Sophos Home – Központi Vírusvédelem

Egy viszonylag új témába szeretnék beleugrani. Ez pedig a vírus és egyéb IT rendszerünkre káros károkozók elleni védelem. Amióta létezik elektronikus rendszer, azóta akarják emberek feltörni, uralni, és adatokat lopni belőlle. Régebben célzottan, manapság a világot pásztázva próbálnak bizonyos emberek (és szervezetek) ismert vagy épp ismeretlen hibákat kihasználva betörni a rendszerünkbe. Vannak akik hisznek benne, mások esküsznek rá, hogy ők semmi olyat nem tesznek (warez / pornó oldalak) ahonnan vírus származhat, így védekezni sem kell ellene. Én a szüleim esetében régóta bajlódom ezzel a feladattal. Most arról szeretnék beszámolni, hogy jelenleg milyen megoldást vezettem be és miért.

A hőskor és most

Gyerek korom óta hiszünk az Antivírus programokban. Még a DOS korszakban kezdtük el használni arra a célra, hogy végigpásztázza _MINDEN_ állományunkat és ellenőrizze, hogy nincs vírus egyik file-ban sem. Akkoriban a keresés csak akkor futott ha elindítottuk. Minden nap / héten / amikor eszünkbe jutott elindítottuk a keresést. A végén pedig magabiztosan hátradőltünk, hogy nekünk nincs vírusunk. Na persze.

MSAV

A „hőskor” óta eltelt időben ez a technológia is változott. Legnagyobb hatást az internet váltotta ki. Az internetnek hála a vírusos állományok beszerzése még könnyebbé vált, plusz a globális piacnak hála a vírusok és egyéb malware-k variációja nőttön nő. A probléma pedig ott csúcsosodik ki, hogy az Antivírus megoldások csak futnak a károkozók ellen. Ebbena harcban viszont picit vesztésre állunk. Napjainkban egy jó antivírus megoldás rendszeresen kapja a friss vírusdefiníciókat és képes aktív keresésre. Azaz, ha meg akarunk nyitni egy file-t, akkor előtte automatikusan leellenőrzi a védelmi megoldásunk a biztonságát. Ha fertőzött az állomány, akkor alapvetően meg sem tudjuk nyitni azt, illetve az Antivirus valamilyen módon eltávolítja a fertőzött file-t. Természetesen ezen felül az aktív védelmen túl az egész rendszerünket is végigpásztázzák ezek a megoldások rendszeres időközönként.

Eddigi gondok

Van két aranyos szülőm, akik magabiztosan, de az ismeretlenben bojongva fedezik fel az internetet. Adott két Windows 10 notebook és Office csomagok. Na ezeknek kellene, hogy működjenek. Nem megyek bele abba, hogy számukra a Windows 7 utáni világ és a Microsoft feature-kel teli szemlélete mennyire idegen. Böngésző, asztal, Office legyen. Semmi máshoz nem fognak nyúlni.

Viszont, amikor felugrik valami, kiír „valamit” az nem csak összezavarja őket, hanem pánikot kelt. Lehet ez valami káros dolog, de csak egy program frissítési üzenete is. Úgyhogy a cél mindig az volt, hogy minél kevesebb ilyennel kelljen szembesülniük, viszont valamilyen szinten „biztonságban” legyen a rendszerük.

parents-computer

Sokáig a Microsoft saját Security Essential megoldása volt telepítve nekik a régebbi rendszereiken. Pici volt, csendbe volt és tette a dolgát. Meglepetésemre viszont a szüleim nem is a vírusos állományokkal, hanem sokkal inkább a malware-kel, és a böngészőbe épülő lim-lomoktól szenvedtek. Ezzel pedig a Microsoft megoldása nem tudott mit kezdeni.

Utolsó sorban hangsúlyoznám ki a távoli adminisztráció lehetőségét. Sokszor említették, hogy „kiírt valamit a gép” meg „olyat csinál hogy”. Na, ezekkel a problémákkal nem tudtam sok mindent kezdeni, csak amikor meglátogattam őket. Persze sok esetben, ez nem antivírus volt, viszont erről sem volt semmi információm.

Sophos Home

sophoshome1

A Sophos mint antivirus megoldásokat szállító cég számomra teljesen ismeretlen volt. Először vállalati környezetben találkoztam magával a márkával. Céges környezetben van valaki aki szereti ezeket a megoldásokat? Mi is fújunk rá, mert mindent blokkoltatnak vele! Ezért mint „felhasználó” nem épp a szívünk csücske. Talán pont ezért sosem gondoltam volna, hogy én valaha Sophos felhasználó leszek.

A Sophos otthoni megoldásával először akkor találkoztam, amikor egy Mac-et használó barátom megkért, hogy ajánljak már valami Antivírus megoldást OSX-re, mert szerinte valami olyat töltött le és futtatott, amit nem kellett volna. Gondolhatjátok! Nem igazán volt nekem sose OSX-re antivírus programom. Elkezdtem tehát olvasgatni, mit írnak a nagy interneten. Külföldi oldalak pedig sorra cikkeztek a Sophos-ról. Persze nem ajánlhattam valamit anélkül, hogy kipróbáltam volna. Így feltelepítettem, és megértettem, hogy ez nem az a „tradicionális” vírusirtó. Ezek után annyira megtetszett, hogy elhatároztam „bevezetem” itthon is.

Mi is tetszett meg benne? Nézzük!

Dashboard

A Sophos Home megoldása nem csak egy program. Az egész folyamatot ott kell kezdenünk, hogy meglátogatjuk a http://home.sophos.com oldalt. Itt regisztrálnunk kell magunkat. Regisztráció után ugyan ezen az oldalon be tudunk jelentkezni a saját fiókunkba.

sophoshome2

Miután beléptünk megkapjuk a saját Dashboard-unkat. Ez a felület lesz az, ahol a hozzánk tartozó információk fognak megjelenni. Erről majd később. Ha új felhasználók vagyunk, akkor jelenleg minden üres ezen a felületen.

Amennyiben szeretnénk telepíteni a Sophos Home megoldását, ahhoz az Add Device gombra kell kattintanunk.

sophoshome3

Itt felkínál nekünk két lehetőséget. Egy linket kapunk, illetve egy nagy gombot Install felirattal. Érdemes megemlíteni mi is ez. A Sophos Home telepítője nem a megszokott stílusban érkezik. A tradicionális módszer szerint mi letöltünk egy programot. Egy általánosat, mint bárki más. Ezt telepítjük, majd minden féle regisztrálást a már feltelepített kliensben állítunk be.

Na ez itt nem így van. Mi már regisztráltuk magunkat, a Dashboard-ból pedig alapból olyan telepítőt fogunk elérni, amivel automatikusan megtörténik a regisztráció. Tehát innen egy előre és speciálisan nekünk konfigurált telepítőt fogunk kapni. Ha arra a gépre akarjuk telepíteni, amelyikről bejelentkeztünk a weboldalra, akkor érdemes az Install gombra kattintani. Ha viszont nem, akkor elküldhetjük az egyedi linket valaki másnak. Az azon elérhető telepítő a mi Dashbaord-unkba fogja regisztrálni a végpontot.

Tehát nagyon egyszerű egy új gépet az ökölógiánkhoz adni. Egyszerűen belépünk a Dashboard-ra és kigeneráljuk a saját egyedi telepítőnket. Azt letöltik, telepítik és kész!

Antivírus – Malware –  Web Protection

A telepített kliens egy vírus-malware védelmet biztosít, illetve képes beépülni a webes böngészésünkbe is. Mint minden hasonló program képes teljes scannelést végezni. Ez az egyetlen funkció, ami a végponton is kiváltható. Ezen felül rendelkezik „real-time protection”-el. Az az minden file megnyitása előtt a Sophos ellenőrizni fogja azt.

sophoshome4

A Web Protection kiszűri a kártévő oldalakat, viszont ugyan itt tudunk minden féle korlátozásokat is beállítani:

sophoshome5

Ez főleg beosztottak és gyerekek esetében lehet hasznos korlátozás. Számomra ez nem volt fontos, így nem is nagyon teszteltem a pontosságát.

Központi kontroll és riport

Ahogy már említettem a Sophos Home kliensének telepítése után a végfelhasználói gépen viszonylag kevés dolgot tudunk csinálni. Leginkább csak manuális, teljes keresést tudunk indítani. Minden beállítás a Dashboard-on lehet véghezvinni. Ott állíthatjuk, hogy milyen opciók legyenek aktívak, illetve távolról is indíthatunk teljes víruskeresést. Fontos, hogy nem csak a beállítások érhetőek el a Dashboard-on, de a találkatok is. Akár minden gépre akár gépenként láthatjuk a megtalált problémákat vagy blokkolt weboldalakat.

sophoshome6

Természetesen találat esetén a végponton is jelezni fog a Sophos, viszont a Dashboard-on is látni fogjuk. Ilyen esetben akár a gépnél ülve, akár központilag eldönthetjük mi legyen. Törötjük a megtalált álományv, vagy akár kivételek közé is felvehetjük. Kivételeket lokálisan nem tudunk kezelni, csak a Dashboard-on.

Tehát az én esetemben pontosan látom, hogy a szüleim épp mit kaptak be és távolról tudom managelni, hogy mi legyen.

Windows és OSX platfotmokra

Jelenleg a Sophos Home a Windows és OSX platformokat támogatja. Tehát ilyen végpontokat vehetünk fel a Dashboard-ba.

sophoshome8sophoshome7

Egész pontosan:

System requirements:

Windows 7, Windows 8/8.1 or Windows 10
Mac OS X 10.8, 10.9, 10.10 or 10.11
Minimum 1 GB of free disk space
Minimum 1 GB of RAM

Ingyenes

Természetesen a legfontosabb, hogy ez tudás és funkció teljes mértékben ingyenesen érhető el. Ha valakinek egy égszerűen és központilag irányított antivírus-malware-web protection rendszer hiányzik, de nem kíván sajátot építeni súlyos összegekből, annak bátran ajánlom a kipróbálását. Az én esetemben elég sok malware lett megtalálva, és időről időre a szüleimnél is látom, hogy mennyi program lett blokkolva.

Sophos Home – Központi Vírusvédelem” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük