Új vétel: MacBook Air 13″ Mid 2013

Az utolsó Apple notebook-om valamikor 2006-ban vettem. Valahogy utána az életem olyan fordulatokat vett, hogy fontosabb volt minél egyszerűbben és olcsóbban megoldani az almás gépek kérdését. Nem volt év, hogy ne tervezzem volna, hogy az aktuális kedvencemet megvásároljam, de a magyar nyomor már csak ilyen. Másra mindig jobban kellett a pénz. Ám eljött a lehetőség, és az igény is, plusz az anyagiak is úgy alakultak, hogy megengedhettem magamnak. Így boldog tulajdonosa lettem egy 2013-mas szériás 13 Colos MacBook Air gépnek.

macbookair_hero_short_2x-1000x560

Az igények

Hamarosan messzire kell költöznöm az otthonomtól, családomtól, és mindentől amit, ismerek. Nem kívántam magammal cipelni semmilyen asztali gépet, illetve a hozzá tartozó eszközöket, mert még nem tudom a végleges helyemen mire lesz hely és mire nem. Így ténylegesen megfogalmazódott a valós igény egy könnyű, erős, legtöbb asztali igényemet is kielégítő gépre. Egy olyan gépre, ami hordozhatósága miatt egyszerűen munkatársam lehet, viszont asztali környezetben könnyen kiszolgálja az asztali igényeimet is.

– 13 col. Se kisebb, se nagyobb.
– SSD. 2012-ben fogadtam meg, hogy már nem veszek úgy semmilyen gépet, hogy nem SSD van benne.
– billentyűzet háttérvilágítás. Unok vaklálni a sötétben.
– 1,5kg-nál könnyebb legyen, mert sokat fogom cipelni.
– Gyors Wifi. Legalább n-es wifi, de AC Wifi nagyon vonzott.
– 256GB tároló hely. Mindenkitől azt hallom, hogy a 128GB nagyon nagy megalkuvás.
– 8GB memória. Úgy érzem, hogy 4GB is elég lenne, de hosszú távra tervezek, és virtuális gépek-re is lenne igényem.
– OSX. Sajnálom, nekem már csak ez kell desktop gépnek.

Nem volt hosszú keresgélés egyből tudtam mire van szükségem.

Macbook Air 13″

macbook_air_2013_13

Mindig figyelemmel követem az Apple bejelentéseit. Így pontosan tudtam, hogy az Apple notebook zászlóshajója manapság a Macbook Air lett. A legújabb modell, nem a teljesítményugrásával hívta fel magára a figyelmet, hanem hogy az ismert teljesítmény mellett jócskán 8 óra üzemidőt garantál! Na ez már valami!

Ezek mellett persze a teljesítménye sem elhanyagolható. Mivel az alap modell csak 128GB SSD-vel rendelkezik, így én egyből a nagyobbat választottam, és akkor már 8GB memóriával.

Nézzük is mit tud:

  • 13.3-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen display
  • 1.3GHz dual-core Intel Core i5 (Turbo Boost up to 2.6GHz) with 3MB shared L3 cache
  • 8GB of 1600MHz LPDDR3 onboard memory
  • 256GB flash storage
  • Intel HD Graphics 5000
  • 720p FaceTime HD camera
  • 802.11ac Wi-Fi networking;3 IEEE 802.11a/b/g/n compatible
  • Bluetooth 4.0 wireless technology

Portok:

  • Two USB 3 ports (up to 5 Gbps)
  • Thunderbolt port (up to 10 Gbps)
  • MagSafe 2 power port
  • SDXC card slot

Üzem idő és hordozhatóság

macbook-battery-life-improvements

A hordozhatóság és mobilitás nagyon fontos volt. Főleg úgy, hogy láttam, hogy a mai technikával nem is elérhetetlen. A gép 1,35kg és nagyon masszív egy szerkezet. Nem verném a földhöz, de látszik az a robusztus egy tömb alumínium, amivel hirdetik. Nem ropog, nem recseg, nincsenek olyan illesztések, amik zavarnának. Ennek ellenére hihetetlen mennyire pici. A legvastagabb pontján is 1,7cm. Mint egy papírmappát fognál meg.

A másik fontos pont az üzemidő a hordozhatóságnál. Szörnyű érzés egy átlagos Windows PC-vel dolgozni. Ugyanis az a 1,5-2 óra az nagyon nagy úr. Márpedig egy átlagos működés mellett tud annyit. A MacBook Air-em jelenleg 6-7 óránál kevesebbet sosem produkált. Illetve van úgy, hogy simán 10 órát is kihúzott nálam. Akár az iOS eszközöket, őt is szívesen küldöm alvó (sleep) üzemmódban. Így van úgy, hogy csupán 2-3 naponta töltöm, ha 2-3 óránál többet nem használom aznap. Bámulatos, hogy nem kell állandóan az akkumulátor töltöttségét jelző piktogramot bámulnom.

Teljesítmény

macbook_air_2013_geekbench

A gép gyors. Irtó gyors. Igazak az SSD mérések. Ez tényleg tud 600-700MB/s olvasást és 500-600MB/s írást. A nég magos processzor nálam minden alkalmazással elbír. Az 8GB memória pedig nem rémül meg, akkor sem ha 2GB-nyi virtuális gép is fut. Egyszerűen szupergyors. Nem tudom jobban kihangsúlyozni. Játékra nekem az Indie játékok elegendőek. Illetve ha egy Sim City, vagy egy X-COM fog tudni futni normálisan akkor bőven elég lesz az Intel HD5000 teljesítménye is.

Wireless AC

2013-mba-charts-001

Na igen, gondolom mindenki kíváncsi a „Gigabit” Wifi mit is tud. Egy biztos nem tud gigabitet :) Bár van Wifi AC-t tudó routerem, olyan megbízható SSD eszköz ami gigabit kábelen lóghatna rajta nincs. Így igazán jó viszonyítási alapom nincs. Az biztos, hogy 5GHz, AC hálózaton általában sikerül 10MB/s-el másolnom filmeket. A csúcs pedig egyszer a 16MB/s volt. Viszont kiemelném, hogy a MacBook Air-nek nagyon erős a Wifi-je. Több Access Point-ot és erősebben fog be, mint a mellette lévő Mac Mini-k.

Összegzés

Ez a gép régi nagy álmom volt. Egy heti használat után azt tudom mondani, hogy minden elvárásomat hozta. Sebesség, súly, forma, üzemidő. Ennél több jelenleg nem is kell nekem. Bízom benne hű társam lesz még sok évig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük