NTFS írása olvasása Mac Os X alatt

Az ntfs-3g egy nyílt forrású, GPL licences, felhasználótérben működő NTFS driver Linux-alapú operációs rendszerekhez. Működéséhez a FUSE keretrendszerre van szükség. Magyar kezdeményezésű projekt, vezető fejlesztője Szakacsits Szabolcs. Régóta nagy igény lenne egy gyors, olvasást és írást egyaránt támogató, linuxos NTFS driverre. Sajnos a mai napig nem volt olyan – sem zárt, sem nyílt forrású – driver, ami ennek a kitételnek megfelelt volna. Az ntfs-3g projekt ezt teljesítheti. Az ntfs-3g már most korlátlan számú fájl létrehozására és törlésére alkalmas. A drivert hosszútávú és kiterjedt tesztelésnek vetették alá, és a tesztek sikeresnek bizonyultak. Az előzetes benchmarkok szerint az optimalizálatlan driver már most 2-szer gyorsabb egyes esetekben, mint az ext3, és 20-50-szer mint a kereskedelmi Paragon NTFS. Annak ellenére, hogy a driver még aktív fejlesztés alatt áll és vannak korlátai, teszterek százai jelentették, hogy „stabilan” használható.

Hogy ez az alapvetően linuxos fejlesztés, hogyan vihető át Mac-es felhasználók számára alkalmazható eszközzé, arról fog egy rövid leírás szólni. Mivel sajnos Mac-es (switcherek) között még inkább nagyobb óhaj az NTFS filesystemek olvasása, írása; ezért remélem sokak kedvébe tudok ezzel járni. Az alapvető megoldás a Mac-re is létező FUSE rendszer a MacFuse. Ennek a telepítésével tudjuk egyszerűen használni az ntfs-3g modulunkat.

Recently Amit Singh, a Google employee, releases a implementation called MacFUSE which makes it possible to use any FUSE (File-system in USErspace) file systems in Mac. And the most useful FUSE is the NTFS-3G Read/Write Driver, which ables system to load NTFS with read and write capability. This is truly the greatest news for dual booting Mac OS X and Windows XP or Vista.

MacFUSE/NTFS-3G works for me, but as this is an experimental software, so back up your data, and try it at your own risk.

20070117_ntfs_macfuse_installer

  • Download and Install NTFS-3G 20070116 DMG
  • Open the Disk Utility (In Finder -> Application -> Utility folder) and press Umount button on the NTFS volume

20070117_ntfs_mac_unmount

  • Now, right click on the volume and select “Information”, search for “Disk Identifier” (i.e. disk0s2). Note it.

20070117_information_disk_mac_ntfs

  • Start Terminal and run the the following commands in italic:
  • Create symlink for mount_fusefs: sudo ln -s /System/Library/Filesystems/fusefs.fs/mount_fusefs /usr/bin/mount_fusefs
  • Create a new directory: mkdir /Volumes/Windows
  • Mount the NTFS volume: sudo /usr/local/bin/ntfs-3g /dev/disk0s2 /Volumes/”Windows” -o ping_diskarb,volname=”Windows”

After this step, you should see the Windows volume is mounted and should show on your desktop. Now try to read and write files in the NTFS volume. Have fun and hope you find it useful.

NTFS írása olvasása Mac Os X alatt” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Hali!

    Amennyiben telepítem az NTFS szoftvert, akkor az alkalmassá teszi a gépemet area, hogy a külső meghajtómat Win környezetben is alkalmazhassam úgy, hogy az nem befolyásolja az OSX tulajdonságait? A Pen Drive-el vannak gondjaim.

    Köszi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük