Gillian Flynn: Gone Girl (Holtodiglan)

Épp egy kellemes beszélgetés közepén voltam, amikor egy könyvesboltban találtam magam. Beszélgető partnerem egy könyvet rendelt. Valami „Gun Girl”. Szemeim előtt már feltűnt egy női Rambó, aki izmos testén egy falatnyi, tépett ruhát visel. A fizikát és minden ismert tapasztalatomat meghazudtolva hatalmas mordályokat tart kezében és egyszerre lő gránátokat, rakétákat és megszámlálhatatlan ólomtöltényt a semmibe. A könyv viszont korántsem tűnt ilyennek, inkább valami „szerelmes regénynek”. Akkor realizáltam, hogy a címe Gone Girl, és nem Gun Girl. Sosem hallottam róla, se jót se rosszat, se azt, hogy miről szólhat. Talán felvágásból, vagy csak kalandvágyból, de úgy döntöttem én is el fogom olvasni.

Történet

Mint utólag megtudtam, a könyvet manapság dolgozta fel egy film is. Viszont erről sem tudtam semmit, de tovább inspirált, hogy akkor ezt nekem könyvként kell elfogyasztanom, mielőtt az ismerősök elpletykálják a lényegét. Elektronikusan betöltöttem, és az képernyő és szövegméretezésem szerint 680 oldal várt rám. Gyorsan neki is estem, és rájöttem, hogy ez a könyv teljesen magával ragad és nehéz letenni. Szerintem a struktúrája nagyon jó. Igazán rövid fejezetek váltják egymást. Egyszer a férfi főszereplő szemszögéből, majd a nőjéből. A fejezetek persze kiegészítik egymást. Sokszor olyan érzésem volt, mintha ugyan azt a történetet felváltva mesélnék. Egyszer ilyen szempontból máskor másik szempontból. Természetesen a két főhős nagyon máshogy látja ugyan azon dolgokat.

gone-girl1

Minden féle spoilerezés nélkül ki kell emelnem, hogy Amy karakterével én nagyon tudtam azonosulni. Nagyon sok esetben megnevettettet, vagy csupán együtt tudtam vele érezni. Ilyen pedig velem nem sokszor történik. Viszont szeretnék a sztorin túl beszélni a történetről, mert a rövid, naplószerű fejezeteken túl az író az egész elbeszélést briliánsan építette fel. Ahogy haladunk úgy kerülnek elő titkos dolgok, úgy bomlik ki a vezérszál, és mindig van egy újabb és újabb csavar. Számomra kicsit furcsa volt, ahogy a könyv felénél minden kiderül. Persze tartogat izgalmakat utána is könyv, viszont teljesen más tempóba és hangulatba csap át.

A film

Amíg be nem fejeztem a könyvet nem voltam hajlandó még egy trailer-t sem megnézni a Gone Girl-ről. Még csak a színészeket sem tudtam, hogy kik játszanak benne. Annyira megtetszett a történet, hogy nem akartam befolyásolni a fantáziámat a filmes megvalósítások miatt. Utólag viszont azt kell, hogy mondjam jól választottak színészeket. Bár csak az előzetest láttam, de nekem teljesen átadta a könyv hangulatát.

gone-girl2

Összegzés

A Gone Girl 2014 könyve számomra. Izgalmas, vicces, érzelmes és letehetetlen. Csak ajánlani tudom mindenkinek. A filmek sosem tudják ugyan azt az élményt visszaadni mint a könyvek. Ezt a történetet pedig érdemes írott formátumban magadhoz venni.

Hivatalos Bemutató

Ásó, kapa, nagyharang – a romantikus hollywoodi filmekben valahol itt ér véget a történet. Ám mi lesz ezután? Mi történik, amikor a boldog álom szép lassan szertefoszlik, s már abban sem vagyunk biztosak, hogy valóban ismerjük azt, akinek igent mondtunk.

Amy és Nick ötödik házassági évfordulója tragédiába torkollik: Amy eltűnik, és minden jel a jóképű férj, Nick bűnösségére utal. Amy naplójának részleteiből és a jelenben futó történetszálból izgalmas lélektani thriller bontakozik ki. Az olvasó döbbenten figyeli, hogy egy romantikus párkapcsolat miként alakulhat át szép lassan igazi pokollá… A kérdés csak az, ki tette valójában pokollá a másik életét? Megdöbbentő, magával ragadó kötet az erőszak természetéről, a kapcsolatok ingatag hatalmi viszonyairól és a mindent át- meg átszövő sötét titkokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük