Veritas Operations Manager

Már volt szó a Veritas Cluster Managerről, és a Veritas Cluster Simulatorról is. Most ismerkedjünk meg a Veritas Operations Manager termékkel. Aki több Veritas Volume Manageres illetve Clusteres környezetet használ, ott jól jöhet egy tool, ami informatívan tud jelenteni azok állapotáról, státuszáról és verzióikról.

Beszerzése

A Symantec egy speciális oldalán érhető el, amit Veritas Cluster Utilities-nek neveznek. Itt is az első linkre kell kattintanunk.

Ahogy az látszik is maga a VOM Central Server elérhető Linuxra, Solaris SPARC és Windows platofrmokra is. Ez a központi pontja, ha úgy tetszik a szervere az alkalmazásnak. A Managed Host minden féle platformra letölthető, illetve ugyan itt több kiegészítő szolgáltatás is elérhető. Én a Solaris SPARC Central Servert fogom letölteni és bemutatni. Az új Storage Foundation termékekbe a Managed Host termék is bele van építve, itt felesleges telepíteni.

Telepítés

A következő telepítő binárist másoltam fel a szerverként kinevezett gépre:

Ezek után nincs más dolgunk, mint futtathatóvá tenni az állományt, és elindítani azt:

# chmod +x Veritas_Operations_Manager_CMS_3.1_SolSparc.bin
# ./Veritas_Operations_Manager_CMS_3.1_SolSparc.bin

Fenti képen nem kell megijedni, hogy a VRTSsfmh, tehát a Managed Host komponens már telepítve van, mert ezen a gépen van már Storage Foundation telepítve. Ez nem hiba.

Veritas Operations Manager (VOM) konfigurálása

A megfelelő komponensek már telepítve vannak, sőt automatikusan a megfelelő SMF indító servicek is létrejöttek.

Ahhoz, hogy megfelelőképp konfiguráljuk a VOM-t, csupán egy böngészőre lesz szükségünk.

https://[VOM-IP-CIME]:5634

A fenti URL-el érhetjük el a konfigurácó „varázslót”.

Az első részben meg kell adnunk a szerverünk nevét, és IP címét.

Második részen meg kell adnunk azt a helyet, ahol a VOM az adatbázis állományait fogja tárolni.

Harmadik képernyőn hozzájárulhatunk, hogy analizálásra összegyűjtse az adatainkat a Symantec. Ezek után pedig már kezdődik is a konfiguráció.

Amennyiben sikeresen végigfutott a konfiguráció a következőt kell látnunk. A Launch Web Console pedig a már VOM adminisztrációs felületére fog vinni.

Veritas Operations Manager használata

A jövőben a következő URL alatt érhető majd el a VOM admin felülete.

https://[VOM-IP]:14161

A következő bejelentkező felületet kell látni:

Alapértelmezés szerint a root és annak jelszavával be tudunk lépni. És valami hasonló felület fog minket fogadni. Természetesen először üresnek fog hatni:

Ahogy látszik, négy részre bontható a kezdő képernyő. A bal felső csíkokban jelzi ki a CRITICAL (piros), WARNING (sárga), OKE (zöld) státuszokat. Jobb fent lehet üzeneteket hagyni, amit mindenki lát aki bejelentkezik ide.

Bal alul sorról sorra jelennek meg a hiba üzenetek. Minden sor tartalmazza a hibás gépet, a hiba idejét, és rövid ismertetést a problémáról. Jobb lent pedig, hasznos linkek sorakoznak.

Gépek hozzáadása a VOM-hoz

Nézzük meg, hogyan is lehet a management felügyelethez hozzáadni Symantec (Veritas) termékeket. Ehhez a felső menüsorban menjünk a Settings -> Host Management részbe.

Itt három lehetőség nyílik számunkra. Az első a gépek manuális felsorolása. Bele kell írni a mezőbe a hostnevét, illetve egy megfelelő jogosultságokkal bíró felhasználó nevét. Ez beviszi a listába, amit a SUBMIT gomb megnyomásával hozzá is adhatunk.

Amennyiben minden sikeres volt, akkor a megfelelő gép hozzáadásáról ezt a visszajelzést kell kapnunk:

A másik megoldás, amikor nem a VOM felől kezdeményezzük ezt a kapcsolatot, hanem a kliensek részéről. Ilyenkor az AutoConfigure tab-ot kell választani, letölteni a megfelelő PERL scriptet, és azt futtatni a klienseken.

Mire is jó a VOM?

A VOM minden féle adatot gyűjt, majd kiértékelt a hozzáadott gépekről. Teszi ezt alkalmazás, OS, Volume Manager, és Cluster szinten.

Szövegesen:

Grafikusan:

Részletesen egy szerverről:

Amit viszont fontos kiemelni, hogy a VOM alkalmatlan, bármi féle vezérlésre. Csak és kizárólag a gépekről összegyűjtött információk elemzésére.

Sok gép esetében előnyös lehet a használata, és mivel ingyenes ezért ajánlott is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük