A kütyü, ami oda vezet, ahova szeretnéd – Garmin Dakota 10 GPS

Misi cimborám posztja a közös túráról két hete adta az ihletet ehhez a bejegyzéshez. Ahogy azt említette, hármasban tettük meg az Országos Kék-túra 23-as szakaszát. Ám volt velünk egy negyedik „útitárs” is, aki afféle Office-segédként, csendben, megbízhatóan ámde, nem is napra, hanem másodperce készen tájékoztatott hollétünkről. „Ő” az általam nemrégiben beszerzett eszköz volt, a Garmin cég terméke, ezen belül is a Dakota 10 típusnévre hallgató outdoor GPS.

Mielőtt, ha nem is dicshimnuszt, de mindenképpen pozítív leírást pötyögnék be ide a Garmin Dakota 10-ről, egy pár alapdolgot a GPS-ekről általában. Meggyőződésem, hogy ma, 2013-ban már mindenki tudja mi a GPS, és nem sokkal kevesebben napiszinten használják is navigálni, és ha máshol nem is, egy mai okostelefonnak már alapvető tartozékának számíthatjuk. Ám mélységeiben szerintem kevesebben folynak bele a működési elvébe (miért is tennék, a lényeg, hogy működjön, engem sem izgat, hogy „mitől megy a villamos”, csak vigyen ahova kell és legyen olcsó a jegy, kényelmes az ülés).

 

Általában a GPS-ről

A GPS a Global Positioning System rövidítése, és az USA-ból (na honnan máshonnan?) származik a rendszer. Mint sok nagyon praktikus dolog, mely később polgári használatba megy át, ez is katonai fejlesztés volt. Meglepő, de a kezdetei és az első kísérletek már az 1970-es évek elején elindultak. A lényege nagyon tömören annyi, hogy egy 24 (+2 tartalék) műholdból álló rendszer segítségével háromszögeléses módszert alkalmazva egy igen pontos és megbízható helymeghatározás érhető el. Tipikusan és főként a civil használatban itt méterekről beszélünk, ami teljes mértékben elegendő pl. autós navigációhoz, ám kevésbé ismert tény, hogy pl. geodéziai helymeghatározásnál megfelelő GPS vevő-egységekkel centiméteres, sőt akár milliméteres pontosság is elérhető.

 

Satellite system
Satellite system

Nagyon fontos még, hogy a GPS műholdak nemcsak „mérnek”, de atomóra pontosságú pontos idő jelet is sugároznak, enélkül ugyanis több dologra, pl. sebességmérésre nem lennének képesek. Polgári használatra egészen közel az ezredfordulóig mégsem volt kifejezetten alkalmas: az USA, már akkor is páni félelmében attól, hogy bárki ezt gonosz célokra használja, egy ún. SA (Selective Availability) néven ismert szándékos zavaró jelet is sugárzott a GPS műholdakról, ami az átlag GPS használónak akár 100 méteresre is ronthatta a pontosságot. Mikor ezt feloldotta (megszüntette), a GPS-ek piaci dömpingje ekkor kezdődött és mondhatjuk, azóta is tart.

 

Garmin Dakota 10

A GPS-ek egyik  -már-már etalonnak számító- gyártócége és márkája a GARMIN. Valóban: kiváló minőségű eszközöket készítenek, minden elképzelhető felhasználási célra: autós-, biciklis navigáció, repülési vagy hajózási helymeghatározás (készítenek ehhez kötödő eszközöket is, ami nem GPS, pl. halradart). A minőséget persze meg kell fizetni, és ez is tény, az eszközeik kiválóságának és minőségének komoly ára van, ez pedig maga az ár :) Olcsónak semmiképpen sem mondhatóak. Ezért is akadt meg a szemem, mikor egy bedobott akciós újságban egy jóval olcsóbb árat láttam Garmin termékhez írva, mint vártam. Először legyintettem is magamban, hogy biztosan azért ennyire olcsó, mert nudlit sem tud. Azért vettem a fáradságot, és a cég weboldalán utánanéztem a paramétereinek, támogatottságának és egykét szubjektív tesztet is elolvastam a Dakota 10-esről. Legnagyobb meglepetésemre, közel azt tudja, mint a Garmin nagyágyúi, az Oregon 4xx, 5xx, 6xx széria, persze nincs benne kamera, és a displaye is kisebb méretben és felbontásban is. De lássuk, pontosan mi is ez, és mit tud!

A Garmin Dakota 10 egy ún. outdoor GPS, ami leginkább azt jelenti, hogy a természetben, tehát különböző külső behatásoktól NEM mentesen használjuk az eszközt (ami pl. nyilván egy autó GPS-re nem igaz). Kiválóan alkalmas túrázásra, trackek készítésére, geocaching-re, útvonalpont mentésre, visszakeresésre, érdekes pontok tárolására és ezekhez való navigációra, végső esetben, bár nem ez a fő rendeltetése, autós navigációra is, azaz képes meglevő térkép feltöltése esetén útra is illeszteni. Extrákként található benne számológép, Nap és Hold fázis, halász-vadász idény naptár, stopper, képnézegető is. Mindezt 2 darab AA méretű elem vagy akkumulátor működteti, egy töltéssel kb. 14-16 órán keresztül ill. az egész jószág IPX7-es szabványú víz- és porállósággal bír (30 percet kibír félméteres vízben) és ha elejted, azt is simán túléli.

Az adatait itt találod: http://www.garmin.hu/termekek/dakota-10

Számomra a legeslegfontosabb és legnagyszerűbb tulajdonsága a következő. A turistautak.hu közössége gyakorlatilag önszorgalomból Magyarország teljes turistatérképét elkészítette digitális formában, ami ingyen és bérmentve letölthető, ez a készülék pedig kiválóan tudja kezelni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a készülék a turistautak.hu térképével úgy tud navigálni ember alig járta utakon, hegyekben, erdőkben, túraútvonalakon, mint egy autós GPS navigátor a nagyváros közepén. A kis egynyomos ösvényeket is ismeri, és megtervezi rajtuk a szempontoknak megfelelő utat a célhoz. Mindezt közben trackeli (elmenti X méterenként vagy X másodpercenként az útpontokat) is, mely track exportálható .gpx formátumban, amit aztán szinte minden GPS-szel kapcsolatos eszköz, alkalmazás, program, weboldal, stb. lekezel. Helyet kapott még benne egy „fedélzeti számítógép” és egy iránytű is, mindkettő teljes mértékben testreszabható, hogy milyen adatmezőket jelenítsen meg.

Utunk végén, a track-ként kapott .gpx filet egy erre alkalmas oldalon, pl. a www.runkeeper.com oldalán importálva egy teljesen áttekinthető négydimenziós (XY koordináták, magasság, idő) grafikont és térképet kapunk róla, hogy hol is jártunk aznapi etapunkon. Ha telefonunkkal geotagelt képeket készítünk (a fotó exif infojába GPS koordinátát is mentünk), akkor akár ezeket is csatolhatjuk, és a fotókat oda fogja a térképen illeszteni, ahol valójában készültek.

runkeeper screenshot
runkeeper screenshot

 

 

Összegzés

Az első valós tesztek után (kétnapos bükki túra, geoláda keresés) egyet kell, hogy értsek a pozitív vásárlói véleményekkel. A készülék kellőképpen gyors, kezelése egyszerű és egyértelmű, nagyon jól testreszabható. A beépített és egyébként ennél a típusnál nem bővíthető memória (850MB) eleddig mindenre elég, amire  csak kellhet (Magyarország teljes és részletes turistatérképe 83MB). Könnyű is, nyakbaakasztva sem vágja hordozója nyakát. Az első cold start  után gyakorlatilag másodpercek alatt talál jelet, meglepő mód, még lakásban, ablakhoz közel is, tehát igen érzékeny, nem kell attól tartanunk, hogy erdőben, sűrű lombozat alatt elveszti a jelet. Egy dolgot hiányolok belőle: a mágneses iránytűt. A GPS alapú iránytű, amivel rendelkezik, ugyanis a mozgáson és az ezzel járó koordináta-változáson alapul, tehát ha megállunk a készülékkel, hiába fordulunk a tengelyünk körül, az iránytű mozdulatlan marad. Ha teszünk 1-2 métert, akkor fogja újra az irányt mutatni. Ez egy hátránya a készüléknek. A Dakota 10 testvére, a Dakota 20 már tudja ezt, viszont kétszeres ára van. Ettől eltekintve egy nagyon jó ár/érték arányú túragps-ről beszélünk (az edigitalban 29.900Ft-ért lehetett akciósan hozzájutni).

A kütyü, ami oda vezet, ahova szeretnéd – Garmin Dakota 10 GPS” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Valóban jó kis kütyü. gyors, pontos, ratolten tura utvonalakat, letolteni a turank informacioit. Ezt nagyon ertekelem.

    Ambar azert parszor felreindultunk vele is :) Ezt azert nem lehet nem megemliteni, viszont olyan kietlen, kijaratlan ösvényen is vitt helyesen, amire magunktol biztos nem jottunk volna ra.

    Szoval en is bizalmat szavazok neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük