Jackfield: Apple Dashboard (és más) kompatibilis widget motor GNOME-ra

A Jackfield fejlesztője szerint „cool” lenne, ha Linux és GNOME környezetben is lehetne használni az Apple Dashboard-jának widget-jeit. Sőt ennél is többet, például a Yahoo Windget Engine-jének, a Microsoft Gadget Sidebar-jának és az Opera Widget-nek mini-alkalmazásait. Hogy ez valóra váljon, megszületett a Jackfield. A Jackfield pontosan ezeket fogja tudni.

A gdesklets-szel szemben, ahol egy-egy plugin megírásához programozói ismeretre van szükség, a Dashboard-szerű mini-alkalmazások megírásához nem kell más mint HTML, CSS, és JavaScript ismeret. Azaz, egy igazából programozni nem tudó power user is készíthet magának saját widget-et, ha nagyon akar. A Jackfield fejlesztője szerint ez az egyszerűség az oka annak, hogy több Dashboard widget van, mint amennyi gdesklets plugin, annak ellenére, hogy a gdesklets is hosszú évek óta elérhető széles körben.

A Jackfield jelenleg erős fejlesztés alatt áll, de már letölthető belőle egy snapshot. Már tudja futtatni az Apple Dashboard widget-eket, de nem mindegyiket, és van amelyikkel még baj van. A telepítéséhez még nincs korrekt dokumentáció, így egyelőre innen lehet infókhoz jutni.

A Jackfield-del számos widget fog majd érkezni, ha egyszer stabillá válik. Jelenleg az Apple Dashboard widget-jeit lehet vele használni. Ezek fellelhetők a weben sok helyen. Az egyik ilyen hely ez.

Megfelelő tudás birtokában bárki írhat widget-et a Jackfield-hez. Mivel a Jackfield-nek még nincs doksija, a kiinduláshoz érdemes az Apple Dashboard widget-ek írásához kiadott doksijait tanulmányozni.

jackfield

A fejlesztést nyomon lehet követni a Jackfield fejlesztői blogban. A projekt honlapja itt érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük