Moves: Újkeletű Activity Tracker

Az Activity Tracker az az eszköz vagy program, ami monitorozza a napi tevékenységünket, és minden féle mozgással illetve egészséggel kapcsolatos információkat jelenít meg. Az utóbbi időkben nagy érdeklődés övezi ezt a fajta technológiát. Van akik csuklóra szerelhető karszíjjakra esküsznek. Mások kis kerek eszközökre, amiket magukon, vagy valamilyen ruhájukra erősítve kell hordani. Ami viszont eddig közös volt, hogy ahhoz hogy mérni tudjuk, ahhoz valamilyen kis bigyót kellett venni. A kis eszköz méréseit pedig valamilyen okos telefonon, vagy számítógépen meg tudtuk jeleníteni, és sok mérés eredményét pedig kiértékelni.

Sportszerek

Persze a legtöbb ilyen eszköz sporthoz készült, és nem a hétköznapi emberek számára. Már én is írtam arról az eszközről, amit a NIKE még sok évvel ezelőtt kezdett forgalmazni, az Apple eszközök pedig még a kezdetek kezdetén elkezdték alapból támogatni.

Persze azóta sokat fejlődött a piac, és a iOS eszközök megjelenésével megannyi eszközt tudunk valamilyen vezetékes, vagy vezeték nélküli móddal használni iPhone-al. Ennek ellenére maga a tény, hogy egy külön eszközt kell tölteni, és hordozni, nem nyert meg magának. Arról nem is beszélve, hogy méregdrága plusz kütyüt is óvhatnám mindentől.

Talán pont ezért csaptam le a Moves alkalmazásra azonnal.

Moves

moves1

A Moves, egy ingyenes iOS alkalmazás iPhone-ra. Fontos, hogy ha van egy iPhone telefonod, akkor nem kell pluszba semmilyen kütyüt venned még. Az alkalmazás maga fog mindent csinálni.

Az alap koncepció az, hogy az iPhone alapból rendelkezik a szükséges technológiával, (GPS, Wifi, GSM alapú helymeghatározás, gyorsulásérzékelő, stb), ezért miért is ne használnánk magát az iPhone-t? Nézzük, hogy működik.

Az alkalmazás elindítása után csupán engedélyeznünk kell, hogy futhasson a háttérben, és hozzáférhessen a Location Service szolgáltatáshoz. Ennyi. Ezek után legyen nálunk az iPhone.

Az alkalmazást némi idő, és mozgás után újra meglátogatva máris látjuk hogy mozgunk. A különböző helyeket, ahol több időt töltünk, maga az alkalmazás be fogja azonosítani, és felajánlja hogy válasszuk ki ott hol voltunk. Használhatunk HOME, WORK, SCHOOL elnevezéseket, de ő a foursquare adatbázisát használva valós helyeket is fel fog ajánlani nekünk.

moves2

Ezek után láthatjuk mennyi időt töltöttünk egyes helyeken. Ott mennyit mozogtunk, és utána milyen útvonalon, és mennyi mozgással értünk el a következő helyre. A mozgásunkból ítélve az alkalmazás AUTOMATIKUSAN felismeri (és nekem tízből kilencszer helyesen), hogy utaztam, vagy pedig sétáltam, vagy futottam. Persze, ha nem lenne helyes, akkor azt a távolságot átminősítjük futássá, vagy közlekedéssé. Tehát hiba esetén is tetszés szerint állíthatunk a mérések kategorizálásán.

Működik ez?

moves3

Persze bennem is az fogalmazódott meg először, hogy mennyire működik ez? Kérem szépen a válasz az az, hogy TELJESEN MŰKÖDIK! Az én esetemben, pontosan, és helyesen ismert (szinte) mindent fel magától. Az élmény, hogy minden féle extra cucc kalibrálása és hordozása nélkül, napi szinten tudom mennyit mozgok, utazok, és mikor hol jártam, gyakorlatilag leírhatatlan.

Természetesen sokan egyből a biztonságért, és a személyi szabadság után kiáltanak, de nem is nekik való ez az alkalmazás. Ha valaki mérni akarja a napi aktivitását. Ingyen és egyszerűen, akkor mindenképp próbálja ki a Moves iOS alkalmazást.

Mindennek ára van!

Sajnos ennek az alkalmazásnak is ára van. Nem magának az alkalmazásnak, hanem a használatának. Nem pénzre kell gondolni, teljesen ingyenes a használata. Viszont az akkumulátor időn nagyon észre fogjuk venni, hogy használjuk az alkalmazást. Az én iPhone 4-es készülékem simán kibír egy napot, a Moves bekapcsolása mellett viszont nagyon sietnem kell haza munka után, hogy tölthessem az eszközt.

Sajnos a Moves megfelelő működéséhez folyamatos mintavételezés kell, ezért szinte folyamatosan használja a Location Service (GPS, WIFI és GSM helymeghatározást). Ez pedig viszonylag sok energiába kerül.

moves4

Ezért ha valaki allergiás az amúgy sem hosszú üzemidőre, az ne bosszantsa magát az alkalmazással.

Összegzés

Az alap ötlet fantasztikus. A most jelenleg elég puritán alkalmazás csodálatos. Persze ez az első kiadása. Amennyiben elég nagy lesz az érdeklődés utána, bízom benne minden féle napi célokat, grafikonokat, kalória becsléseket lehet majd még kinyerni belőle. Ha már az adatok ott vannak, csak a kreativitáson múlik, hogy mit és mennyit mutatunk meg belőle. Bátran ajánlom mindenkinek kipróbálásra, az említett hátrányok ellenére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük