Nike+ Sport kit: Kövesd nyomon a futkározásodat

Az Apple már régóta szoros kapcsolatban áll a Nike-val. Közösen megalkották a Nike+ terméket, ami igazából egy kis szenzor, kifejezetten Nike+ speciális futócipőkhöz. Ennek köszönhetően egy szenzor hasznos információkat tud szolgáltatni almás mobil eszközökre, legyen az iPod vagy iPhone. Magam is vásároltam egy ilyen Nike+ Sport Kit-et, és a tapasztalataimat szeretném megosztani a kedves olvasóval.

Mi is ez és hogyan működik?

Mielőtt megvásároltam, magam is próbáltam az internet adta lehetőségekkel utána járni annak, mi is ez és hogy is fog működni. Sajnos nem igazán találtam pontos kifejtést arról is, hogy ha veszek egy ilyen terméket, akkor az most ahhoz még mi kell, vagy mi nem…

Hivatalosan itt van a lista a szükséges dolgokról:

– iPod nano, iPod touch (2nd generation) vagy régebbi, iPhone 3GS vagy régebbi
– iTunes 8 vagy régebbi
– Nike+ ready cipő

A használata nagyon egyszerű. A kis piros érzékelőt a cipő megfelelően, erre kialakított részébe be kell csúsztatni. Majd (ha szükséges a fehér színű adaptert az alapból nem támogatott iPod, iPhone-hoz csatakoztatni és) a Settings menüben a Nike+ menüpontot aktiválni. Ezek után iPhone esetében egy új alkalmazás is meg fog jelenni, Nike+ néven.

Számomra a kérdést csak az okozta, hogy miért kell a spéci cipő? Abban van valami speciális szerkezet ami aktiválja, vagy a cipő maga termeli a szükséges elektromos áramot a készülék számára? Vagy miért?

A válasz szimplán az, hogy a készülék működése teljesen független a cipőtől, és annak kidolgozásától. A kis piros eszköz beépített áramforrással rendelkezik, és egy giroszkóp kap helyet benne. Bár olvastam olyan feltételezéseket, hogy GPS is van az eszközben, de ez nem így van. Az eszköz tehát egy mini giroszkóp. Aminek a mozgatásából adódó kinetikai energia elektromosan mérhető információkká alakul. Ezeket pedig az eszköz közvetíti az iPhone vagy iPod felé.

A Nike és az Apple tehát kizárólag a Nike+ kategóriás, méregdrága, de minőségi futócipőkhöz ajánlja a terméket. Viszont azt értelemszerűen sehol sem említik meg, hogy működik az a nélkül is.

Cipőnkre, lábunkra akárhová felerősíthetjük. Lényeges, hogy ezt minél lentebb tegyük, hogy a giroszkóp minél pontosabban tudja számolni a leadott mozgási energiát. Van a aki a zoknijába rakja, mások a cipőfűző közé kötik. Ha valaki normális megoldás kíván az átlagos cipőjéhez, az pedig vásárolhat hivatalos „The Original Shoe Pouch for Nike + iPod” kiegészítőt is.

A kis piros szenzor nem cserélhető belső energiaforrással rendelkezik. Az Apple ígérete szerint 1000 aktív órát bír ki, aztán kuka, és vehetünk egy újat.

Mit is tudunk vele mérni?

A kis piros szenzor alapján tehát információt kap az iPod, iPhone az aktuális kinetikai energiánkról. Fontos, hogy mivel az eszköz a lábunk mozgásából adódó energiát méri, ezért természetesen futógépen is ugyan úgy használható. Ezen információkat az almás eszközünk megkapja és folyamatosan az időhöz társítva lényeges információkat közöl velünk. Alapvetően a megtett út hosszát, illetve az eltelt idő, amit részenként vagy összesítve is közöl velünk. Amennyiben beállítjuk a súlyunkat, akkor akár még az adott mozgás alatti elégetett kalóriákat is képes megsaccolni.

Mielőtt elkezdünk futni, a Nike+ alkalmazásban egy célkitűzés fajtát kell választani.

– Basic: Ez a legalakalmasabb választás, ha semmilyen célkitűzésünk sincs, csupán mérni akarjuk aktuális teljesítményünket.
– Time: Megadhatjuk, hogy mennyi időt szeretnénk futni. Ekkor az iPod, iPhone arányosan futás közben informálni fog minket arról, hogy mennyi is van még hátra.
– Distance: Az időhöz hasonlóan, ugyan ez csak távolsággal.
– Calorie: Az időhöz és a távolsághoz hasonlóan itt kalória alapú célkitűzést adhatunk meg.

Ha kiválasztottuk a célkitűzést, akkor a szenzor aktiválásához körbe kell sétálnunk egyet. Ez pörgeti meg a giroszkópot valószínűleg. Ezek után már futhatunk is. Az iPod, iPhone mér mindent innentől. Amennyiben futás közben kíváncsiak vagyunk, csak nyomjunk meg egy aktiváló gombot az almás készüléken, és mindjárt mondja is a fülünkbe a kedves hang, hogy hol is állunk.

Futáshoz lehetőségünk van zenét is választani, természetesen ezt is támogatja a Nike+. Kijelölhetünk playlisteket, vagy számokat is.

Amennyiben leállnánk, a Nike+ ezt érzékeli és szünetelteti a számolást. Ilyenkor természetesen nem fog megszakadni az indított edzésünk (workout), a számlálást a start gomb megnyomásával már folytathatjuk is. A felhasználó a megfelelő gomb megnyomásával vethet véget az edzésnek. Ekkor automatikusan felolvassa az iPhone, hogy mennyit is teljesítettünk. Majd ez az edzés bekerül a többi közé egy history listába.

Ezeket az adatokat az iTunes-on keresztül lehetőségünk van a NikePlus.com oldalra feltölteni. Ahol szép színesen láthatjuk kiértékelt adatainkat, illetve lehetőségünk van egymás között versengeni, illetve megosztani ezen adatokat.

Összegzés

A Nike+ Sport Kit a maga 8000-9000HuF-os árával elég drága mulatság. Ha valaki még a megfelelő cipőt is meg kívánja hozzá vásárolni főleg. Ha valaki technika megszállott, és okos, pontos méréseket szeretne kapni az edzéseiről, annak viszont ideális készülék lehet.

Nike+ Sport kit: Kövesd nyomon a futkározásodat” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Annyiban szeretném kiegészíteni a cikkedet, hogy ebben az egységben nem giroszkóp van hanem gyorsulásérzékelő chip, amiből létezik 1, 2, 3 irányú analóg vagy digitális kimenetű. Ezekben nincs forgó, kopó alkatrész, ellentétben a giroszkóppal.
  Hogy kommunikál a telefonnal?

 2. Működik bármilyen cipővel, vannak hozzá kis kiegészítők, amivel a cipőfűzőre rögzíthető. Ugyanakkor, ha lemerül az elem, akkor kuka, új szenzort kell venni.

  Nézegettem, viszont, ha már van egy iPhone-om, és van benne GPS-em, akkor a RunKeeper-t kezdtem el használni, és nem bánom. Az GPS alapján mér, mutatja a megtett utat térképen (Google Maps), időt, magasságot (dimbes dombos úton jól jön), számol kalóriát. Kezeli a zenéket, és a PRO verzió képes a headset-en keresztül infókat adni (sok félét, több időzítési lehetőséggel: nekem fél kilométerenként a megtett távolságot, és az átlag időt mondja be (perc:másodperc/km)).

  Van weboldala (különböző statisztikákkal, pénzért mégtöbbel), azzal szinkronizál, tud megosztani twitterrel, facebookkal, van benne track export és track import. (http://runkeeper.com).

  Ami a Nike+-ban nem tetszik: nem tudsz bele utólag importálni. Igaz, hogy a futópadon működik a szenzor, de ha épp nincs nálad, akkor azt a futást már buktad. Ha pedig biciklizel, spinningelsz, bármi más, azt buktad.

  A RunKeeper tudja ezt. Igaz, ha nincs valóságban megtett út, akkor Neked kell megmondanod, hogy pl. 18:50-től futópadon megtettél 5 km-t 20 perc alatt. Ebben az esetben nincs diagram a sebességről, csak egy átlag, de a távolság és az idő megjelenik.

  Én a RunKeeper-t használom elsődlegesen, de a futásaimat egy trükk segitségével átteszem Nike+-ra is. A bicajozást és a futópadot nem tudom átteni.

  A RunKeeper oldala flash mentes, tehát bejön iPhone alatt is (ha olyan valamit akarsz csináli, amit maga a progi nem tud), de egyenlőre nincs kimondottan iPhone-ra optimalizált felülete (a Nike+-nak van).

  Ha kíváncsi vagy, itt megnézhetsz (a térképek nagy része, mivel a lakásom környékén futok, nem publikus, de találsz publikusat is): http://runkeeper.com/user/dvorcsakl

 3. lenne egy kérdésem.
  Hogyan tudom feltölteni az adatokat ipod nanoról a nikeplus.com-ra. regisztráltam az oldalon, de sajnos sehogy sem sikerül.

 4. Szisztok!! Nekem olyan problémám lenne, hogy az ipod-om nem érzékeli a szenzort. 7. generációs, és igen, tudom, hogy szenzor nélkül is működik, de ha már megvan (egyébként újonnan vettem, elvileg nem merülhetett le), szeretném ha tudnám használni. Valami ötlet? Előre is köszönöm :)

 5. Szia,

  Mar regota nem hasznalom, ennek ellenere emlekszem, hogy az elejen nekem sem ismerte fel. Egy gyorsulaserzekelo van elvileg benne, igy elkezdtem a markomba tarva elore es hatra mozgatni. Ez segitett neki mert 10 kapcsapas utan felismerte.

  Nem tudom ez a trukk mukodik-e meg, vagy a Nike+ dolognak most hogy all a tamogatasa. Vegso esetben azt ajanlom menj be egy Apple boltba, es ott majd segitenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük