (lehetett volna). Bűnözők, kikötői vagányok, az idegenlégió állományának egy jelentős része és sok más jellegzetes Rejtői alak, valamint egy gyönyörű lány – Gorcsev mellett ők Rejtő legnépszerűbb regényének főszereplői.
Gorcsev Iván és Vanek úr hihetetlen európai és észak-afrikai kalandjait Rudolf Péter előadása kelti életre.

Rejtő Jenő – A tizennégy karátos autó” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Rejtő Jenő, úgyis, mint P.Howard emlékét tisztelve idecitálom az életrajzát a wikipédiáról. Maradandóakat, eredetieket és felejthetetleneket alkotott, ám nyomorult körülmények között halt meg valahol egy munkaszolgálatos táborban, valahol Oroszországban, 1943 elején. http://hu.wikipedia.org/wiki/Rejt%C5%91_Jen%C5%91

  2. :) Élve akkor a bő húsz éves Rejtő-ismereti előnyömmel, hadd ajánljam következőnek „A három testőr Afrikában”-t…! (Utána jöhet „Az előretolt helyőrség”.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük