Xsan 2: Tárolj nagyban

Az Apple bemutatta Xsan 2 megoldását, a Mac OS X operációs rendszerhez készült, nagyteljesítményű, nagyvállalati szintű adattár-hálózati fájlrendszer (Storage Area Network – SAN) első nagyobb fejlesztését. Ez a cég közleménye szerint megkönnyíti a tapasztalatlanabb felhasználók számára az adattár-hálózati rendszer telepítését és gyors üzembe helyezését. Új szolgáltatása, a MultiSAN pedig egy időben több adattár-hálózat elérését teszi lehetővé ugyanazon munkaállomás felhasználói számára.

xsan2

Az Xsan 2 szoftverben a felügyeleti eszközöket teljesen áttervezték, hogy minden korábbinál könnyebb legyen az adattár-hálózati fájlrendszer telepítése és kezelése. A program intelligens módon kezeli a különböző adattípusokat, fájlméreteket és felhasználási módokat. A rendszergazdák például, előre beállíthatják a kötetek munkaterhelését az összes fájltípus optimális átviteléhez, a nagyon nagy, például tömörítetlen HD videófájloktól a kicsi adatközpont-fájlokig. Az Xsan 2 tartalmaz egy új szolgáltatást, a MultiSAN eszközt, amely megkönnyíti azon felhasználók munkáját, akiknek ugyanazon munkaállomásról vagy kiszolgálóról több Xsan kötethez is hozzá kell férniük, például egy sajtószoba esetében, ahol külön adattár-hálózati kötetet használnak a termeléshez és a sugárzáshoz.

Az Xsan 2 a Mac OS X Leopard rendszerrel teljes mértékben integrált, és maximálisan kihasználja a Mac OS X lehetőségeit, például a több adattár-hálózati köteten való keresést lehetővé tevő Spotlight szolgáltatást. Az Xsan 2 a Leopard Server operációs rendszer Server Assistant szolgáltatásával is problémamentesen együttműködik az adattár-hálózati kötetek egyszerű telepítése és konfigurációja érdekében. A Leopard Server szolgáltatásai, például az iCal Server, a Mail Server és a Podcast Producer mostantól képesek az Xsan 2 technológiával való integrációra, hogy támogassa a fürtözött fájlrendszereket, nagyobb teljesítményt és skálázhatóságot biztosít, és csökkenti az egyes kiszolgálók leállása során a szolgáltatás-kimaradás hatásait.

Az Xsan 2 most először, igazoltan együttműködik más vállalatok RAID tárolóhardvereivel. Az Apple Xserve RAID mellett az Xsan 2 a Promise Technology RAID megoldásait is támogatja, a Mac OS X Server és az Apple professzionális alkalmazásaihoz igazított és optimalizált konfigurációkban. Az Apple az Xserve, a Mac Pro és az Apple Fibre Channel PCI-X kártyák esetében tanúsítja az együttműködést az Xsan 2 rendszerrel. Az Xsan 2 használatához a Mac OS X 10.5 vagy a Mac OS X Server 10.5 operációs rendszer szükséges. A megoldás támogatni fogja más gyártók minősített Fibre Channel kapcsolóit, például a Brocade, a QLogic vagy a Cisco készülékeket, valamint a RAID tárolóhardvereket, többek között az Xserve RAID és a Promise VTrak E-Class RAID alrendszereket.

E fejlesztés mellett viszont szomorú, de minden jel arra mutat, hogy az Apple lekívánja építeni a saját nagyvállalatokat megcélzó Raid tároló megoldását. Ezt jól mutatja az a tény is, hogy a saját weboldalán is más gyártók, névszerint a Promise RAID megoldásait reklámozza.

xserveraid_died

Természetesen ez sokaknak nem tetsző dolog, de érdemes kicsit mélyebbre is nézni… Az első mindjárt lehet mag a támogatás, ami ezzel kikerül az Appla finanszírozásából. A Promise messze jobb szolgáltatást kínál a termék mellé, mint az Apple ilyen teszem azt a 24/7 telefonos és e-mail támogatás, illetve 3 év garancia alapból. Ezekért az Apple súlyos dollárezreket kért el, ami egyrészt előnytelenné teszi a megoldást, másrészről, ahogy említettem az Apple-nek is erőforrásokat kell a dologra átcsoportosítania.

A másik, hogy ez a tároló megoldás sajnos rég lemaradt a kor által megkövetelt színvonaltól. Érthetetlen, hogy az Apple nem adott ki SATA vezérlős Xserve RAID-et, hanem a végsőkig Parallel ATA mellett maradt. Most, hogy az Xserve már az SAS meghajtókat is támogatja, az Xserve RAID bizonyos téren komolyan elavult termékké vált. Szóval egyszerűen csak fejlesztési költségeken spóroltak, és átengedték a helyet egy olyan cégnek, amelyik már megvalósította azt, amit az Apple nem tudott vagy épp nem akart megvalósítani.

Az, hogy az Apple lepaktált egy másik céggel, méghozzá pontosan a professzionális szektorban, ahol leginkább elmaradtak a nagyszabású várakozások. Szerintem a nagy vállalatok kifejezetten várnák az Apple egyszerű, gyors, és biztonságos megoldásait. A kérdés már csak az az almás cég miért nem lát ebben fantáziát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük