Frank Herbert: Csillagkorbács

A fent említett könyvet a Vitlinger házaspártól kaptam születésnapom alkalmából. Saját bevallásuk szerint se tudták, hogy jó-e, vagy nagyon mellé nyúltak, minden esetre jó szándék vezette őket. Gyorsan átfutottam a kis ajánlóját, és elég zavarosan hangzott. A könyv is hasonló zavarossággal kezdődött.

A csillagkorbács úgy hatott nekem, mintha valami közepében találtam volna magamat. Egy kitalált fantáziavilág közepén, ahol már a szereplők is elég képzeletet igénylő karakterek, pláne az a világ amiben az egész cselekmény zajlik. A „dühítő”, és taprízió csak néhány olyan kifejezés, ami jól jellemzi, mennyire igényli az ember figyelmét a könyv.

Sokadik próbálkozás után jutottam a könyv végére. Viszont, ahogy ment a történet, annál jobban körvonalazódott, hogy mi fele is megyünk, és ebben a zagyva világban mire is kell odafigyelni. Ahogy említettem az alap világ is elég zavaros, viszont a konkrét történet még inkább. A halandó lények világát, ugyanis egy „kalebán” zavarja meg, aki elkezd egy furcsa beszélgetést folytatni főhősünkkel. Olyan ez, mint amikor egy ember és egy hangya próbál kommunikálni mint végül kiderül. A tét viszont az univerzum sorsa.

Talán csak azért volt kicsit idegen a történet, mert személyem a Star Wars, Star Trek univerzumokban szocializálódott. A könyv mindenképp érdekes, viszont nem könnyű olvasmány. Csak igazán érdeklődő sci-fi kedvelőknek ajánlom.

Csillagkorbács
Frank Herbert

Megjelenés: 2009
Méretek: 130x197x20
EAN: 9789634971849
ISBN: 9634971849
Oldalszám: 276 oldal
Nyelv: magyar
Kötésmód: ragasztott puhatáblás
Eredeti cím: Whipping star
Raktári kód: 139009

Ismertető::

A távoli jövőben az emberiség kapcsolatot teremt más, értelmes fajokkal: gowachinokkal, laklakokkal, vrivekkel, panspechikkel és tapriziókkal. Mindezen teremtmények együttesen létrehozzák az Értelmes Lények Konföderációját, mely egyesíti és kormányozza a különböző fajokat. Ám egy idő után a galaxis – zsarnoki demokrácia alatt szenvedő – lakói arra kényszerülnek, hogy felállítsák a SzabotázsIrodát (SzabIrt), amely fékezi a kormányzati gépezetet, és ahol lehet, gátolja annak szertelen tobzódását. A SzabIr ügynökeinek jogukban áll szabotálni és zaklatni a kormányzat, illetve a közigazgatás hivatalnokait, valamint a gazdasági élet főszereplőit. Magánszemélyeket azonban tilos háborgatniuk.
Jorj X. McKie született bajkeverő, aki éppen emiatt válik a SzabIr egyik legjobb ügynökévé. Lehetetlen feladattal bízzák meg: értelmes párbeszédet kell folytatnia egy kalebánnal, egy teljességgel idegen entitással, aki semmit sem ért, és akit nem lehet megérteni. Meg kell szabadítania attól a könyörtelen és velejéig gonosz hatalomtól, amely a maga szolgálatába állította a lény félelmetes képességeit, és amely végezni akar a világegyetem valamennyi értelmes teremtményével…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük