Új vétel: iMac 24”

Első fizetésemből vettem egy iMac 24”-os gépet. Nem újat, de nem is rosszat, összességében jó vételt csináltam vele úgy érzem. Bár az új MacBook Pro 17”-es volt az alap vágy, de úgy döntöttem várok, amíg az is LED kijelzőt kap, és addig is hátha még kerül bele egy-két upgrade vagy újítás (személy szerint GPS vevőnek örülnék nagyon). Akkor viszont kicsit kifejtem mire is fog kelleni nekem a gép, és miért nem tartottam meg inkább a régi iMac G4-emet.

Az alap feladat amit a jövőben szántam volna az asztali gépemnek az csak egyszerű server feladatok kiszolgálása. Mivel ez még terv, és majd részletesen írni akarok a megvalósítás után róla, maradjunk annyiban a Mac Os X Server verziója tökélesen kiszolgálja minden otthoni igényemet majd.

imac24_1

Azon túl hogy kiszolgáló feladatokat kell majd ellátnia ez lenne a család „tároló” eszköze is. Tehát alapvetően sok-sok GB-nyi adat tárolására van szükség. A server funkciók miatt előbb vagy utóbb leváltja majd a mostani Linksys WRT54GL routeremet is (megint jó pár kábellel fogy a készlet, szerencsére), így tudnia kell minél gyorsabb Wireless technológiát is. A szerver funkciókon túl viszont ez az én otthoni „TV”-m is.

Tudom sokan röhögnek. Bár volt nekem már minden féle drága, hipermodern gépem, életem nagy részében 15”-os monitorokon néztem filmeket. Igen tudom, röhej, sőt a semmilyen monitor se film nézésre való, de nekem most ez van, és őszintén sose zavart annyira amennyire egyesek hangoztatják mennyire rontja az élvezetet. ( A tényleges televíziómat meg se említem, egy 30 centis kis mini TV van a szobámban, de híradó és rajzfilm nézésre mindig is kiváló volt. :D )

Tehát mivel ez (és ez is marad) az elsődleges „mozivásznam” fontos, hogy minél nagyobb, és szép képe is legyen a gépnek. Az se hátrány ha van videó kimenete, amin esetleg a későbbiekben egy tényleg filmnézésre való nagy felbontású HD TV-t szolgálna ki.

imac24_aperture.jpg

Proci és RAM szempontjából ideális volt erre a feladatra a 700MHz-es iMac G4 is (bár HD dolgokkal már nem birkózott meg). Sajnos minden másban alul maradt. A monitora kicsi, Wireless adapter nincs benne (és arany áron is csak egy 802.11b szabványú kártya illeszthető bele). Maximálisan is csak FireWire400-as külső storage kapcsolható hozzá.
Ilyen gondolatokkal, és a 24”-os iMac bűvöletében döntöttem a vásárlás mellett. Az összes fent felsorolt igényemet kielégíti igazából. A Core2-es többmagos processzor pedig az összes általam futtatni kívánt alkalmazással könnyedén megbirkózik, az alapból 1GB Ram (azóta 2GB-ra bővített) is simán elég lesz minden féle tevékenységre, ami a kiszolgáló működéséhez kellhet. Található rajta FireWire800-as port ( 800Mbit/s ), ami lehetővé teszi külső akár RAID megoldások teljes sebességű elérést. A Gigabites LAN port és a Wireless 802.11n-es adapter minden féle otthoni hálózati kiszolgálásnak eleget tesz, és általa simán kiválható a routerem is. A beépített bluetooth adapter a telefonos vezérlés és szinkronizáció mellett lehetőséget biztosít a vezeték nélküli egér és billentyűzetek használására is (még több kábel tűnik el). A vékony, és kompakt kivitele helytakarékos és azért ismerjük el: Gyönyörű!

A végére hagytam a 24”-os kijelzőt. Egyszerűen hihetetlenül nagy és csodálatos képe van. Fényereje hihetetlen, én éjjel nappal legalacsonyabb fényerő szinten használom, mert már égetné a szemem. Az ágyamból is csodásan tudom nézni a filmeket, és az 1920×1200-as felbontás, a mellett, hogy minden féle ablak elfér kényelmesen, lehetőséget ad a natív High HD mozik nézésére is.

imac24_ichat

Ezek az én érveim a vásárlás mellett. És bátran állíthatom nem bántam meg. Minden olyan amilyennek lennie kell. Számomra az iMac 24”-os verziója a tökéletes megoldás hosszabb távra is.

Néhány kép a gépről megtekinthető itt, vagy az alap gép paraméterei itt a MacTár oldalán.

Categories: Apple, Informatika, Saját

4 Comments

  1. Kb. milyen áron vetted? Nem lett volna érdemes megvárni az új iMac sorozatot?

  2. Meg anno majusba vettem, es akkor is mar netto ar alatt joval, ugy hogy meg garos! :) Oszinten kicsit se bantam meg… Ha most vennek persze mar en is ujat vennek, de semmi olyan dolog nincs az ujba ami hianyozna a mostaniban!

    A csillogos kepernyotol meg fraszt kapnek! :)

  3. Én is őt vettem volna! Az új iMac designa nem bejövős nálam, na de ízlések és pofonok. Szerintem jól jártál vele :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: