Új vétel: iPad Mini

Még 2010-ben vásároltam meg a legelső generációs iPad-et. Akkoriben még senki nem tudta mire is lesz jó, mi is ez, és van-e jövője? Azóta tudjuk, hogy az iPad megnyitotta a kaput a táblagépek előtt. Három év alatt viszont az Apple esetében is annyit fejlődött a technológia, hogy kénytelen voltam váltani. Egyrészt azért mert az első generációs iPad alkalmatlanná vállt a három évvel későbbi igényeimre. Másod sorban mert sokkal jobb eszköz vált elérhetővé.

ipad_mini1

Egyel kisebb – Azaz Mini

Az Android platformon hívta életre a 9 colnál kisebb tábla gépeket. Az iPad pedig megjelent a Mini kategóriával. A készülék arányai megváltoztak. Ugyanis állított állapotában a szélek vékonyabbak lettek, így megteremtve egy új formát. Szerintem kis csinos lett így az eszköz, egyáltalán nem éreztem csúnyábbnak. Viszont beszéljünk akkor a méret és súly csökkenés hatásáról. Az iPad mini kisebb mérete sokkal inkább olyan eszközzé tette, amit az ember több helyre magával akar vinni. Ahogy emltettem az iPad súlya és mérete sokkal nagyobb volt. Az iPad Mini mellett egy téglának tánik már öreg testvére. Fogni, tartani, és eltenni olyan egyszerű, hogy nem is az tűnik fel, hogy nálad van, hanem hogyha nincs nálad.

ipad_mini2

Teljesítmény – Üzemidő

Az első generációs iPad nagyon lassú volt. A hatos iOS már nem is megy rá, és a kis memória méret miatt rendszeresen kiléptek az alkalmazások. Így nagyon nagy igény volt arra, hogy egy napjaink igényeit kielégítő processzor és memória legyen a kis tábla gépemben. Ez teljes mértékben be is igazolódott. Annyira sima és gördülékeny élményt nyújt az iPad Mini, hogy újra értelmet nyert az Apple életérzés. Gyors. Minden megy rajta, ahogy kell, és nem akad semmi.

Az első generációs iPad erőforrásai már nem voltak elegendőek a 2013-mas alkalmazásokhoz. Az akkumulátor teljesítményei is romolhatott, viszont biztos, hogy a működés közben a kisebb feldolgozó teljesítmény miatt szinte mindig 100%-on kellett dolgoznia. Az iPad Mini új aksival, és rendszeresen nem teljesen terhelt feldolgozó egységgel nagyon sokáig bírja. Rendszeres pár órás használattal 3-4 napot simán kibírt. Pedig youtube, filmnézés, böngészés, mail, játékok mentek rajta rendszeresen.

ipad_mini3

Kijelző mérete, és felbontás

Ahogy említettem a 7″ kisebb, mint a normál iPad esetében.. A kérdés mennyivel is kisebb. Nagyon nagy segítség az, hogy a kisebb kijelző megtartotta a NEM RETINÁS kijelzők felbontását. Így arányaiban ugyan az, mint az első két generációs iPad volt. Az alkalmazások teljes méretben jelennek meg, csupán ugyan azt, egy kicsivel kisebb kijelzőn látjuk. Így pedig nagyon könnyű megszokni. A kis kijelző értelemszerűen kisebb felületet is jelent. Viszont se kezelésben se olvasásban nem jelentett számomra visszalépést. Képregények esetében viszont jogos, hogy többet kellett zoomolni. Könyv olvasás esetében viszont az iBook automatikusan nagyobbra vette a betűméreteket.

Kamera elől hátúl

ipad_mini4

Az első generációs iPad-en nem volt egyetlen kamera sem. Persze viccesen hangzik, hogy iPad-el fényképezzünk. Pedig főleg otthon hasznos lehet. A mindig kéznél lévő iPad-et gyorsan felhasználhatjuk az emlékek rögzítésére, majd egyből nagy képernyőn láthatjuk és mutathatjuk a hozzátartozóinknak. Az előlapi kamera pedig ideális megoldás arra, hogy Skype, Facetime hívásokat bonyolíthassunk, és láthassuk szeretteinket. Nem tűnik fontosnak, de mivel az életünk fontos kapcsolatait teszi egyszerűvé és látványossá, ezért akkor tűnik csak fel a hiánya ha nincs.

Összegzés

Az első generációs iPad nagyon jó vétel volt számomra. Most az iPad Mini-t még jobbnak tartom. A kisebb, ergonomikusabb forma; erősebb hardver; első és hátsó kamera egy jó döntésnek tűnik. Én napi szinten használom, és rövidebb utakra is szívesebben viszem magammal, főleg ha tudom, hogy nem kell dolgoznom. Csak ajánlani tudom. Nekem a Retina Kijelző sem hiányzott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük