Xorp Blog Podcast: Új generáció

Megújultunk. Most már teljesen végbement a folyamat. Két nap szenvedésbe telt. Sajnálom az addigi elérhetőségi gondokat, de kénytelen voltam így megoldani. Most viszont minden működik. Akkor viszont pár szót arról, mi változott, mi tűnt el, és mi került bele az új rendszerbe.

  • Első ránézésre látszik, hogy az eddigi vékonykás hasábos kinézet megváltozott, „megvastagodott”. Az oldalt 1024×768-as felbontásra terveztem meg most. Ez alatti felbontást sajnálatos módon innentől nem támogatja az oldal. (Szerintem mára már ez alapnak nevezhető, sőt ennél nagyobbak is.) Persze nagyobb felbontás esetén a már megszokott hasábos nézet bontakozik ki.
  • Ezek után feltűnő lehet a header részben megjelenő gombocskák. Ezeknek egy komoly oka van. Konkrétan az, hogy eddig mindent a sidebar (jobb oldali menüsorba) jelentettem meg. Ez mára már olyan hosszúra nőtt, hogy kezelhetetlené vált. Ezért fontosabb listázós menüpontokat jól látható helyre, a headerbe (felső ‘fej’-részbe) helyeztem el. Kezdetben ez az öt menüpont szerepel a fej részen, de később bővülhet ez a szám. Az első menüpont a blogra mutat. Mostantól nem az egész felső zöld kép lesz kattintható, csupán a „Blog” gomb, a főoldalra jutáshoz.
  • A második menüpont a Galéria. Akik követik a blog változásait, azok tudhatják, hogy a jobb szélső menüsorban én már a Xorp Galériából véletlen képek generálásával próbáltam a két rendszert összegyúrni. Azonban eddig a két független rendszer csupán ennyiben érhetett össze. Mostantól fogva viszont a blog része lett a gallery. A „Galéria” gombra kattintva a már megszokott blog oldalba jelennek meg a Gallery-ben lévő képek, albumok. Teljességgel megegyezik a használata, és a funkciói a régi galériával. Nyugodtan lehet használni. A régi URL-en is elérhető a régi oldal. Viszont tessék vigyázni a képek hivatkozása az eddigiekhez képest változott. Az eddig http://gallery.xorp.hu/valami/album elérés már a Blogos Galleryre mutat. Ha valaki mégis a régi rendszert akarja használni az a következő linkelésekkel érhető el: http://gallery.xorp.hu/gallery/valami/album .
  • Mint látni lehet, eléggé megkurtult a jobb oldal hossza. Eltűnt ugyanis onnan az Archive menüpont is, ahol időrendbe voltak linkek kirakva (ezzel egyetembe a naptár menüpont is, ami hasonló dolgot akart megvalósítani csak napok szerint.) Szerintem nem sokan használták eddig sem őket, helyet viszont annál többet foglaltak. E helyett a felső képen elérhető mostantól az „Archív” menüpont alatt, egy már a blogon eddig is működő, dinamikus archive tartalomjegyzék. Itt idő, és kategória szerint tudunk, gyorsan egyszerűen nézelődni. Ha pedig konkrét dolgot akarunk keresni, arra pedig ott a jobboldali menüben a keresés, ami minden honnan elérhető, és segítségével szinte bármit megtalálhatunk a blogon.
  • Utolsó eltűnő jobboldali menürész az Oldalak. Ennek elvesztése talán valamelyest fájó pont. Viszont mivel erőteljesen bővíteni akarom a hosszabb oldalak, leírások számát, semmiképp sem tárolható a jobb oldalon kilistázva. Ezért eddigi helyéről eltűnt, viszont felső menüpontként megjelent. Ez a gomb viszont különlegesebb a többinél. Rákattintva ugyanis nem töltődik be új oldal. Egyszerűen a zöld rész alatti fehér szegélyen tűnnek fel a főbb menüpontok. Egyenlőre csak három van. Ezekre kattintva töltődnek be a hosszabb átfogóbb tartalommal bíró írások.
  • A header részen megjelenő mostani utolsó gomb pedig a Kapcsolat menüpont. Itt röviden írok magamról, a blogról, és jó néhány elérhetőséget megadok. Talán mára kinőtte magát a blog is olyan szintre, hogy szükséges elérhetőségeket írnom, nem elég csak a kommentálási lehetőség.
  • Ezen túl, hogy serkentsem a kommentálási kedvet, a kommenteknél található legalsó linken elérhető avatar választó menüpontot feltöltöttem sok, egyedi avatarral. Csemegézzetek belőle, állítsátok be a nektek szimpatikusat.
  • Utolsó újdonságként a bejegyzéseknél, oldalak tartalmánál tudok még egy számomra fontos design elemről beszámolni. Nem tudom kinek tűnt fel, de eddig a képek megjelenítésénél úgy ahogy van megjelent a kép. Ha kék hátterű volt, ha barna, élesen kirítt a fehér háttértől. Mára viszont beállítottam, hogy minden kép (ez még mindig csak a bejegyzések, és oldalak tartalmára vonatkozik) körül vékony keret határolja el a háttértől, ezzel kicsit mutatósabbá téve a tartalmat.

Ennyi újdonságot tudok megemlíteni. Nem kis dolgok ezek, attól függetlenül, hogy ilyen röviden össze lehet foglalni őket. Máról újra elindul a bejegyzések írása, és remélem pozitív visszhangra találnak a fejlesztések is. Jó bolgolást!

Xorp Blog Podcast: Új generáció” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. Én is gratulálok! Sokkal áttekinthetőbb! Színvilágban nem akarsz újítani? Nekem tetszik ez is, csak mostanában dívik a design csere is. Bár én jobban szeretem, ha valaki a tartalmi részekkel foglalkozik és nem a külcsínnel.

  2. Hehe.. lelotted a kovetkezo tervet… :) Majd meglatod… mi lesz meg itt… :) egyenlore viszont a fejleszeseket pihentetjuk es koncentralunk a tartalomra :)

  3. Na, ez mar az ujdonsult linuxom… :)
    Megszenvedtem vele mire felment de most mar jol megy.
    Tudja valaki codec et hogy lehet leszedni videokhoz?

  4. Aha… ubuntu, latod latod megmondtam en. Az elso amit meg kell csinalnod, az a csomagkezelo apt-get source filejenek a modositasa.

    /et/apt/sources.list

    Szed ki minden kikommentezett eleres elol a # jeleket.
    Ezek utan keress ra a apt-cache search maplyer -re
    apt-get install package neve-vel tudod feltenni a csomagokat. Ha az mplayert (ami ugyemlexem csak a codec listajaval egyutt megy fel) felteszed es mukodni fog, akkor minden fele media filet le tudsz jatszani…

    Meg esetleg a vlc-t ajanlom talan az kicsit bonyolultabb es csak macen probaltam…

  5. Nos, en alapvetoen RSS feeden keresztül követem az oldalt, úgyhogy túl sok újdonságot nem fedeztem fel, de biztos vagyok benne, hogy dolgoztal rajta rendesen (:

    Viszont ami feltűnt: nem tom, valszeg csak nekem, de iszonyat lassú lett az oldal. Egy fel és le scrollozás nem a legyegyszerűbb.

    Pár helyen még megvannak az angol feliratok. Gondolom ezek plugin frissítésnek köszönhetőek?
    A jobb oldali menüsávban Bruce blogja kétszer van kirakva.

    Mostmár csak az ablakom alatt iszogató üvöltőző arcokat kéne elzavarni. (:

  6. ToNyOmAn! Koss a biztatast… hat en ahol es akinel csak probaltam sehol se szaggatott, itthon 4 gepen 4 bongeszoben es egy 700Mhzs g4esen is kiprobaltam nemvolt gond. Ha elarulod milyen configgal probalod, es hogy mas bongeszovel is szaggat e megprobalom emulalni a kornyezetet.

    Kosz a linket javitottam, nem szurtam ki. A theme felig lopott azert latsz benne soook soook angol reszt, persze ahol eszreveszem javitom, ha megirod hol tunt fel, akkor megkeresem. :)

  7. Angol szöveg leginkább a commentelő résznél van, az input mezőknél.
    A lassulás oka asszem leginkább az volt, hogy kellett firefoxnak egy restart. Erdekes, mielott irtam commentet 2x is ujrainditottam, hogy biztos legyek benne. No mind1, most semmi. (:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük