Új vétel: Synology DS212j

Még 2011 elején indítottam be az épített Storage-mat, melyet egy Microserver és Nexentastor ötvözéséből hoztam létre. Másfél év használat után viszont tanultam minden féle hibából, és a fent említett Synology DS212j termékre váltottam.

Mi volt a gondom a Microserver_NexentaStor-al?

A Microserver HW és a NexentaStor OS nagy kihívás volt számomra. A Microserver a kis mérete, fogyasztása, illetve négy darab SATA 3,5″os disk befogadása miatt nagyon alkalmasnak tűnt. Ahogy az eredeti cikkben írtam magát az OS-t először Pendrive-ra tettem tükrözve. Az OS viszont emiatt sokszor lassú volt, és bíztam benne, hogy ez befolyásolja a diskekből és SSD cache-ből összerakott adat ZPOOL-t is.

Így az SSD-t ketté vettem, és az SSD-re tettem a NexentaStor OS-t. Az SSD fele felelt az OS-ért magáért, a másik fele vett részt az adata ZPOOL cache-je ként.

Sajnos ez se jelentett túl sok adatátviteli sebesség es latency javulást. Viszont kijött egy probléma. Az SSD az optikai csatlakozó helyére volt kapcsolva, illetve a BIOS az AHCI mód miatt hackelve is volt.

A NexentaStor viszont az SSD-re folyamatosan SCSI transport error-okat dobott. Ami csak még kritikusabbá vált, mivel az OS is azon futott.

A NexentaStor ZFS volume/filemanager-t használ. Nagyon nagy reményeket fűztem hozzá, de sebességben nem sikerült kihoznom belőle a maximumot. Főleg iSCSI szerverként akartam LUN-okat kiajánlani, viszont sok esetben számomra ismeretlen ok miatt egyszerűen elérhetetlenné vált.

Emiatt az iSCSI gond miatt tértem át NFS-re. Amivel viszont sebességet és latency-t buktam. Bele mélyedtem a ZFS attribútumok tuningolásával, viszont számomra már annyi aggályos dolgot kapcsoltam ki, a sebesség növekedés érdekében, hogy a stabil és biztos megoldás átcsapott egy HACK-be.

A harmadik és végső problémát maga a tervezés jelentette. Négyszer 2 TB disk soknak bizonyult nekem egybe, főleg mert a rendszer ennyire ingatag volt alattam. Így döntöttem, és migráltam.

Új Elképzelések

Brand megoldást akartam. Meguntam a magam tervezte és épített rendszert, és már csak a nyűgöt és gondot láttam bennük. Otthonra akartam egy mások által támogatott (firmware, support) megoldást, amit csak bekapcsolok és megy, garantált sebességen és minőségen. Az előző megoldásban felhasznált 4 x 2TB disk-et újra akartam használni, és lehetőség szerint nem egyben, hanem 2 x 2TB-ot egy egységben, ezáltal ketté venni a tárolási kapacitást, hogy valamennyire redundáns legyen.

Lehetőség szerint a két storage mérete, hangja, és össz fogyasztása alul maradjon a Microserver-ének.

Így elkezdtem a kínálatot nézegeteni.

Synology 212j

Két disk-es megoldások között gyorsan leszűkítettem a keresésemet két gyártóra. Synology és QNAP. A QNAP egy drágább és enterprise megoldásnak látszott számomra. A Synology pedig egy kicsit felhasználó barátabb és dinamikusabb termékcsaládnak tűnt. Nem utolsó sorban olcsóbban is tudtam beszerezni a megfelelő tároló eszközt a Synology-tól.

A Synology termékcsaládban számmal jelzik a termékeket. Általában az első számjegy a diskek maximális számára utal. A legalsó kategóriás Home to Small Office terméke a 212j.

A storage kívülről fehér műanyag, mely gumi lábakon áll. A belsejéhez hozzáférni egyszerű. A storage két oldalát megfogva ellenkező irányba kell nyomni. A storage természetesen DISK nélkül érkezik. A diskek egyszerűen a sínbe csúsztatható, majd csavarozható.

Kapcsoljuk be az eszközt, és biztosítsuk a megfeleő kábel segítségével a hálózati kapcsolatot. Ezek után szükséges egy Synology Assistant program. Ez megtalálja a hálózaton az eszközt, és elindítja az inicializálási folyamatot. Számomra kicsit furcsa volt, hogy a rendszer nem beépített OS-el érkezik, amit upgradelni kell. Hanem egyáltalán nincs is rajta, és első indításkor töltjük mi fel a kívánt (lehetőleg elérhető legújabb) DSM rendszert, ami a storage lelke lesz.

Ez azért is fontos, mert ez az Storage OS a behelyezett DISK(ek)-re fog települni. Így, ha mindkét disket eltávolítjuk, azt az OS-el együtt távolítjuk el, és a storage használatához újra inicializáni kell a storaget, tehát megint feltölteni rá az OS-t és beállítani az elejéről.

DSM 4.1 – Disk Station Manager

A Synology egy egységes rendszert fejleszt minden Storage termékére. Ez a Disk Station Manager. Röviden DSM, ami most a 4.1-es verziónál jár.

Számomra megdöbbentő volt, mennyire mindent tud ez a rendszer, és a management felülete mennyire meg van tervezve. Gyakorlatilag mindent tud, amire nekem szükségem lehet. Gyorsan és felületesen fussuk át, hogy néz ki és mire jó.

Amennyiben az DSM sikeresen installálva lett, a Synology storage elérhető a (HTTP) 5000-s vagy az (HTTPS) 5001-es porton, egy böngésző segítségével.

Bejelentkezés után a következő felületet fogjuk látni.

Fent egy task sor, az asztalon gyors indító parancsikonok, jobb oldalt pedig státusz és terheltség grafikon. A DSM-ben is Control Panel a neve a vezérlőpultnak. Itt érhető el minden féle beállítási lehetőség. Ahogy látszik szép számmal lesz lehetőségünk:

Csak a teljesség igénye nélkül:

– Windows Share
– OSX Share
– NFS Share
– FTP Share
– WebDAV share
– LDAP, Active Directory
– DDNS
– SNMP
– Firewall
– Router Configuration
– Syslog
– VPN
– Backup solution

Ami nekem nagyon tetszett, az a Notification Beállítások. Azaz a storagen bekövetkező üzenetekről, riasztásokról kaphatunk értesítést. Méghozzá a megszokott EMAIL megoldáson túl, akár SKYPE és MSN üzeneteket is beállíthatunk, vagy SMS szolgáltatáson keresztül SMS-t is küldhetünk. Illetve okos telefonunkat is hozzápárosíthatjuk!

Ami nagyon nagyon komoly. Az az Alkalmazások kezelése. Ugyanis a Synology úgy gondolja, hogyha veszel tőle egy méregdrága Storage-t. Akkor tudd másra is használni, akár a storage legyen a kisebb cégnél a server is. Így minden féle plugin, és egyedi alkalmazás is letölthető, közvetlenül a Synology Package Center-éből.

WordPress mint blog, osCommerce mint webshop, és a legkülönfélébb webes, adatbázisos alkalmazások! Megfelelő képpen frissítve és karbantartva.

Az utolsó téma amit még ki akarok emelni, az az iSCSI kezelése. Alapvetően VOLUME-t készítünk, amire egy filesystem jön létre. Itt tudunk SHARE-ket definiálni emberekhez és azt szolgáltatásokhoz párosítani.

Amikor iSCSI-re adjuk a fejünket, akkor döntenünk kell hogy SINGLE LUN, vagy MULTIPLE LUN iSCSI-t szeretnénk-e. A SINGLE értelemszerűen a hatékonyabb. Ilyenkor az egész DISK ki lesz ajánlva block szinten. A Multiple esetén létrejön egy VOLUME azon pedig FILE-ok jönnek létre, amik lesznek az iSCSI LUN-ok. Advanved beállítások között tudjunk engedélyezni, hogy egyszerre több initiator férhessen a Target-hez, illetve milyen blokk mérettel, header, digest értékekkel szeretnénk dolgozni.

Összegzés

A Synology Storage-el nagyon jól járhat bárki. Egy praktikus, dinamikus rendszer, amiben az ember minden igényéhez talál megfelelő megoldást. A webes admin felülete átlátható, egyszerű és használható. Az egyetlen negatívum, az ára. Elég borsos. Ha valaki viszont, stabil, jól támogatott rendszerre vágyik, akkor jó befektetés lesz ez a termék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük