Virtualizálható az OS X Server a Leopardban?

Mac-es beütésű “nagy vas” kezelő adminok igazán szeretnének már egy olyan, teljesen “virtualizálható” Mac OS X Server verziót látni, ami felépíthető lenne egy VMware infrastuktúrában és más OS-kel, páldául Windows Server, Linux vagy Solaris párhuzamosan futtatható lenne, megosztva a hardwarese erőforrásokat és csökkentve az administrative költségeket.

cluster

Szégyen, hogy ez nem fog megtörténni: Ugyanis az Apple licensek nem engedélyezik a 10.x Server verziók futtatását más, nem Apple készülékeken. Némi változás szele azért már elért minket, hiszen olvasgatva az új 10.5 –ös Server licenseket – az OS X Serverek virtualizásála OS X Servereken talán hamarabb eljön, mint sem azt gondolnánk.

Egy bejegyzés a Macenterprise mailing list-en és egy cikk a TidITSben is erről a változásról beszél, ami egyértelműen kiáll egy adott Apple gépen lévő több Mac OS X használata mellett. Ezen zöld jelzéssel, olyan alkalmazások, mint a Paralell Server, vagy a még be nem jelentett VMware ugyanúgy el tudják majd látni egyazon gépen lévő több példányos OS X-eket a Linux és a Windows VM-ek mellett.
Attól függően, hogy miként van céges hálózatod kialakítva, ez nagy segítség lehet az X Serverek forgalmazásában.

Figyeljünk a jövőben mind a Parallel mind a VMware bejelentéseire a serverek virualizálhatóságát illetően. Izgalmas idők ezek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük