NetBSD install RAID1 root-ra – lépésről-lépésre

A BSD szekciót nézve azt hiszem, mostmár feltűnővé vált az, hogy míg FreeBSD és OpenBSD cikkek  jelentékeny számban születtek, addig a NetBSD-ről még egyet sem tartalmaz a gyűjtemény. Tekintve, hogy egy szintén népszerű és jól támogatott, stabil BSD terjesztésről van szó, úgy  gondoltam, hogy ideje végetvetni ennek, ezért a NetBSD telepítéséről szeretnék most egy összefoglalót közzétenni, méghozzá nem szimpla módjáról, hanem kicsit adatvédelmi szempontokat is figyelembe véve, egy mirror diszk-párra való telepítéséről.

„NetBSD install RAID1 root-ra – lépésről-lépésre” olvasásának folytatása

AirServer – Airplay OSX-re

Az Airplay egy hangot és képet megosztó technológia, amit az Apple fejlesztett ki. Az Airplay technológiának hála iOS és OSX rendszerek képernyőjét tudjuk megosztani Airplay technológiát támogató eszközzel. Jelenleg ilyen az Apple TV. Amennyiben valakinek nincs Apple TV-je, viszont van egy MAC-je, ami TV-re van kötve, annak nagyon hasznos lehet ez az alkalmazás.
„AirServer – Airplay OSX-re” olvasásának folytatása

Air Video – Stream iOS-re

Gondolom, nem csak én szeretek filmeket, sorozatokat, egyéb videókat nézegetni iOS-en. Sajnos az Apple nem igazán hisz a Audio és Video codekek széles körű támogatásában. Azért a legtöbb avi, vagy mkv állományt csak úgy tudjuk a iOS eszközünkre varázsolni, lejátszható formátumba, ha az iTunes segítségével újrakódoljuk. Be kell, hogy lássuk ez nem egy egyszerű megoldás. Magam is minden féle formátumban gyűjtöm, és őrzöm a kedvenc sorozataimat, filmjeimet. Erre a problémára jelenthet megoldást az Air Video.
„Air Video – Stream iOS-re” olvasásának folytatása

Bad Piggies – új játék az Angry Birds fejlesztőitől

Igyekszem a bloggazdát megelőzni ezzel a poszttal (és remélem sikerül vele a ma estéjét feldobni, ő tudja, miért), és bár mint említettem, nem vagyok gamer, mégis akad még egy játék, ami –és azt hiszem ezzel igen sok ember ízlésében osztozom- egyszerűen nagyszerű. Ez az Angry Birds,  a Rovio Entertainment-től. A játék, csakúgy, mint most bemutatandó újabb része, iPhone-n és Androidon egyaránt elérhető. Szerintem legtöbben ismerjük a játékot: mindenre elszánt malacokat kell csúzliból kilőtt, kárörvendő madarakkal irtani. Írni azonban nem erről fogok, hanem az éppen piacra dobott új játékukról amely a  Bad Piggies nevet viseli.

„Bad Piggies – új játék az Angry Birds fejlesztőitől” olvasásának folytatása

FreeBSD install – full ZFS mirror poolon

FreeBSD installálás már szerepelt egy előző leírásban, tükrözve is. A leírásban azonban a FreeBSD natív filerendszere, az UFS testesítette meg a használt fájlrendszer típust. Ez egy kiforrott fájlrendszer, és a geom keretrendszerrel a tükrözés is könnyedén megoldható. Azonban a ZFS, mint fájlrendszer sok szempontból rengeteg újdonságot hozott a fájlrendszerek világába. A ZFS-ről már Misi cimborám írt egy átfogó cikket, ezért ennek a jellegzetességeit itt nem tárgyalnám ki. A FreeBSD már a 7.0-ás stabil verziótól tartalmazza a ZFS támogatást, beleértve a ZFS kötetről történő bootolást is. Ennek fényében számomra nehezen érthető, hogy a telepítő – eltérően pl. a Solarisétól – miért nem tartalmazza a lehetőséget a ZFS-re történő telepítésre.  Ám nem kell kétségbe esnünk: nem lehetetlen a dolog. A most következő írásban bemutatom, hogyan tudjuk a FreeBSD 9.0-ás verzióját teljes egészében ZFS-t használó fájlrendszeren telepíteni.

„FreeBSD install – full ZFS mirror poolon” olvasásának folytatása