Új nyíltforrású ntfs driver a láthatáron

Szakacsits Szabolcs bejelentette a ntfs-3g nevű projektjét a linux-ntfs-dev listán. Régóta nagy igény lenne egy gyors, olvasást és írást egyaránt támogató, linuxos NTFS driverre. Sajnos a mai napig nem volt olyan – sem zárt, sem nyílt forrású – driver, ami ennek a kitételnek megfelelt volna. De most…

Szabolcs levele szerint az ntfs-3g korlátlan számú fájl létrehozására és törlésére alkalmas. A drivert hosszútávú és kiterjedt tesztelésnek vetették alá, és a tesztek sikeresnek bizonyultak. A teljesítményről: az előzetes benchmarkok szerint az optimalizálatlan driver már most 2-szer gyorsabb egyes esetekben, mint az ext3, és 20-50-szer mint a kereskedelmi Paragon NTFS. Sajnos Szabolcs holnap egy 5 000 km-es útra indul, így az utómunkálatok most szünetelnek. Mindenesetre a számok nagyon ígéretesek!

A driver maga nyílt forrású, GPL licences. A drivernek vannak limitációi, de messze a legígéretesebb az eddigi próbálkozások közül. Használatához a szintén magyar illetűségű FUSE-t kell telepíteni.

Bővebben Szabolcs levelében itt!

Én személy szerint nagyon bíznék benne, ha ez ténylegesen működne, és lenne stable verziója akár Mac Os X alatt is használható lehetne, mert ez a mostani ntfs support elég gyér.

Új nyíltforrású ntfs driver a láthatáron” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük