Box.com (.net) mount Linux alá

Pont edzeni voltunk István barátommal, amikor is felhívta a figyelmemet a BOX szolgáltatóra, aki akár 50GB-t tárhelyet is ad ingyen. Hirtelen, akkor nem is nagyon örültem meg a dolognak, mert Dropboxon 3GB-ot sem használtam ki. A Dropbox már annyi különböző alkalmazás által támogatott, hogy miért akarnék egy kevésbé támogatott tároló helyet használni. A kis programok alapvetően aprócska adat file-ket szinkronizálnak csupán. Így most mennyivel jobb ha 3Gb-ból használok 400MB-ot, vagy 50GB-ból használok 400MB-ot.

WebDAV

Nagy meglepetésemre sikerült belefutnom cikkekbe, amik azt taglalják, hogy is lehet ezeket a CLOUD tárhelyeket Linux alá egyszerűen felcsatolni. Márpedig, ha linux alatt egyszerűen felcsatolhatóak ezek a tárhelyek, akkor kitűnően használhatóak Offsite backup számára. Azaz a szerverektől távoli tárhelyként, ahol egy biztonsági másolatot tárolhatunk a gépekről, és baj esetén akármikor visszaállíthatjuk azt a Cloud-ból.

Természetesen nem csak a BOX.COM (.net) tárhelye képes a WebDAV mount lehetőségre. Viszont 50GB ingyen tárhely esetén lesz csak igazán hasznos ez a funkció.

Egyszeri felcsatolás

Amennyiben regisztráltunk egy accountot, akkor a következő pontok segítségével máris elérhetjük a tárhelyet.

Először is telepítsük a szükséges WebDAV csomagot.

# apt-get install davfs2

Én Debian alapú UBUNTU rendszeren fogom bemutatni, a továbbiakban az összes parancsot.

Ezek után már fel is csatolhatjuk a Cloud tárhelyünket.

# mount -t davfs https://dav.box.com/dav /mnt

box-com1

Ahogy a fenti képből is látszik, a parancs kiadása után egyből meg kellett adnunk a felhasználónevünket, majd a jelszavunkat. Ezek után máris felcsatolhatóvá vállt a tárhely.

Na de, ha ezt mi automatikusan szeretnénk?

Automatikusa WebDAV mount

A következőket kell tennünk amennyiben azt szeretnénk, hogy a felhasználónév/jelszó páros bekérése nélkül, és akár automatikusan is megtörténjen a felcsatolás.

Először is szerkesszük meg a davfs titkos file-ját és ide sajnos plaintext módon rögzítsük a WebDAV helyét, felhasználónevünket, és jelszavunkat:

# vi /etc/davfs2/secrets
https://dav.box.com/dav teszt@freemail.hu tesztjelszo

Érdemes lehet még a davfs lock-jait kikapcsolni, ha több gépről is kívánjuk, ugyan azokat az állományokat piszkálni. Amennyiben nem, akkor ezt átugorhatjuk.

# vi /etc/davfs2/davfs2.conf
use_locks 0

Most már csak az fstab-ba kell a megfelelő bejegyzést megtennünk:

# vi /etc/fstab
https://dav.box.com/dav /mnt davfs rw,user,noauto 0 0

Ezek után máris automatikusan fog mountolódni a cloud filesystem, minden féle felhasználónév és jelszó nélkül.

# mount /mnt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük