Mark Twain – Ádám és Éva naplója

Mostanában nincs időm semmire. Arról rég letettem, hogy hosszabb könyvet vegyek a kezembe. Ezért jó ötletnek tűnt a képregényezés. Ott viszont minden olyat feldolgoztam, ami elég rövidnek, de izgalmasnak ígérkezett. Viszonylag sok időt töltök sétával, utazással a munkahelyre, illetve onnan vissza. Nem tudom, hogy eddig, hogy nem jutott eszembe. Hisz eddig is sok podcast-ot fogyasztottam, miért ne hallgatnék hangos könyveket. Sétálva, illetve egy zsúfolt buszon nem lehet olvasni normálisan, de hallgatni igen. A magyar piacon pedig elég sok jó minőségű hangoskönyv lelhető fel. Első kiszemeltem Mark Twain írása volt.

Hangöskönyv élménye

Eddig még nem dolgoztam fel könyvet hangoskönyv formában. Ez a könyv 1:20 percnyi élményt tartogatott számomra Igó Éva és Rátóti Zoltán előadásában. A hangos könyvben a szavak megelevenednek, és a felolvasók valami újat tudnak kölcsönözni az egyszeerű írott szöveghez. Hangjátékuk megeleveníti a történetet. Kifejezetten jó előadás hallható.

Én a hangoskönyveket az Apple, .m4b audiobook formátumában szereztem be. Ennek a készítéséről már írtam régebben itt. Külön kihangsúlyoznám, hogy az iCloud-nak hála, a közös iCloud-ba léptetett gépek képesek automatikusan onnan folytatni a hangoskönyvet, ahol a másikon abbahagytuk.

Maga a könyv

Maga a könyv az első emberi pár, Ádám és Éva képzeletbeli naplóját eleveníti meg. Sokszor vicces, és a 20. századi szemszögből közelíti meg, milyen is lehetett az édenkertben élni, majd száműzetésük utáni időket. Naplóhoz híven, nem annyira az eseményekre, mintsem azok megélésére koncentrál a könyv. Van, hogy napról napra elemez dolgokat, máskor hónapokat, éveket ugrik a történet.

Ádám és Éva naplója bejegyzései sok esetben nem is ugyan azt a témát boncolgatják. Ez is a kettőjük közötti különbségeket hivatott kielemezni. A sokszor zsörtölődő férfi, és az állandóan csacsogó, érzékeny női karakter rengeteg vicces és kedves történetet tud velünk megosztani. A történet vége pedig bár nem nagy csattanó, de elérzékenyülésre kényszeríti az embert.

AdamesEva

Az írás ingyenesen elérhető a MEK.OSZK.HU jóvoltából, itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük