Új vétel: iPhone 4

Egy nagy régi vágyam vállt valóra. Ugyanis iPhone 4 tulajdonos lettem. Persze kalandos volt ez is. Bár én tevékenyen nem éltem a kommunizmusban, de az elmesélések alapján körülbelül olyan helyzetben várakoztam én is már régóta az iPhone-ra. Szóbeszédek voltak arról, mikor és hol lesz, ha lesz mennyi lesz. Végül több ismerős segítséggel sikerült csak megvásárlnom.

Semmi esetre sem kívánok ez alkalommal sem hosszú és szakmai bemutatót írni. Ezt már sokan megtették előttem. Én most a saját szubjektív véleményemet, illetve tapasztalataimat akarom lejegyezni, illetve olyan dolgokat amikkel talán máshol nem lehetett találkozni.

Külsőségek

Az iPhone megjelenése óta a tipikus tenyérbe simuló, szappantartó formát viseli. Ez az iPhone 4 esetében megváltozott. Kisesebb és laposabb lett. Elől-hátul üveglapok fogják össze a fémkeretet, ami ugye antennaként is funkcionál. Számomra ez a külső, egy robusztusabb, férfisabb megjelenést kölcsönöz a készüléknek, ezért nekem tetszik is. Saját tapasztalatom szerint az első és a hátsó üveglap nem koszolódik úgy, mint az iPad esetében. Viszont a nagy port kavaró antenna probléma nálam is előfordul. Sajnos több esetben is, főleg amikor kiesebb vidéki helyeken jár az ember. Nincs mit tenni, tokot kell venni.

A másik amit kiemelnék az a kijelző. Tényleg lenyűgöző, hogy milyen fényes, és gyönyörű képe van a készüléknek. Elődjeit teljes mértékben lekörözi. Persze hozzá kell tenni, hogy ez igazán akkor jön ki, ha az új (nagyobb) felbontáshoz az alkalmazásokat is hozzáigazítják.

Az iPhone 4 az első almás készülék ami megkapta a hátoldali kamera mellé az első kamerát is. A nem titkolt cél ezzel természetesen az volt, hogy a videó beszélgetés bevezetését elérhetővé tegyék a gépeken. A hátsó kamera teljesítménye is természetesen javult, és egy elég fényes vaku funkcióval is bővült a készülék. Ez sokat segít a sötét helyek esetében, ahol igen is szükség van némi extra megvilágításra.

Belsőségek

Az iPhone 4-be az iPadben is megtalálható A4 architektúrájú processzor található meg. E mellé pedig az iPadtól eltérően még 512MB memóriát mellékeltek, továbbá a már N-es Wifit is támogató chipset-et. Az iPhone 4 ezeken felül egy 1420 mAh akkumulátorral és két (hátoldali: 5MP, előoldali VGA) kamerával érhető el. Már máshol is olvastam, de csak megerősíteni tudom, hogy az iPhone 4, valóban nagyon jól össze van rakva. A tervezésénél ügyeltek minden illesztésre és felületre.

Meddig bírja?

Mindig fontos adat egy mobil készülék életében az, hogy meddig is képes üzemelni egy feltöltéssel. A gyári adatok:

    Beszélgetéssel: akár 7 óra 3G-hálózaton; akár 14 óra 2G-hálózaton

    Készenléti módban: akár 300 óra

    Internethasználattal: akár 6 óra 3G-hálózaton; akár 10 óra Wi-Fi hálózaton

    Hanglejátszással: akár 40 óra

    Videolejátszással:akár 10 óra

Én többnyire 3G illetve Wifi mellett használom, természetesen van különbség a között, hogy a 3G, Wifi aktívan használjuk is, vagy csak a kapcsolat adott. Minden esetre saját IMAP levelezés és céges EXCHANGE mellett, rendszeres zenehallgatással képes 2,5 napot is üzemelni nálam egyetlen töltéssel.

iOS 4

Persze lehet akármilyen maga az eszköz, ha a felhasználói élményt nem tudja fokozni maga a rajta futtatott rendszer és a felhasználói alkalmazások. Ez az amiben az Apple még mindig verhetetlen. Az iPhone 4 kapcsán került bevezetésre az úgynevezett Facetime. Ez gyakorlatilag egy zeroconfig video chat szolgáltatás. Egyenlőre csak és kizárólag Wifi hálózatról vehető igénybe, ilyenkor viszont a GSM hívás helyett Wifin keresztül zajlik az audio és videó kapcsolat. Kifejezetten jó minőségű és egyszerű a használata. Természetesen megjelentek a Mac-ekre is a Facetime alkalmazás, így akár GSM hálózat nélkül is el tudjuk érni a Facetime segítségével az iPhone tulajdonosokat.

A multitaskon, az egységesített email-en, kívül külön kiemelném a hardware teljesítményből adódó videók készítését. Ami a iPhone 4 esetében HD 720p minőségben is történet. Ezen túl alap vágási műveleteket is végezhetünk a programmal. Ennél komolyabb dolgokra pedig érdemes használni az iPhone iMovie alkalmazását. A beépített jobb minőségű kamerát az iOS felvértezi még HDR képek előállításával is. Így egy felületre összpontosul a video felvétel a vaku ki-be-automatikus beállítása, és a HDR képek kezelése.

Összegzés

Sok véleményt lehet olvasni az iPhone kapcsán, minden estre tudásilag, és felhasználói élmény szerint már nem nagyon lehet belekötni. Kellett ez a 4 generáció ahhoz, hogy a többi versenytárs telefonjai mellé, minden aprólékost tudást felvértezve csatlakozhasson az Apple. Most már az a kérdés ki tud újat mutatni.

Én az iPhone-t teljes mértékben napi eszköznek tekintem, amin fontos dolgokat tárolok, fontos dolgokat intézek, és általa rengeteg számomra fontos dolgot elérek és rajta keresztül sok dologban elérhető vagyok mindig. Az iPhone-hoz be kell látnom, igen is fontos, és szükséges egy állandó mobil internet kapcsolat.

Természetesen, ahogy a trendi, és jól működő dolgok, itt is busás árat kell érte fizetnünk. Egy másik cikk kapcsán már összefoglaltam az elérhető árakat itt.

Új vétel: iPhone 4” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük