Időfutár – első évad

Ifjúsági tudományos fantasztikus, rádiós hangjáték a magyar Kossuth Rádióban. Ezzel a promócióval indult a magyar rádió egy új műsora. Meg kell hogy mondjam, nagyon izgatottan vártam. Szegedi Laci barátommal magunk is próbálkoztunk hangjátékokkal, és a minden napjaimat amúgy is kitöltik a magyar amatőr podcast adások. Bíztam benne egy profi, rádiós összeállítás új fordulatot hozhat a podcast hallgatási szokásaimba.

A történet

Az időfutár mint cím, és a sciene fiction besorolás egyből valami időutazós témára ad feltételezni. Nagy Doctor Who rajongóként, bíztam benne, hogy a Magyar űrvándor fog megelevenedni a történetekben, de nem így lett.

Legnagyobb meglepetésemre fiatalos, gimnazista karakterek tűntek fel, és a főszerepet is lányok testesítették meg. A tíz percnél rövidebb epizódok fele általában a jól ismert iskolai életet boncolgatja, a másik fele pedig a történet fő szálát viszi tovább.

Lehet nem én voltam a célközönség, de a gimnazista lányok mindennapi iskolai problémáját bemutató dialógusok sokszor untattak, ennek ellenére mindig végighallgattam, csak hogy a végén valami izgalmas új részlethez juthassak a fő szálból.

A fő szál

Minden spoilerezés nélkül valamit mondanom kell a fő szálról, hogy esetleg más is kedvet kapjon hozzá. Hanna a főhős Budapestre költözik családjával, majd az első részben hozzájut egy furcsa szerkezethez, egy körzőhöz. Ez a körző rengeteg bajba sodorja, és új szereplőkkel gazdagítja a történetet.

A körzőnek hála nagyobb rejtélyek után indul, bár maga sem tudja az igazságot, hogy miért is folyik a hajsza. Kalandjai során természetesen életét is élnie kell, szüleinek megfelelni és az iskolában is helyt állni. A suli és a budapesti élet is hozni fog az életében furcsa szereplőket, akik segítségére lesznek.

Természetesen a történet semmit nem érhet a befolyásos és rejtélyes gonoszok nélkül. Ezekben sem fogunk szűkölködni a történet, melyek állandó cselszövésre és kalandokra kényszerítik a hőseinket.

A stáb

A stáb főleg fiatalokból áll. Részemről viszont nem volt érezhető, hogy sok esetben amatőr színészekről van szó. A felnőtt színészek között viszont olyan személyek is lesznek mint Péterfi Bori vagy Scherer Péter.

70 epizód alatt nagyon profik lettek. Maga a műsor szerkesztés is egyedi hangulatot sugároz. Modern stílusa engem megnyert. Skype hangok, telefonok, chat-elések. Mind mind olyan momentumok, amik egy modern fiatal számára ténylegesen a realitást jelentik.

Podcast?

A Kossuth Rádióban minden hétköznap fél nyolctól volt halható a műsor, amit ezek után offline formátumban is közzétettek a weboldalon (http://idofutar.radio.hu/). Több helyen úgy írnak róla mint podcast, ami számomra azt jelenti, hogy fel lehet rá iratkozni és offline valamilyen audió formátumban le tudom tölteni és meghallgatni amikor én akarom.

Sajnos itt nem. Náluk csak ONLINE és stream-elt formátumban hallható az adás. Ezt én nagyon sajnáltam. Sok esetben nem tudtam buszon, offline akkor hallgatni amikor akartam, így általában reggeli mellett estem túl Hanna kalandjain.

Gondolom ezzel a húzással akarnak minél több hallgatót vonzani a weboldalakra. Minden esetre számomra ez negatívum volt.

Összegzés

Nem egy sci-fi hangjátékot kaptam, amit vártam. Inkább egy ifjúsági rádiós regényt, amit egy nagyon kreatív és fiatalos stáb ápolt. A történet nagyon hosszan, és végig rejtélyesen vitte a fő szálat, és a hetvenedik rész után se vagyok benne biztos mi is történt.

Ezek mellett is érdemes megemlíteni, hogy mint Facebookon, mint Twitteren nagyon aktívak voltak a készítők a műsorral kapcsolatban. Valamint minden epizódhoz készült egy, „mozaik” műsor is, ami a következő résszel kapcsolatos kulissza titkokkal foglalkozott. Ez számomra nagyon pozitív volt, és sokat tudott hozzáadni az „időfutárhoz”.

Minden esetre nagyon várom, hogy legyen második évad, kicsit kevesebb sulis lélektannal és annál több sci-fis rejtéllyel. Sok sikert nekik hozzá, és jó nyári szünetet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük