FreeBSD virtualizáció az ezjail használatával

Az eddigi FreeBSD-s írások után következzen ugyanebben a témában egy kicsit izgalmasabb  írás, szóljon pedig ez a virtualizációról. Napjainkban már több operációs rendszer támogatja a virtualizációt natívan, különböző formában, különböző megoldásokkal, a terminológia is különböző lehet. Gondolhatunk itt arra, amit Solaris alatt zónának neveznek, AIX platformon LPAR, Linux-oknál chroot. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy BSD (ebben az esetben FreeBSD) fronton mik a lehetőségek, ha ilyen igényeim vannak. Nos, örömömre szolgált, hogy itt sem találkoztam elmaradással. A FreeBSD-nek megvan a megoldása a virtualizációra, amit itt jail-nek nevezünk, és a legegyszerűbb módon az ez-jail nevű porttal menedzselhetjük.
„FreeBSD virtualizáció az ezjail használatával” olvasásának folytatása

OpenBSD tűzfal (pf) – III. rész – traffic shaper (queueing)

Az előző részben alapszinten megvizsgáltuk, hogyan tudunk az OpenBSD pf segítségével NAT-olni ill. portátirányítást beállítani. A pf tudása azonban tartogat még számunkra érdekes lehetőségeket. Ugyanis ha az előzőekben áttekintett funkciókat alkalmazva már sikerült beállítanunk a más hálózatokra irányuló címfordítást és a csomagszűrő segítségével biztonságossá is tettük ezt, megtehetjük, hogy a rendelkezésre álló sávszélességet minél gazdaságosabban használjuk ki. Erre lesz alkalmas a pf traffic shaper-e, az ALTQ (Alternate Queueing).
„OpenBSD tűzfal (pf) – III. rész – traffic shaper (queueing)” olvasásának folytatása

Időfutár – első évad

Ifjúsági tudományos fantasztikus, rádiós hangjáték a magyar Kossuth Rádióban. Ezzel a promócióval indult a magyar rádió egy új műsora. Meg kell hogy mondjam, nagyon izgatottan vártam. Szegedi Laci barátommal magunk is próbálkoztunk hangjátékokkal, és a minden napjaimat amúgy is kitöltik a magyar amatőr podcast adások. Bíztam benne egy profi, rádiós összeállítás új fordulatot hozhat a podcast hallgatási szokásaimba.
„Időfutár – első évad” olvasásának folytatása

OSX Guest VM installálása VMWare vSphere alatt

Írtam egy terjedelmes cikket arról, hogyan tudjuk kis szerencsével Mac Mini gépünket VMWare vSphere hostá alakítani. Ezzel pedig lehetőségünk nyílik minden hack nélkül OSX virtuális gépeket futtatni. Most nézzük meg, hogy amennyiben az előző cikkben bemutatott feltételek biztosítottak, hogyan tudunk OSX virtuális gépet készíteni.
„OSX Guest VM installálása VMWare vSphere alatt” olvasásának folytatása

Mac Mini vSphere 5

Ezzel az írással egy hosszú, és folyamatosan frissülő cikket szeretnék megnyitni. Az alapja az, hogy a VMWare az Apple-el megegyezve a vSphere 5-ös verziójától hivatalosan támogatja a Mac OS X guest (vendég) operációs rendszereket. A hír természetesen túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Az Apple nem enged ki ilyen könnyen a kezéből egy olyan ütőkártyát amilyen az OSX. Tehát szabályhoz kötötte, amit a VMWare-nek be kellett építenie a rendszereibe. Ugyanis vSphere 5-ös rendszerek alatt, bármilyen host gépen létrehozható OSX guest VM, viszont csak és kizárólag Apple certificated host hardware alatt indítható el. Tehát ahhoz, hogy VMWare alatt virtualizáni tudjunk Mac OS X rendszereket, ahhoz egy Apple gépre lesz szükségünk. Az egyetlen VMware által jóváhagyott platform viszont a már rég megszüntet Xserve. Így az Apple úgy adott valamit, hogy igazán semmit sem adott.
„Mac Mini vSphere 5” olvasásának folytatása