Veritas Storage Foundation Windows-ra

Ha már annyi különféle cikket írtam a Veritas Storage Foundation-ról, legyen itt egy Windows leírás is róla. Ez azért is fontos, mert a Symantec storage termékeit eléggé preferálják a kiemelt fontosságú környezetek esetében.

Beszerzés

A Storage Foundation Windows-os változata annyira eltér a „normál”, nem-Windows társaitól, hogy teljesen másik helyen található meg.

http://www.symantec.com/business/storage-foundation-for-windows

Itt kattintsunk a trialware gombra a letöltéshez.

Csupán 32, illetve 64 bites installerek találhatóak meg, nincs explicit Windows verzióra bontva. Töltsük le a megfelelőt.

Installálása

Tömörítsük ki az archive file-t, majd indítsuk el a setup.exe-t.

A grafikus varázsló egy menüt fog elénk hozni. Nekünk abból az Install Storage Foundation menüpont kell.

Ezek után következik az igazi varázsló felület, a szokott next, next, next finish-el.

Fogadjuk el a license szerződést.

Adjuk meg a használni kívánt license-t, amennyiben van.

Válasszuk ki a megfelelő komponenseket.

Figyelmeztetni fog minket a telepítő, hogy nincs a Microsoft Cluster service telepítve a gépünkre, amire szükség lehet.

Ugyan ezt az összefoglalót láthatjuk a MultiPath IO (MPIO), illetve MSCS (Microsoft Cluster Server)-el kapcsolatban. Ezekről produktív esetben a Symantec Storage foundation előtt kell gondoskodnunk.

Végül egy összefoglaló képernyő a beállításainkról:

És kezdődik is az installáció:

Amennyiben bekapcsolva hagytuk (és érdemes), akkor a telepítés után újra is indul a gép.

Veritas Enterprise Administrator (VEA)

A VEA nem más, mint egy grafikus tool, a storage foundation kezeléséhez. Ez egy kliens program, nem feltétlenül kell a managelni kívánt gépre telepítve lennie.

Windows esetében automatikusan települt, a többi csomaggal együtt. Indítsuk el a start menüből:

Egy hasonló felület fog minket fogadni:

Ahogy, már írtam ahhoz, hogy valamit vezérelni tudjunk, először csatlakoznunk kell hozzá. Kattintsunk a connect gombra.

A lokális gépre hivatkozáshoz elég csak egy pontot ütnünk, vagy távoli géphez, adjuk meg a kívánt gép IP címét vagy hostnevét.

Amennyiben sikerült a csatlakozás, valami ilyesmit kell látnunk.

iSCSI Storage konfigurálás VEA-al

A bal oldali fa struktúrából válasszuk ki a iSCSI Initiators menüpontot. Ott látni fogjuk a gépünk initiator azonosítóját. Kattintsunk erre jobbal egyet, majd válasszuk ki az Add Target Portal menüpontot.

Windows-tól várható módon egy varázsló indul el, ami igazából a Windows iSCSI initiatorát fogja állítani. Adjuk meg a hostját, vagy IP-jét az iSCSI target (szerver)-nek, és a portját.

Ezek után meg fog jelenni az új target az initiator alatt:

Kattintsunk jobbal egyet az új targetra és válasszuk a Login To Target menüpontra.

Újabb varázsló ablakra számítsunk, és igazából meg kell adnunk, milyen opciókkal kívánjuk elérni a targetet.

Ezek után meg fognak jelenni a diszkek.

A teljesen új diszkeket a fenti formában fogjuk látni. Amennyiben szükséges, jobb kattintás a diskre, majd Write Signature szükséges. Ez gyakorlatilag egyenlő a vxdisksetup -i [DISKNEVE] paranccsal. Ez hozza léte a private és public részeket a disken. Vigyázat, amennyiben hasznos adat van ezeken a diskeken az el fog most veszni.

Ezek után szintén jobb kattintással Online állapotba kell őket hozni.

Akkor tudunk tovább haladni, amennyiben a menüben a következő állapotú diskek látszanak (Online with signature).

Most, hogy már használható lemezeink vannak, egy csoportba kell őket foglalnunk. Ehhez kattintsunk jobbal a fa struktúrában a Disk Group menüre.

Természetesen egy varázsló fog elindulni, ahol meg kell adni mindenképp a group-unk nevét, és kiválasztani azokat a diskeket, amiket ehhez a csoporthoz akarunk rendelni. Fontos, hogy egy disk csak egy csoporthoz tartozhat, tehát ha valamelyik csoporthoz hozzáadtuk, akkor máshoz már nem adhatjuk hozzá,

Azonnal létre fog jönni egy új Disk Group, amiben látszódnak is a diskek.

Hozzunk létre egy volumet. Ehhez kattintsunk jobbal a Disk Group-ra, és a menüben válasszuk ki a New Volume. Termlészetesen ebben a menüben lesz elérhető a vxdg parancs gyakorlatilag minden funkciója is.

Nem meglepő, hogy az új volume létrehozása is egy varázslót indít. Ez a varázsló el fogja rejteni a Disk Media, Subdisk, Plex, Volume, SubVolume struktúrát. Egy vxassist felparaméterezését kell megtennünk, csak grafikusan.

Vagy a volume managerre bízhatjuk, hogy automatikusan válassza ki a group mely lemezeit használja, vagy pedig mi manuálisan delegálhatunk neki diskeket a csoportból.

A következő képernyőn magát a volume szerkezetét tudjuk beállítani. Úgy mint a neve, mérete, layoutja, tükrözése, logolása. A méretet viszont a layout alapján Max Size gombra kattintva ki is számítható automatikusan.

Következő beállításként ki kell választani, hogy milyen meghajtóként kívánjuk elérhetővé tenni, vagy más milyen formát öltsön ez az új volume.

Végül ki kell választanunk a filesystem információkat, hogy milyenre formatálja a Windows ezt nekünk (érdekes, hogy nincs vxfs), és elnevezni magát a meghajtót.

A végeredményt egyik részről a VEA-ban is láthatjuk:

Illetve magában a Windows-ban:

Innentől már használhatjuk is az új meghajtót.

Volume View és műveletek meglévő Volume-al

Nézzük meg, milyen információk, és hogyan jelennek meg a VEA-ban, az új volume-ról. Válasszuk ki a baloldali fa struktúrában a Volumes alatt az új vol01 E: meghajtót.

A Disk fülön láthatjuk a fizikai diszk információkat. Mely diskek, és milyen csoportban, milyen állapotban, mennyire kihasználva, stb. vannak jelen.

Mirror fül alatt láthatjuk, hogy türközött-e a volume, és ha igen milyen tagokból áll a tükör. Ez igazából a plexeket jeleníti meg.

A LOG fül alatt látható, ha van Logolás a volumehez rendelve.

A Subdisk nézet alatt lehet a legtöbb információt kinyerni a Volume-ról. Ez egy kicsit a vxprint kimeneteléhez lesz hasonló. Kinyerhetjük belőle, milyen subdisk, milyen plexhez van rendelve.

Amennyiben van Snapshot volume, akkor ennek információkat a Snapshot volume alatt érhetjük el.

DCO, Shadow Storage szintén ezen speciális információkat jelenítené meg amennyiben lenne.

Az utolsó előtti fül a Disk View. Ez grafikusan jeleníteni meg csíkokban az egyes diskeket, és azok tárhelyét. Ezekre a tárhelyekre pedig bejelöli a Volume Informáviókat. Hasonló kép mint azt a Windows Volume Managere tenné.

Természetesen ezek után a Volume elemé a szerep. Jobbal kattintva rá, egy hosszú listát láthatunk mindarról amit tehetünk vele. Ez a lista talán jól reprezentálja azt is, milyen különféle módon lehet a vxassist parancsot paraméterezni

Összefoglalás

Annak, aki ismeri a Veritas Volume Manager felépítését és parancssoros kezelését, annak könnyű lesz belejönni a Windows-os használatába. Az ablakos rendszeren a VEA-nak köszönhetően, pofon egyszerű kezelni egy (vagy több) rendszer teljes diszk struktúráját, és még könnyeb azt átlátni. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük