Mac és Midnight Commander

Rendszeresen használok OSX (MacOS) alól Midnight Commandert (MC). Van néhány praktika, amit rendszeresen elő kell keresnem, mert sehogy sem emlékszem rá, hogy is volt. Ezzel az írással szeretném összegyűjteni magamnak ezeket az apróságokat és remélem, hogy másnak is segítségére lehet.



Rejtett állományok mutatásának kikapcsolása

A MC alapból mutatja nekünk az összes file-t, és directory-t. A ponttal kezdődő, rejtett állományokat is. Ha nem kívánunk ezekkel műveleteket végezni, akkor érdemes kikapcsolni ezeknek a mutatását, mielőtt kárt teszünk véletlenül. Ehhez indítsuk el az MC-t, nyomjuk meg az F9 billentyűt (vagy Fn + F9) és válasszuk ki a felső menüsorból az Options menüpontot majd a Panel options-t.



mc1

A megjelenő ablakban tudjuk kikapcsolni a rejtett file-ok mutatását. Ehhez a Show hidden files elől távolítsuk el Space lenyomásával az X jelet.

mc2



Insert, avagy kijelölés

Amennyiben szeretnénk több file, directory-t is megjelölni az MC-ben, ahhoz egyszerűen az Insert gombot kell megnyomnunk. Ezek után csoportosan végezhetünk műveleteket a kijelölt állományokkal. Na igen, de Mac-es billentyűzeten nincsen Insert gomb. Aki akar készíthet programjain belül egyedi gyorsbillentyű bállításokat a “\e[2~” jelre. Viszont sokkal egyszerűbb megoldás, ha használjuk az alapból elérhető kombinációt:



CTRL + T



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük