DLPAR műveletek AIX-al

Az OpenVM IBM technológia kapcsán érdemes beszélni a Dynamic LPAR (DLPAR) műveletekről. A dinamikusság abból származik hogy az erőforrásokkal kapcsolatos műveleteket ONLINE, tehát futó operációs rendszer mellett tudunk eszközölni.

Fontos érteni, mit is csinál a DLPAR, és nem varázslatként tekinteni rá. Először is ne felejtsük el, hogy az LPAR létrehozásakor, CPU és MEMORY definícióknál, nem csupán egy értéket kellett megadnunk. Volt egy MINIMUM, egy OPTIMUM, és egy MAXIMUM.

CPU illetve MEMORY értékeket csupán a MINIMUM és MAXIMUM értékek között tudjuk változtatni online.

Ezen túl virtuális és fizikai I/O eszközök is ONLINE elvehetőek vagy hozzárendelhetőek az LPAR esetében. Az elvétel követelménye természetesen, hogy OS szinten az I/O eszközt ne fogja semmi sem.

Alap helyzet

          [HMC]   *----------*   [LPAR]
hostname: csilla              oss-aix-samanta
IP:     192.168.131.6           192.168.131.7

Ellenőrzések

Ahhoz, hogy DLPAR műveleteket tudjunk végrehajtani, ahhoz először is megfelelő géppel, illetve hardware license-vel kell rendelkeznünk.

Ezek után viszont gondoskodnunk kell arról, hogy az AIX operációs rendszer, illetve a HMC IP alapon tudjon egymással kommunikálni. Az nem elegendő, ha a fizikai gép és a HMC belső hálózata tud egymással kommunikálni, és a HMC-ben látszik a fizikai gép és az LPAR. Az LPAR-ban futó operációs rendszernek is tudnia kell pingelnie a HMC publikus IP-jét.

Pingeljük meg a HMC-ről az LPAR-t:

Pingeljük meg az LPAR-ról a HMC-t:

Amennyiben megy, akkor menjünk az LPAR AIX rendszerére, és reseteljük ki azt a service-t, ami azért felel, hogy a HMC-vel tartsa a kapcsolatot:

# /usr/sbin/rsct/bin/rmcctrl -z

Majd indítsuk is el újra:

# /usr/sbin/rsct/install/bin/recfgct

Ezt követően körülbelül 2-3 percre van szüksége a service-nek, hogy újra szinkronizálódjon a HMC-vel.

Ez idő alatt lépjünk be a HMC-re és adjuk ki a következő parancsot:

:~> lspartition -dlpar

A fenti képen kiemeltem azt a részt, ami azt jelzi, hogy még nincs kapcsolat az LPAR és a HMC között, így DLPAR műveletek nem hajthatóak végre.

Kis idő elteltével az LPAR AIX rendszerén a szükséges service aktivizálódott:

# lssrc -g rsct

Adjuk újra ki újra a HMC-s parancsot:

:~> lspartition -dlpar

Ahogy fent látszik egy hexa szám jelent meg a DCAPS attributumként. Ez jelenti azt, hogy a kapcsolat működik, és DLPAR műveleteket lehet végrehajtani az LPAR-on.

DLPAR CPU műveletek

Akkor most bemutatom egy példán keresztül, hogy egy LPAR-hoz rendelt CPU beállításokon hogyan lehet változtatni online.

A HMC grafikus felületét fogom használni. Kattintsunk a kívánt LPAR-ra és a menüben a válasszuk a Dinamikus Logikai particionálás (Dinamic Logical Parititoning) menüpontot. Azon belül is a Processzor / Hozzáadás vagy eltávolítás almenüpontot.

Mielőtt beállítjuk az új értéket az LPAR AIX rendszerében adjuk ki a következő parancsot, megbizonyosodni arról, hogy a rendszer milyen CPU értékekkel fut.

# lparstat -i

Ahogy látszik fent 0.45 share érték van jeleneg az LPAR-hoz rendelve. Akkor most menjünk vissza a HMC-re és adjunk meg ennél nagyobbat.

Miután OK-ra kattintunk, és a HMC lekommunkálja a változásokat az LPAR-al, a következőt kell látnunk az LPAR AIX rendszerén kiadva.

# lparstat -i

DLPAR MEMORY műveletek

Akkor most bemutatom egy példán keresztül, hogy egy LPAR-hoz rendelt memória beállításokon hogyan lehet változtatni online.

Lépjünk megint a HMC grafikus menüjébe, és válasszuk ki a kívánt LPAR-t. A menüben válasszuk a Dinamikus Logikai particionálás (Dinamic Logical Parititoning) menüpontot. Azon belül is a Memória / Hozzáadás vagy eltávolítás almenüpontot.

Mint a CPU esetében, most is nézzük meg, hogy mik az aktuális beállítások.

# lparstat -i

Majd térjünk vissza a HMC ablakához és változtassunk rajta.

Az egész OK-ézását követően a következő értékeket kell látnunk az AIX rendszeren:

# lparstat -i

További LPAR műveletek

Hasonló képen tudunk elvenni CPU és MEMORY erőforrásokat és fizikai, virtuális I/O eszközöket is. Fontos, hogy elvételkor a MINIMUM értékek alá nem mehetünk, illetve kikonfigurálatlan I/O eszközöket (amit még az OS használ) nem tudunk elvenni a rendszertől.

Összefoglalás

A DLPAR műveletek hihetetlen dinamikussá teszik a rendszer erőforrás kezelését. Gyakorlatilag hozzáadás és elvétel is realizálható minden féle erőforrás tekintetében, mindezt dinamikusan és működő OS mellett. Ezáltal nálam ez az egyik legkiforrottabb virtualizációs platform!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük