Mac Mini vSphere 5

Ezzel az írással egy hosszú, és folyamatosan frissülő cikket szeretnék megnyitni. Az alapja az, hogy a VMWare az Apple-el megegyezve a vSphere 5-ös verziójától hivatalosan támogatja a Mac OS X guest (vendég) operációs rendszereket. A hír természetesen túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Az Apple nem enged ki ilyen könnyen a kezéből egy olyan ütőkártyát amilyen az OSX. Tehát szabályhoz kötötte, amit a VMWare-nek be kellett építenie a rendszereibe. Ugyanis vSphere 5-ös rendszerek alatt, bármilyen host gépen létrehozható OSX guest VM, viszont csak és kizárólag Apple certificated host hardware alatt indítható el. Tehát ahhoz, hogy VMWare alatt virtualizáni tudjunk Mac OS X rendszereket, ahhoz egy Apple gépre lesz szükségünk. Az egyetlen VMware által jóváhagyott platform viszont a már rég megszüntet Xserve. Így az Apple úgy adott valamit, hogy igazán semmit sem adott.

The guest operating system ‘darwinGuest’ is not supported.
The guest operating system ‘darwin10Guest’ is not supported.
The guest operating system ‘darwin11Guest’ is not supported.

A hír hallatán elszomorodtam, de az Apple-t ismerve nem is csodálkoztam. Később botlottam bele olyan lelkes barkácsolóba, akik Mac Mini-re próbáltak meg vSphere-t erőltetni, annak ellenére, hogy az hivatalosan nem támogatott. Amennyiben sikerül egy vSphere 5-öt installálni egy Mac Mini-re, mivel az Apple gép a VMWare környezet már engedélyezni fogja, hogy azon ESXi és akár vCenter irányítás alatt OSX VM-eket indítsunk el.

A lehetőségnek nagyon megörültem, mert nekem is sok olyan Mac Mini-m van, amely már nem lesz alkalmas az új OSX Mountain Lion futtatására. Viszont vSphere hostnak kiváló lenne.

A gond

A baj csak az, hogy nem olyan egyszerű mint ahogy hangzik. Rengeteg probléma van a vSphere installálásával Mac Mini-re. Van olyan Mac Mini, aminek a telepítő alapból nem ismeri a hálózati kártyáját. Hálózat nélkül viszont a telepítő meg sem próbálja feltenni magát. Más gépek esetében kezeli a hálózatot, viszont az USB-t nem kezeli, más csatlakozás hiányában pedig ott lesz az installer, és a telepítő menüjét nem tudjuk hogy vezérelni.

A lista

vpshere5.1-macmini4.1

!! update !! Az vSphere 5.1-es verzió működőképes volt minden tesztelt gépen!

A következőkben tehát össze szeretném gyűjteni a különböző Mac Mini verziókat, vSphere imagek-et és hogy milyen kombinációval, milyen végeredményt produkál, illetve milyen működő kombinációk vannak. Ebben természetesen mások segítségét is várom.


Név: Mac Mini Late 2009
Típus: Mac Mini 3,1
Hálózati kártya: nForce 430 chipset
vSphere 5 Update1: NEM Működőképes! USB van, a hálózati kártyát nem ismeri fel ezért nem telepíthető.
vSphere 5.1 Működőképes! USB van, hálózati kártyát felismeri.


Név: Mac Mini Mid 2010 és Mac Mini Server Mid 2010
Típus: Mac Mini 4,1
Hálózati kártya: Broadcom 57765
vSphere 5 Update1: Működőképes Workaround 1-el! USB nincs ezért nem telepíthető. Gondoskodni kell külön a Broadcom NetXtreme I Gigabit Ethernet Driver-ről. Belső diszkeket nem kezeli. Letöltés szekcióban található hozzá a speciális telepítő. Letöltés szekcióban található hozzá a speciális telepítő.
vSphere 5.1 Működőképes! USB van, hálózati kártyát felismeri.


Név: Mac Mini Mid 2011
Típus: Mac Mini 5,1
Hálózati kártya: Broadcom 57765
vSphere 5 Update1: Működőképes! USB van, telepíthető. Gondoskodni kell külön a Broadcom NetXtreme I Gigabit Ethernet Driver-ről. Belső diszkeket is kezeli. Letöltés szekcióban található hozzá a speciális telepítő. Letöltés szekcióban található hozzá a speciális telepítő.
vSphere 5.1 Működőképes! USB van, hálózati kártyát felismeri.


Név: Mac Mini Server Mid 2011
Típus: Mac Mini 5,3
Hálózati kártya: Broadcom 57765
vSphere 5 Update1: Működőképes! USB van, telepíthető. Gondoskodni kell külön a Broadcom NetXtreme I Gigabit Ethernet Driver-ről. Belső diszkeket is kezeli. Letöltés szekcióban található hozzá a speciális telepítő.
vSphere 5.1 Működőképes! USB van, hálózati kártyát felismeri.

Leötöltés

A következőkben olyan telepítő ISO-kat kívánok összegyűjteni, amelyek a standard VMWare oldalán elérhetőektől különböznek, de hasznosak lehetnek.

ESXi 5.0 Update with Broadcom NetXtreme driver and EFI (erdeti szerző)
ESXi 5.0 Update with Broadcom NetXtreme driver (erdeti szerző)
ESXi 5.1 with Broadcom NetXtreme driver and EFI (erdeti szerző)

Workaround 0

Ez a workaround azt kívánja bemutatni, hogyan lehet USB-s pendrive-ra egy vSphere telepítőt létrehozni. Ez hasznos lehet olyan esetekben, amikor nincs optikai meghajtó (Mac Mini Server), vagy épp a gyorsaság miatt jobb egy USB-s eszközt használni az optikai lemez helyett.

Először is szereznünk kell egy ISO telepítőt. Az én esetemben most a Broadcom driveres egyedi telepítő lesz.

Több program is képes arra, hogy a telepítöt feltöltse és bootolhatóvá tegye. Számomra a Rufus kis Windows-os segédprogramja jelenetette a tökéletes megoldást.

http://rufus.akeo.ie/

A futtatásához Adminisztrátor jogosultság szükséges.

A programot elindítva körülbelül ezt kell látnunk:

A működéséhez viszont kell egy pendrive, amit a Windows kezelni tud.

Amennyiben több ilyen eszközünk is van, válasszuk ki a listából azt amelyiket használni akarjuk. Majd lent az MS-DOS-os legördítő sávban válasszuk az ISO-t, és a mellette levő gombra kattintva keressük meg az ISO file-t a gépünkön.

Ezek után már kattinthatunk is a start gombra, és indulni fog az telepítő pendrive „legyártása.”

Workaround 1

Az egyes számú workaround azokra az esetekre alkalmazható, amelyek esetében a vSphere telepítő nem hajlandó az USB-s billentyűzetet kezelni, viszont felismeri a hálózati kártyát. Ez egy nagyon sajnálatos eset, ugyanis a telepítő elérhető, viszont billentyűzet híján nem tudjuk a telepítést folytatni. Ebben az esetben hasznosítható a Workaround 1.

Ebben az esetben nem fogjuk installálni a vSphere-t, mert működő billentyűzet hiányában nem tudjuk. A telepítőt viszont el tudjuk indítani egy normál módban. Ekkor egy teljes értékű vSphere 5 ESXi fog elindulni. Amennyiben van a hálózatunkban egy DHPC server a vSphere 5 ESXi kap automatikusan egy IP-t, amin elérhető lesz. Nézzük ezt hogyan:

Indítsuk el gépet és fontos, hogy az ALT billentyűt tartsuk lenyomva. Ezzel egy menüt kell kapnunk, ahol kiválaszthatjuk, honnan induljon a rendszerünk.

A két belső disk mellett megjelenik az én USB pendrive-m, amire én felraktam egy vSphere 5 telepítőt, lásd Workaround 0. Válasszuk ki és enter.

Ekkor a vSphere telepítőnek kell elindulnia. A Telepítő 5 másodpercet várakozni fog. Ekkor fontos, hogy nyomjuk meg a SHIFT+O (O mint betű és nem mint 0 szám) kombinációt. Ezzel a telepítő boot opciójához férhetünk hozzá.

Alapértelmezetten a „runweasel” szerepel ott. Ezt töröljük ki, hogy teljesen üres legyen. Majd enter.

A telepítő elkezdi betölteni a rendszert.

Ha betöltötte a szükséges file-kat, akkor elindul a kernel, és a szükséges szolgáltatások. Sajnos azoknál a típusoknál, ahol nincs az USB-re alkalmas driver, ott ettől a ponttól nem lesz billentyűzet sem.

Látszik, hogy Mac Mini típusú eszközt ismer fel, benne a memóriákat és a processzort. Lent látszik, ahogy automatikusan DHCP-n keresztül IP-t is kapott. Amin ezek után elérhető egy vSphere Client segítségével. Az alapértelmezett felhasználó root lesz, jelszó pedig nincs.

Amennyiben valakinek ez elengedő állapot a folytatáshoz az kezdheti is a finomhangolást. Ha valaki csak most ismerkedik a dologgal, akkor annak ajánlom a Workaround 2-t is.

Workaround 2

A következőekben feltételezem, hogy a Workaround 1 végén lévő állapotnál járunk.

Indítsunk egy vSphere client-et egy olyan Windows-os gépről, ami lehetőleg egy hálózatban van a Mac Mini vSphere 5-el, vagy legalábbis eléri a hálózaton.

Írjuk be a DHCP-től kapott ideglenes IP címet, majd adjuk meg felhasználónak a root-ot a jelszót pedig hagyjuk üresen.

Fogadjuk el a Certificatet, az Ignore gombbal.

Ezt követően be kell tudni jelentkeznünk, amit a következő képernyő fog megtestesíteni. Itt újra látszik a modell, csak részletesebben, hogy milyen komponensek töltődtek be, illetve ismert fel a vSphere.

Storage Adapterek

Hálózati Adapterek

DirectPath I/O

Látszanak a DHCP-től kapott alapértelmezett nevek és IP címek.

Valószínűleg át akarjuk ezt állítani egy FIX IP-re. Menjünk a Configuration tab alatt a Network menübe. Ott válasszuk ki a vSwitch0-s elem Properties menüjét.

A fent látható ablakot kell látnunk. Válasszuk ki a Management Network részt és lent kattintsunk az Edit gombra.

Az újonnan megjelenő ablak IP Setting tabján át tudjuk állítani a management IP címét.

A gép DNS és routingját is megváltoztathatjuk. Ehhez viszont a Configuration tab DNS and Routing menüjét kell kiválasztanunk.

Végül még állítsunk be a root felhasználónak egy jelszót. Ehhez menjünk a Local Users & Groups tabra. Ott kattintsunk jobb gombbal a root felhasználóra és válasszuk az Edit menüpontot.

A megjelenő ablakban válasszuk ki a Change Password részt, és alatta adjuk meg kétszer az új jelszót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük