Futás

Régen, nagyon-nagyon régen valamilyen sportba akartam kezdeni. Sosem jeleskedtem semmilyen mozgással kapcsolatos tevékenységben, viszont 30-hoz közel éreztem, hogy elpuhulok és elkényelmesedem. Én pedig sokat szeretnék élni, erőben, egészségben. El is kezdtem gondolkozni, hogyan lehetne becsempészni valamilyen mozgást az életembe. Nem kellett, sokat morfondíroznom, hogy rájöjjek számomra a legegyszerűbben elkezdhető sport a futás. Eleinte a sétálással kezdtem, amit bárki könnyen a napi rutinja részévé tehet. Később nekikezdtem futni is. Erről szeretnék kicsit jobban írni ebben a cikkben.

A kezdetek

Sosem voltam túl szociális alkat, aki vágyott arra, hogy minél több élményt közösen éljen meg másokkal. Főleg nem új és ismeretlen arcokkal. Pont ezért minden edzőteremmel kapcsolatos foglalkozást kizártam. Nem akartam drága eszközökbe, bérletekbe invesztálni mielőtt tudtam volna, hogy ez működni fog. Elég egyszerűnek tűnt tehát, hogy a mindennapi rohanás és tömegközlekedés helyett sétáljak hazafele. Zenét, hangoskönyvet hallgattam és közben lesétáltam jó pár kilométert. Akkoriban még inkább túlsúlyos voltam, így a rendszeres séta jól esett. Jobban, mintha egyből futni kezdtem volna.

Persze megannyi átsétált délután után éreztem, hogy nekem rövidebb és intenzívebb gyakorlatok kellenek. Elkezdtem hát futni. Volt, hogy barátokkal, volt, hogy családdal. Valahogy egyik se ösztönzött nagyon. Rendszeresen befulladtam, dobáltam magamat, meghúzódtak az izmaim. Az ilyen élményeket pedig nem szívesen osztja meg az ember másokkal. Így egyedül kezdtem el kitapasztalni a megfelelő módszert és tempót.

Misi

Idővel az ember megtanul dolgokat, ahogy én is megtanultam:

 • Mindenkinek másként, és máshogy jó. Ismerd meg magad és a saját utat járd. Hasznos tanácsokat persze érdemes meghallgatni, de a végén úgy is Te tudod, neked hogy a jó.
 • Kezdésként mindenképp érdemes kevesebbet, de gyakrabban futni. Nekem az vált be, hogy munka után fél órát fordítsak futásra. Ha több lenne könnyen találnék valami kifogást, ma miért nem akarok futni. A fél óra ellen viszont kevés dolgot lehet felhozni.
 • Nem érdemes a futásodat úgy kezdeni, hogy tök ismeretlen, de profi-félprofil kellékeket vásárolsz. Kezdj el futni, valami kényelmesben. Hosszú távon, viszont érdemes befektetni és némi idő és tapasztalan után már jobban fogod ismerni a saját igényeidet is.
 • Minél idősebb vagy, annál nagyobb jelentősége lesz a bemelegítésének és futás utáni nyújtásnak. Gyorsan figyelmeztet a tested, ha nem figyelsz erre.

Runkepper

Fontos leszögezni, hogy nem kell semmi ahhoz, hogy valaki futni kezdjen. Viszont van egy jelentős réteg, aki a technikai kütyük bevonása miatt (mint én is) jobban hajlik a rendszeres sportolásra, illetve a komolyabban sportolóknak természetes igénye, hogy rögzíteni és analizálni tudják a testedzésüket. A futás az egyik legkönnyebben és leglátványosabban megjeleníthető testmozgások közé tartozik. Egyre népszerűbbek a magunkon hordható kütyük, okos telefonja pedig szinte mindenkinek van. Ezek a mini számítógépek (smart phone) GPS és gyorsulásmérő szenzorai könnyedén összegyűjthetik a szükséges információkat mozgás közben. Tehát csak egy alkalmazást kell beszereznünk, ami mér, rögzít, analizál és mindezt informatívan megjeleníti nekünk.

Rengeteg alkalmazás létezik Android, iOS, Windows Phone rendszerekre, tudásban pedig szinte minden program hasonlót nyújt és hasonló szolgáltatást kínál. Nem nagyon lehet mellélőni egyikkel sem. Én is kipróbáltam néhányat és végül a Runkeeper mellett tettem le a voksomat. Gyorsan el is mondom miért.

Run-keeper-app

Az egy természetes igény, hogy a futásodat külön rögzíti, térképen kirajzolja, hogy hol és milyen teljesítménnyel haladtál. Minden edzésedhez külön be tudod állítani, hogy milyen típusú mozgást akarsz rögzíteni. Egyszerű sétálástól a futáson, úszáson, kerékpározáson át olyan dolgokat is beállíthatunk, mint a hegymászás vagy korcsolyázás. Minden mérés előtt beállíthatjuk, hogy milyen zene szóljon, hogy ismert útvonalon akarunk mozogni, vagy csak szabadon. Illetve utólagosan „bemondásos” alapon is adhatunk hozzá rögzítéseket. Például, ha nem volt nállunk a telefon, de például futottunk 2km-t. Minden edzéshez készíthetünk megjegyzéseket, képeket, illetve minden adatot megoszthatunk más Runkeeper használókkal, vagy kitehetjük más Social oldalakra.Ezeket a szolgáltatásokat mindegyik nagy nevű alkalmazás tudja. Mégis miért a Runkeeper? A válasz egyszerű. Az adatok hordozhatósága miatt. A Runkeeper ugyanis egyrészt lehetőséget ad mindenki számára, hogy letölthesse és tárolhassa az edzéseit (GPX formátum). Másrészt igazán jól kidolgozott API-ának köszönhetően könnyen integrálható más alkalmazásokkal. Az adataink hordozhatósága és más 3rd party alkalmazások használhatósága miatt nem érzem magamat és az edzés adataimat bezárva. Ezért ajánlom másnak is a Runkeepert kipróbálásra.

runkeeper_export

rubiTrack

A Runkeeper egy ingyenes alkalmazás. Szabadon rögzíthetünk korlátlan mennyiségű edzést, viszont a részletes és átfogó elemzésekért itt is fizetnünk kell. Méghozzá havidíjat. Ez az amiben én nem hiszek. Így megpróbáltam valamilyen alkalmazást keresni, ami a GPX adatokból, vagy a Runkeeper API-on keresztül képes számomra kimutatásokat és grafikonokat készíteni. Bár a piac itt is elég nagy, mégis ha valaki nem valamilyen cloud alapú megoldást keres és a kimutatásokat helyileg szeretné generálni, akkor falakba ütközik. Így találtam rá a rubiTrack alkalmazásra. A kifejezetten MAC-re szánt program nagyon sokat tud. Senkit se riasszon el a bóvli weboldala.

Honnan képes adatokat importálni?

A programnak tudunk adni file-okat illetve képes eszközökkel és szolgáltatásokkal (pl. Runkeeper) is direktbe kommunikálni.


rubitrack_import1

rubitrack_import2

rubitrack_import3

Kimutatások

A kezdő képernyő egy összegzést ad az eddigi ismert mozgásokról. A bal oldalon különböző feltétel rendszerek szerint szűri nekünk a program az importált adatokat. E szerint láthatjuk:

 • Milyen fajta
 • Hol történt
 • Mikor történt
 • Mekkora táv volt
 • Mennyi ideig tartott
 • Értékelésünk szerint

rubitrack1

A jobb oldalon láthatjuk a kölönböző edzéseket. Alapból ilyen ikon formátumban jeleníti meg, de lehetőségünk van listás nézetre is. Amennyiben nem kattintunk semmire, akkor középen egy térképen jeleníti meg az összes ismert aktivitást. A térképen megjelenő információ persze mindíg dinamikus, a szerint a bal vagy a jobb oldalon mit választunk ki. Ha egy konkrét elemre kattintunk, akkor a középső térkép máris oda nagyít, ahol az történt és a tényleges útvonalat jeleníti meg. Amennyiben elérhető (Runkeeper ezt is rögzíti), itt láthatjuk, hogy mikor, melyik helyen épp milyen sebességet, tempót, vagy emelkedést produkáltunk. A térképen szabadon kattinthatunk az útvonalra, ilyenkor azonnal megkapjuk az ott mért adatokat.

rubitrack2

Természetesen grafikonokat is tudunk generálni az eredményeinkből. Választhatunk a szerint hogy mekkora időintervallumot és milyen egységekben akarunk látni. Illetve a bal oldalon a már ismert feltételek szerint kiválaszthatjuk csak a futást, vagy csak a 10km-nél hosszabb távot. A grafikonon mindig dinamikusan a kiválasztott feltételek szerint fognak megjelenni a csíkok.

rubitrack3

Összegzés

Mozogni jó dolog. A futás minden mozgás közül pedig az egyik legkönnyebben elkezdhető testmozgás. Remélem sikerült pár tippet adnom, illetve bemutatnom, hogy milyen alkalmazásokat használok. A Runkeeper nagyszerű alkalmazás, minden okos telefon platformra. A rubiTrack pedig MAC platformra egy igazán jó választás, amennyiben valaki részletes adatokra vágyik és átfogó elemzésekre. A borsos ára ellenére is. Azt viszont sose felejtse el senki, hogy ha valaki futni akar kint, ahhoz szinte semmi se kell, csak az akarat.

Futás” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Hát, először is welkam bekk, Komendör!

  Én is elkezdtem mocorogni, noha nekem a bringázásra esett a választás. Két kör futás után a bal térdem és a bal bokám emlékeztetni kezd, hogy miért is hagytam abba a szertornát néhány év után, szóval marad nekem ez, meg az úszás, vagy legalábbis mindenképp valami low-impact sport.

  Nem használok külön tracker appot, simán csak a Google location history-ből nézem ki merre jártam. Ez a kis jóság sokkal inkább azt nézi merre jártam, mekkora távot tettem meg, és megpróbálja ő kitalálni hogyan is tettem ezt, és többnyire jól tippel. Ha mégis tévedne, ki lehet javítani. Közben csuklós okosság figyel arra, hogy ne kapjak szívrohamot. Eddig 155-ös pulzust mért legnagyobb értéknek, ami a saját közérzetemmel nagyjából összhangban van. Tudom mennyire voltam a halálomon, amikor Debrecenben futkorásztam, és 205-ös pulzust sikerült megütni. (Nem volt őszinte a mosolyom!) Szóval most 155 volt eddig a max, bringán.

  Alig pár hete csinálom, de már érzem saját magamon a változásokat. Más kaját kívánok, korábban kelek, strapabíróbb vagyok, megérzem ha valamiért kénytelen vagyok kihagyni (pl vízszintesen fúj az eső), és benne van a lábaimban a boogie. Most még kardió módban nyomom, már leröppent pár kiló, de azt hiszem nem szeretnék szarral gurigázni: melóba járás mellett bringás hétvégék jönnek, meg L-Carnitin, C vitamin, magnézium, vas, és csirke csirke csirke, és amikor a Google nem figyel, benyomok egy tiramisut, aztán megyek szaunába bűnhődni.

  A kütyüs része nekem a KPI implementációban segít. :)

  Amúgy meg igyunk meg valamikor egy bármit valahol!

 2. Apropó: Tudsz esetleg olyan self-hostolható motort, ami tud ilyen cuccokból grafikont rajzolni? You know…. saját kezemben bízok.

  1. Eleinte en is abban hittem, hogy valami PHP,CGI (self hosted -> web output generated) dolgot talalok. Van is sok. GPX egy standard formatumnak tunik. Viszont mind kezdetleges, es eleg bizbasz.
   Normalis reportokhoz, inventory-ra egyik se volt alkalmas :( Feladtam es elkezdtem keresni valami APP-ot, ami legalabb local tud feldolgozni. Igy lett a rubiTrack.

   Ha viszont talalsz valamit, ami fency es mukodokepes, es self-hosted. Na! Akkor mindenkepp szolj! :D

 3. Nem kell self hosted. Csak rántsd be GDocs alá egy táblázatba, én is így csinálok magamnak 6-8-10 diagramot arról, ami érdekel a „sportkarrieremből”.

 4. Hali!

  Felejtsd el a telefonos cuccokat, ruhazz be egy garmin (vagy suunto, de inkabb garmin) orara, es lesz ezermillio szines szagos grafikonod, meg minden mas:

  connect.garmin.com

 5. Egy darabig – két dohányzós évtized között – én is futkorásztam :) Fene tudja, még úgy-ahogy élveztem is. Ám azt már akkor érzékeltem, hogy képtelen lennék ezt folyamatosan művelni. Viszont…technikai búvárkodás ;) alkalmanként, ez bizonyított, 1500 kcal-t elégetsz vele 1 óra alatt, és még csodát is látsz közben! Hajrá ! Ölellek: Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük