Air Video – Stream iOS-re

Gondolom, nem csak én szeretek filmeket, sorozatokat, egyéb videókat nézegetni iOS-en. Sajnos az Apple nem igazán hisz a Audio és Video codekek széles körű támogatásában. Azért a legtöbb avi, vagy mkv állományt csak úgy tudjuk a iOS eszközünkre varázsolni, lejátszható formátumba, ha az iTunes segítségével újrakódoljuk. Be kell, hogy lássuk ez nem egy egyszerű megoldás. Magam is minden féle formátumban gyűjtöm, és őrzöm a kedvenc sorozataimat, filmjeimet. Erre a problémára jelenthet megoldást az Air Video.

Mi az a Stream?

A hagyományos filmlejátszás esetén birtokoljuk file szinten a videót. Azt pedig egy megfelelő codec értelmezi, és az adathalmazból audio és video adat fog létrejönni. Ilyenkor kell, hogy az adott eszközön legyen elengedő hely a tároláshoz, és megfelelő code-ekkel rendelkező lejátszó programunk legyen. Azt is érdemes kihangsúlyozni, hogy a hagyományos esetben a lejátszó eszköz végzi a számításokat, ami ezáltal annak az eszköznek az akksiját fogyasztja, vagy legalábbis az erőforrásait használja.

Ezzel ellentétben a Streamelés feltételez egy kliens-szerver kapcsolatot. A szerver az ami tárolja és értelmezi a Video anyagot. A szerver az, ami számítási teljesítményt áldoz az adathalmaz audio és videó anyagának kinyerésére. Majd az éppen aktuális hangi és képi anyagokat egyszerűen elküldi a kliensnek. Ilyenkor a kliens semmit nem csinál, mint a szervertől a hálózaton megkapott adatokat megjeleníti. Stream esetében a kliens oldalon se számítás nem történik, sem a megfelelő codec-ekkel nem kell rendelkeznünk.

Air Video Server

A szerver komponens ingyen elérhető Windows, OSX, és Linux operációs rendszererek. Nem kell bonyolult alkalmazásra gondolni. A működéshez minden platformon elegendő megadnunk azt, hogy a szerver milyen porton működjön, használjon-e felhasználó/jelszó azonosítást, és milyen könyvtárak tartalmát jelenítse meg a kliensek számára.

Air Video Client

Ezt az App Store-ból kell letöltenünk. Van ingyenes verzió is, ami minden könyvtár 5 elemét hajlandó csak megjeleníteni. Viszont tökéletes arra a célra, hogy kipróbáljuk, hogy akarunk-e beleinvesztálni.

A klienst elindítva a Bonjure segítségével automatikusan is látnunk kell a szervert, de ha ez nem így lenne manuálisan is felvehetjük. Ezek után bal oldalt megjelennek a szerveren hozzáadott könyvtárak. Ezekben barangolhatunk, majd amikor egy file-t találunk, akkor a jobb oldali nagyobb részen megjelenik a videó. Amenyiben iOS által támogatott videó, úgy nem streaming, hanem a file darabrol darabra való elküldése fog megtörténni.

Amennyiben iOS által nem támogatott audio/video formátumot választunk ki, akkor két lehetőságet fog felajánlani az Air Video. Átkonvertálhatjuk az Air Video segítségével, és tárolhatjuk az átkonvertált file-t az iOS eszközünkön. Ezzel gyakorlatilag ugyan azt elérve, amit az iTunes is csinálna. Vagy bekapcsolhatjuk a Live Conversion opciót. Ilyenkor adunk utasítást az Air Video Server-nek, hogy kezdje el számunkra Streamelni azt az állományt.

Amennyiben a Live Conversion-t választjuk, abban az esetben a Air Video Server elég intenzív CPU tevékenységet fog végezni. Ez ilyenkor nem hiba, hanem a Server-nek valós időben kell kódolnia, és elküldenie a kliensnek a képeket, hangokat.

Amikor Live Conversion-t választunk, természetesen tudunk tekerni, megállítani és folytatni is.

Összegzés

Az Air Video client-server megoldása nagyon praktikus tud lenni. Ahhoz, hogy használni tudjuk, ahhoz viszont szükségünk lesz egy gépre, ami mindig megy, amikor szükségünk lesz rá. Ez természetesen nem minden háztartásban egyszerű megoldani. Amennyiben valakinek elérhetőek ezek a feltételek, annak viszont egy praktikus megoldás lehet az Air Video.

Air Video – Stream iOS-re” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Magát az air vdeot ismerem, egy időben használtam a mac és az iphone között. kérdésem, hogy eztaz egész stram cuccot vajh meg lehet valósítai egy mac+apple tv kombóval is?

  Rendre mkv filmeket töltögetek le, azt rakom vinyóra, azt dugom be a tv-be, de ez így nem az igazi.
  Gondolkodtam az apple tv-n, de ugye az alapból csak az itunes-os dolgokat eszi meg, az meg az mkv-t nem szereti.

 2. Szia,
  Az igeny jogos, de sajnos csak felmegoldasokrol tudok beszamolni.

  http://appadvice.com/appnn/2011/03/air-video-includes-full-airplay-support-stream-videos-background

  E szerint a cikk szerint az iOS eszkozodrol direktbe egybol tovabb kuldheted az informaciot Apple TV-re.
  Persze ez azt jelenti, hogy Air Video Server -> iOS -> Apple TV.

  Amit pedig Te szeretnel, hogy kozvetlenil Air Video Server -> Apple TV.

  A gond az, hogy az Air Video abbol el, hogy az Air Video client-et arulja penzert az App Store-ban.

  Ha nem Apple altal kitalalt technikai oka van, akkor csak magukkal nem akarnak kibaszni.

  Gyorsan rakerestem, hatha masik alkalmazas ezt megis tudna, de nem akadtam ilyenre.

  Ha a jovoben lenne, remelem megosztod velunk!

  Koszi,

  MiszterX

 3. Sziasztok!

  Az Air Video Server -> iOS -> Apple TV nem lassítja le a stream-et, vagyis nem fog akadozni az átjátszás, a film lejátszása? Ebben az esetben akkor egyszerre fut az mkv film az iphone-on és az apple tv-n is, ha jól értem a felvetést? Engem is érdekelne egy olyan program, ami kiküszöböli az ios eszközt, jelen esetben az iphone-t, vagy ipad-et.

 4. Ez még lemaradt:
  Ebben az esetben tulajdonképpen 2 stream-elés van, a server és iphone, majd iphone és apple tv között. Ezért kérdeztem hogy ez nem lassítja-e a folyamatotokat?

 5. Sziasztok! Kipróbáltam és átvitte a hangot és a képet is! Viszont a kép minősége elég pocsék volt… Esetleg erre nem tudtok valami megoldást? (Free verziót használtam de nem hinném hogy emiatt romlott a kép minősége)

 6. Szia.
  Szóval PC -> iPhone -> AppleTV

  Sajnos ilyen kiprobalasara nincs Apple TVm :(

  Az iPhonen meg szepnek latszik? Csak Apple TVn csunya a kep, amikor tovabb sharaled AirPlay-vel?

  Azt tudom ajánlani, hogy AirVideo Serverből probalj leszedni valami nagyon friss betat. Esetleg probalkozz kulnobozo videokkal is, hatha csak a valamelyik codec adta fel neki a labdat.

  Ha vegul sikerul valamilyen eredmenyt elerni, oszd meg velunk.

  MiszterX

 7. Kipróbáltam az Air Video Server -> iOS -> Apple TV megoldást Iphone közbeiktatásával. Azt kell mondjam, tökéletesen működik. Amennyiben rendelkezel jó minőségű router-rel, akkor a full HD-s stream is akadás mentesen lejátszódik a TV-n!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük