Megadatott nekünk az a lehetőség, hogy akkor lehettünk München városában, amikor a világhírű sörfesztivál is épp megrendezésre került. Természetesen nem hagyattuk ki, és mivel nagyon szép idő volt sok időt is töltöttünk a rendezvényen.

oktoberfest

Az első jelentős pont amire ki akarok térni az az öltözködés. Hihetetlen, de itt nem ciki népviseletet hordani az ünnepek alatt. A hölgyek szoknya csodákba, és kebleket kihangsúlyozó, fodros, fűzős felsőkbe bújnak. Míg a férfiaknál a húzentrógeres short a divat és a díszes kalap. A két hét alatt amíg tart az ünnepség sokan munkába is így járnak, de az utcán mindenképp. Szerencsére itt a népviselet nem lett jelképe a nacionalizmusnak, vagy egyéb megosztó és rossz gondolatnak.

A másik pont maga a helyszín. A németek csodálatraméltó módon tudják a régi tradicionalitást ötvözni a modern technikával. Az oktoberfesten is megtalálható volt a vidámparkok jellegzetes szórakozatató eszközei, ami a fiatalabbaknak okozott nagy örömöt, mégis mindenki más tudta hogy nem ez a fő téma.

A sörös sátrak hihetetlenek voltak. Minden neves bajor/német sör gyár képviseltettei itt magát egy hatalmas hodállyal. Minden ilyen sátorban (ami inkább nevezhető egy gyár csarnokának) 10.000 ember számára van hely. Ezekből pedig van vagy egy tucat! Minden sátorban két kitüntetett rész van. Középen találhatóak a szabadon használható padsorok. Ezek jelentik egy sátor férőhelyének olyan 80%-át. Körben az előbb említet padokat fogja körbe az előre lefoglalt helyek. Ide csak akkor lehet menni, ha már egy évszázaddal előtte jeleztük, hogy mi jönni akarunk, és persze borsos árat kell érte fizetni!

oktfest map

Azt gondolom mindenki tudja, hogy ezen a fesztiválon, évről évre dőlnek meg a sörfogyasztási rekordok. Azt viszont nem sokan tudják, hogy sört csak és kizárólag a sátrakban lehet kapni. Ott is viszont CSAK az kaphat akinek van ülő helye. Hihetetlen, de akár van pénzed, akár nem, csak akkor hajlandóak kiszolgálni ha ülsz. Ez persze elég kultúráltá teszi a dolgot. Nincsenek az utcán közlekedő söröző barmok. Aki iszik az üljön a helyén.

Minden sátorban van külön egy zenész csoport, aki folyamatos bajor élőzenét szolgáltat. Az emberek ezt nagyon élvezik, és sokszor felállva, egymásba karolva dülöngélnek, és énekelnek.

Hihetetlen, de egy alkoholfesztivál is lehet kultúrált és fegyelmezett. Úgy hogy mindemelett nagyon látványos és emlékezetes. Persze maga a fesztivál nem csak az ivásról szól. Rendszeresen felvonulások vannak, amit azt kell hogy mondjam eltörpül bármelyik magyar felvonulás mellett.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egyszer próbálja ki.