Orson Scott Card: Végjáték

Ismét Szegedi László által ajánlott könyvről lesz szó. Már írtam a Játékmester című műről. A játékmester kapcsán kaptam az ajánlást, és meg kell hogy mondjam, hogy akinek ez a könyv tetszett, annak biztos, hogy a Végjáték is fog. Nem csak stílusa miatt, de a két mű befejezése, könnyen párhuzamba állítható.

vegjatek

Kedvcsináló

Ez a könyv egy jó sci-fi könyv. Viszont a sci-fi része igazán csak az alap történet. Sokkal inkább emberekről szól és speciális élethelyzetekről. A főhős egy jövőbeli korban születik meg. Egy olyan korban, ahol a népesség elég nagy kontroll alatt él, és egy családban kettőnél több gyerek nem lehet. Mégis a főhősünk egy harmadik csemete. A kormány, valamilyen titkos összesküvése miatt engedélyezte, hogy ő megszülethessen harmadikként.

Természetesen a családjában, és környezetében is folytonos retorziók érik. Az élete hat évesen viszont gyökerestől felfordul. A titkos és misztikus űr flotta kiképző helyére viszik. Minden kapcsolata megszűnik ezzel a külvilággal, és egy olyan élet kezdődik amiben nem lesz köszönet.

Egyedül lesz, és folyton folyvást olyan helyzetekbe hozzák, amikből nincs egyszerű kiút. Ő mégis újra és újra minden helyzetet megold. Emiatt gyűlöli is magát. A történet persze egy páratlan fordulattal teljesedik ki, és nem csupán a fő karakter formálja az eseményeket. Nagy szerephez fog jutni két testvére is. Ezáltal a három testvér, véglegesen beríja magát a földi történelembe.

Aki szereti a feszült, viszont izgalmas és szövevényes sci-fi történeteket, az ezt a könyvet imádni fogja.

A könyv

Végjáték Orson Scott Card
Dáin Kiadó, 2011

224 oldal
Kötés: kemény kötés

Tartalom:

„Egy Földön kívüli űrbázison szigorúan titkos és zárt körülmények között „nevelik” azokat a tehetséges gyerekeket, akiket a szüleiktől és testvéreiktől elszakítva tökéletes katonákká akarnak kiképezni, hogy majd bevethessék őket az idegenek ellen. A katonaiskola a gyerekek játékszenvedélyét egyre inkább a könyörtelen és kegyetlen harci játékok felé irányítja, s Ender Wiggin csak akkor döbben rá eszköz voltára, amikor már két fiatal társát is meggyilkoltatták vele. Card lélektanilag is kitűnően ábrázolt szituációkban vetíti elénk az emberi kegyetlenség és manipuláció ördögien kitervezett stációit, a kamasz- és gyermeklélek művészi igényű megjelenítése pedig messze túlmutat a sci-fi műfaji határain is. A kötet megkapta a legnagyobb nemzetközi elismerést jelentő Hugo- és Nebula-díjat.”

Orson Scott Card: Végjáték” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ilyen gyorsan el is olvastad? Magával ragadó, az biztos.
    Mostmár nincs menekvés, el kell olvasnod az Átjárót is!

    1. Unnnepek elotti hetvegen volt idom, es a 2 nap eleg is volt ra. Nagyon jo! Tetszett.
      Meg nem tudom mi lesz a kovetkezo. De a maradek ketto is felkerult a listara.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük