NTFS-partíciók használata Mac-en

Azok, akik egyidejűleg használnak Mac-et és Windows-t is, meglepetten tapasztalhatták, hogy míg a FAT32-es partíciók olvasására és írására teljeskörű lehetőségük van, addig az NTFS (New Technology File System – az 1993-ban bemutatott Windows NT óta létező fájlrendszer) meghajtók csak olvashatóak.

ntfsformac.jpg

Ennek vannak létező technikai okai, hogy tovább ne is menjünk, pl. az, hogy az NTFS a Microsoft-védjegye és ezáltal a használatáért komoly összegeket kell fizetni. Ez azonban igen komoly kihívások elé állíthatja azokat, akik operációs rendszerek közötti műveleteket végeznek, vagy akik több operációs rendszert használnak, mondjuk a Boot Camp segítségével. Ők ezidáig egy külön FAT32-es meghajtó használatával másolhattak, vagy egy Windows-oldali program, pl. a MacDrive futtatásával.

A Paragon-féle NTFS for Mac OS X 6.0 hivatott arra, hogy felülkerekedjen ezen a korlátozáson. A Paragon-nak egyébként nem újdonság az NTFS-fájlrendszerrel való foglalkozás, korábban Linux-ra fejlesztettek eszközmeghajtót.

Az új kiadás elsődleges célja a sebesség és kompatibilitás volt, ezzel kínál sokkal jobb megoldást, mint a kettes számú lehetőség a MacFUSE és az ntfs-3g együttes használata (az ntfs-3g leírása megtalálható itt). A MacFUSE a Google-cég fejlesztése, míg az ntfs-3g egy nyílt forráskódú program (12 évnyi fejlesztés után még most lett stabilan használható!). Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a párosítás is működőképes, habár egy kicsit lassabb az ideálisnál.

Ha drag & drop módon akarsz hozzáadni egy NTFS-partícióhoz, miközben VMware Fusion-t, vagy Parallels-t használsz, arra pedig bármelyik virtualizációs megoldás alkalmas lesz (mindkettő támogatja ugyanis a kölcsönös fájlátvitelt).

Ha csak alkalomadtán van szükség az NTFS-írási jogosultságra, arra a MacFUSE is eleg lesz, ha azonban mindennapos használatra kellene, akkor a Paragon-féle program a nyerő!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük