OSX Guest VM installálása VMWare vSphere alatt

Írtam egy terjedelmes cikket arról, hogyan tudjuk kis szerencsével Mac Mini gépünket VMWare vSphere hostá alakítani. Ezzel pedig lehetőségünk nyílik minden hack nélkül OSX virtuális gépeket futtatni. Most nézzük meg, hogy amennyiben az előző cikkben bemutatott feltételek biztosítottak, hogyan tudunk OSX virtuális gépet készíteni.

Az alap helyzet

Az én Mac Mini gépem előtte egy OSX-et szolgált ki, amire több szolgáltatás is össze volt gyűjtve. Gondoltam a virtualizáció segítségével ugyan azon a gépen akár több OSX-re szedhetem a gépet, és megannyi szolgáltatás nyílik meg ezáltal. Csak példa képpen: snapshot, resource kontroll.

A fizikai OSX gépemről volt külön NAS-ra Time Machine mentésem. Ez fontos részét képezi annak, hogy mindent könnyen vissza tudjak majd állítani.

A viurtális gép létrehozása

Válasszunk ki egy Apple host-ot vagy azon belül egy resource groupot és kattintsunk rá jobb gombal. Itt válasszuk ki a New Virtual Machine menüpontot.

A VMWare-től megszokott kérdésekre kell válaszolnunk. Kiválasztani, mi legyen a VM neve, milyen host, milyen resource groupjába szánjuk, és persze milyen tárterületre kerüljenek a VMDK file-k.

A fontos rész a guest operating system résznél jön. Amennyiben a megfelelő vSphere verziót használjuk, akkor a következő OSX verziókat választhatjuk ki.

Válaszuk ki a kívánt OSX verziót, majd válaszoljuk a többi megszokott kérdésre is. Ezek után meg kell, hogy jelenjen a VM-ünk a listában.

Beindítás és a telepítők

Amennyiben Apple host gépen akarjuk beindítani a VM-et, úgy annak gond nélkül el kell indulnia. Persze egy üres virtuális gép ez még csak. Valahogy telepíteni kell.

Az egyik megoldás, ha a CD-ROM virtualizációnál használjuk a kliens gép CD-romjának az felcsatolását. Ilyenkor elég az OSX médiát a kliens gépünkbe helyezni, amiről a vSphere Client is fut. Majd gyakorlatilag azt hozzácsatolni ideglenesen a VM-hez. Sajnos az OSX telepítők DMG image formátumban találhatóak meg. Ezeket direktbe a vSphere nem hajlandó kezelni, csak ISO formátumot. Vagy beszerzünk egy ISO telepítőt, vagy a meglévő DMG image-t konvertáljuk át egy megfelelő segédprogram segítségével ISO formátummá.

Amennyiben már van ISO telepítőnk, azt felcsatolhatjuk a kliensünkről, vagy megadhatjuk egy Datastore-ról is.

(csak zárójelesen jegyzem meg, hogy olyan speciális esetben telepítő médiára sincs szükségünk, ha a hálózatunkban létezik OSX netboot szerver. Abban az esetben hálózatról is telepíthető a VM.)

Telepítés és visszaállítás

Több esetben lehet igény az, hogy virtualizáljunk meglévő fizikai rendszereket. Sajnos a VMWare Converter nem tud segíteni nekünk. Az Apple saját technológiája, a Time Machine viszont igen. Az OSX telepítője van olyan intelligens, hogy amennyiben meg tudunk adni egy Time Machine NAS tároló eszközt, abban az esetben vissza tudja állítani magát. Sajnos ennek is vannak buktatói. Egy az egybe nem vagyunk képesek visszatölteni a Time Machine mentést a fizikai gépünkről. A telepítő hibát fog dobni, miszerint nem lehet visszaállítani, mert a régi és az új modell különbözik. Ez igaz is. Hogy ez a korlátozás helyes, vagy helytelen ezt mindenki maga eldöntheti. Nekünk viszont egy új OSX-et kell feltelepítenünk, majd a Migration Assistant segítségével migrálni minden féle régi adatot a Time Machine mentésünkből.

Akkor tehát kezdjük az elején. Indítsuk be az OSX VM-et.

Amennyiben a fenti képnél megáll a Console ablak, akkor nincs megfelelő telepítő média felcsatolva. Ha a következő képet látjuk már valószínűleg a teleptő kezd indulni.

Amint a telepítő betöltött az első ablak a nyelv választás ablaka lesz. Válasszuk ki a megfelelőt, majd tovább.

A következő képernyőn láthatjuk a főbb lehetőségeinknek. Először válasszuk a Disk Utility-t, hogy létrehozhassuk a megfelelő layout-ot a telepítőnek.

Az OSX-ből is ismerős Disk Utility fog megjelenni. Ezzel tudjuk az elérhető diskeket partícionálni, vagy akár tükrözni is. Az én esetemben egyetlen VMDK file lett hozzáadva a rendszerhez

Erre pedig egyetlen partíciót fogok létrehozni.

Ezek után kiléphetünk a Disk Utility-ből, és válasszuk a Reinstall Mac OS X menüpontot.

Amennyiben csak a fizikai gépről van Time Machine mentésünk, hiába választjuk az első, Restore Time Machine Backup. A már bemutatott hibaüzenetet fogjuk kapni. A javasolt menüpont kiválasztása után indul a tényleges telepítő.

Olvassuk és fogadjuk el szerződést.

A Disk Utility-ban létrehozott partíció (vagy partíciók) lesznek láthatók, ki kell választanunk, hogy melyikre telepítse a rendszer az OSX-et.

A telepítő felkészíti a disk-et, majd újraindítja a VM-et.

A VM újraindul, majd a tényleges telepítés kezdődik.

A telepítés befejezése után jönnek a megszokott kérdések. Először is, hogy milyen régióban élünk.

Majd a billentyűzetünk típusát kell kiválasztanunk.

Ezek után jön a Migration Assistant, ahol is lehetőségünk van megadni a Time Machine mentésünket. Válasszuk ki ezt az opciót.

A rendszer azonnal elkezdi nekünk megjeleníteni az elérhető Time Machine share-ket. Ha látszik a sajátunk, akkor már nyomhatunk is a továbbra.

Ezek után a telpítő megjeleníti az elérhető Time Machine mentéseket az elérhető gépekről. Válasszuk ki azt, amelyikre nekünk szükségünk van.

A telepítő ezek után kilistázza milyen típusú adatok érhetőek el, mi pedig bepipálhatjuk, miket akarunk áthozni. Alapból mindent természetesen. Ha van időnk megvárhatjuk azt is, míg a telepítő feltérképezi ez tételesen mennyi helyet fog jelenteni, vagy akár kattinthatunk tovább is.

A telepítő előkészül a visszatöltésre.

Majd megindul a tényleges file másolás.

Amennyiben ez kész, a telepítő kérni fog tőlünk egy Apple ID-t, és hogy ezzel tudjuk-e majd resetelni a gép jelszavát.

Amennyiben adtunk meg, úgy az Apple-nek elküldi a telepítő az információt.

Utolsóként adjuk meg, milyen időzónát használjon a rendszer.

Ezek után már készen is áll a gép.

VMWare Tools OSX-re

Természetesen mint a többi operációs rendszerre, ide is külön fel kell tennünk a VMWare Tools-t az optimális működés miatt.

vSphere Client-ben válasszuk ki az OSX VM-et, majd kattintsunk jobbal rá. A Guest menüből válasszuk ki az Install/Upgrade VMWare Tools almenüt.

Ezek után menjünk be az virtuális OSX-be. Itt egy új CD-rom eszközt kell látnunk. Nyissuk meg.

Indítsuk el a telepítőt. Ennek hatására egy varázsló telepítő ablak fog megjelenni.

Kövessük az utasításokat. Next next finish.



A sikeres telepítés után újra kell indítani a gépet.

Amint újra indult a gép az Activity Monitor-ban fel is fognak tűnni a vmware tools processei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük