Új vétel: Apple TV 1080p

Hétvégén elugrottunk Andrissal az egyik nagy bevásárló központba és meglátogattuk a Media Mark-ot. Millió ember, egymást taposva, és főleg a telefonok körül tülekedve. Miközben nézelődtünk megpillantottam egy kis piramist formát, amiket Apple TV dobozokból raktak ki. Kiárusításnak szánhatták, és a körülbelül 10 dobozka 15%-al le volt értékelve. Nem tudtam ott hagyni, és vásároltam egyet.

Előzmények

Fontos tudni, hogy én körülbelül 6 éve nem nézek kábeltévét. Rég meguntam a bulvárosodó hírműsorokat, a celebközpontú saját műsorokat, az ósdi import adásokat, de főleg a REKLÁMOKAT. TV készülékem mindig volt, és szerintem mindig lesz, de azon többnyire egy Mac Mini lógott, amit egyrészt gépként, másrészt a saját magam válogatott, internetről elérhető műsorok megtekintésére használtam.

no-cable-tv

Az idő változott, én pedig albérletben élek egy olyan országban, ahol nem beszélem a nyelvet. Az albérlethez jár egy kis 40 centis TV, de azon túl hogy dísz, nem sokat kezdtem eddig vele. Egy MacBook Air-el dolgozom, amit nem kívántam semmilyen módon rákötni a TV-re. Egyrészt, mert útálom a kábeleket egy mobil gép esetében. Másrészt mert nem tudnék olyan helyzetet kialakítani, ahogy kényelmesen tudnám használni a notebookot, és közben kábel hosszúságon belül a TV-re is rálátnék.

Tehát az Apple TV ilyen helyzetben került a birtokomba.

Kicsomagolás és beüzemelés

A becsomagolt termék elfért az én nagyobbacska tenyeremben. Kibontás után a fekete doboz viszont nagyon impozáns. Tényleg jó ránézni. Sajnos dugni kell bele HDMI és táp kábelt is, ami szerintem teljesen elcsúnyítja. Akkor már mindegy lenne, ha a Google féle HDMI csatlakozóba dugható irányt követnék. Tehát a kis doboz nagyon szép, de az Apple TV-hez képest nagy kábelek elcsúnyítják az összhatást. A dobozban a leíráson és a tápkábelen túl még a távirányítót kapjuk. Ez az ezüst színű eszköz megdöbbentően vékony. Nekem nagyon tetszik.

appletv1

Beindítás után gyakorlatilag csak az Apple ID-nkat kell végigpötyögni, és kész is a konfiguráció. Az eszköz villámgyorsan indul, alszik el és ébred fel. A hálózaton egyből minden eszköz felismerte, minden konfiguráció nélkül.

A menüben minden szolgáltatást, megosztást, accountot szépen egyesével lehet megadni. Gyakorlatilag az életem untam el, mire az iTunes Match, iTunes File sharing, YouTube, Flick, Vimeo dolgokat újra megadtam. (ilyenkor hol van az iCloud KeyChain syn?) Ennek ellenére, egszer kell letudni, és máris minden féle tartalmat fogyaszthatunk. Az biztos, hogy akinek pénze, és kontója van a különböző szolgáltatásokhoz, az szinte mindent beszerezhet ez az eszközön.

A bevált használat

Van úgy, hogy Podcastokat erről hallgatok, vagy a kedvenc YouTube csatornáimat ezen követem, többnyire viszont saját gépemen elérhető tartalmat fogyasztok. Erre pedig a bevált módszer az AirPlay, vagy az Extended Display funkció. Az OSX 10.9 (Mavericks) operációs rendszerben már nem csak tükrözött (mirroring) módban küldhetjük a képet az Apple TV-re, hanem használhatjuk a televízió kijelzőjét második (extended) monitorként.

appletv2

Ehhez a felső menüben megjelenő AirPlay menüben válasszuk ki az Apple TV-t, és az Extended Desktop opciót. Ennyi.

airplaydisplay-osxmavericks

Ezek után lesz egy második kijelzőnk, amit pontosan úgy tudunk kezelni az OSX-ben, ahogy egy kábellel rákötött eszközt tudnánk. Tipikusan én ide kihúzom a videót, és közben a MacBook Air kijelzőjén nyugodtan tudok tovább dolgozni. Sajnos ebben az esetben a MacBook Air-en fog szólni a hang.

iOS játékok

Tapasztalatim szerint elég kevés alkalommal használja erre az ember, viszont annál látványosabb, amikor egy iOS eszközzel használjuk az Apple TV-t. Alapból az iPad és az iPhone támogatja, hogy az iOS képét megjelenítsük az Apple TV-n, tükrözött (mirroring) módban. Bizonyos programok, és főleg játékok viszont azt is tudják, hogy a játék képét a TV-re küldik, az iPad / iPhone képernyőjén egy térképet, műszerfalat, vagy egyéb speciális felületet mutatnak a használónak.

appletv3

Ha viszont csak képeket akarunk mutatni a családnak, vagy egyéb aktivitást bemutatni a TV-n, akkor iOS 7 alatt hozzuk be a Control Center-t alulról, és ott egyből elérhető az AirPlay menü.

iOS-7-Control-Center

AirPlay lehetőségek

A fent már említett két használaton kívül természetesen van még néhány megoldás, amit érdemes bemutatni. Az AirPlay egy standard. Tehát, ha van valamilyen eszköz, vagy program ami támogatja, az tud küldeni képet / hangot a TV-re.

iTunes

Az Apple hisz abban, hogy a QuickTime és az iTunes hivatott a mozgóképes média kezelésére. Szerintem elég kevesen vannak, akik az iTunes-ban nézik a filmeket, sorozatokat, ennek ellenére az iTunes segítségével könnyedén küldhetjük a képet / hangot az Apple TV-re.

Nyissuk meg az iTunes-t, és válasszunk ki egy filmet.

itunes-play

A felső részen máris elérhető lesz az AirPlay jel. Erre kattintva választhatjuk ki, hogy a filmet az Apple TV-re streamelje ki az iTunes.

itunes-airplay

Amennyiben bármilyen más, QuickTime által megnyitott videónk van, akkor a jeljátszó sáv mellett érhető el a már ismert AirPlay ikon. Erre kattintva választhatjuk ki az Apple TV-t.

itunes-airplay2

Beamer

Az iTunes a QuickTime által nem túl sok elterjedt formátumot képes lejátszani. Amennyiben a szürke gazdaságból szerezzük be a videóinkat, abban az esetben valamilyen más megoldást kell választanunk. Sajnos a népszerű VLC jeljátszónak nincs AirPlay támogatása. Így a VLC-t maximum a kiterjesztett kijelzővel használhatjuk.

Ha viszont vágyunk arra, hogy a képet és a hangot is egyetlen kattintással dobhassuk az Apple TV-re, az extended desktop nélkül, akkor a Beamer alkalmazás hasznos lehet. Sajnos 15EUR-ba kerül. Nézzük viszont mit tud.

beamer-play

A program elindítása után kapunk egy sötét ablakot. Ebbe kell behúznunk a megfelelő videót. A Beamer természetesen minden féle MVK, AVI, DIVX állományokkal megbirkózik és automatikusan küldi a TV-re a képet és a hangot is.

beamer

A program támogatja a különböző feliratokat, és hangsávokat is. Plusz, ha a Beamer-t választjuk, akkor használhatjuk az Apple TV távirányítóját is a film vezérléséhez.

beamer3

HUDTube

Míg a Beamer a videó állományokkal megbirkózik, sajnos a YouTube és Vimeo stream jelekkel már nem bír el. Erre lehet egy jó megoldás a HUBTube. Ez a program 7 USD-be kerül, és ugyan azt tudja mint a Beamer, csak népszerű videó megosztó oldalak tartalmaival. Elegendő a youtube linket bedobnunk a HUBTube ablakjába, és már megy is a tartalom az AirPlay eszközünkre.

hudtube

Az HUBTube rendelkezik egy Safari böngésző extensionnal is. Amennyiben ezt aktiváljuk, akkor kapunk a bongészőbe egy gombot. Így elegendő a megfelelő videó esetén megnyomni ezt a gombot, és a tartalom már is megy a TV-re.

hudtube-extension

AirWeb

Az Apple TV alapból nem kínál semmilyen megoldást arra, hogy a TV-n böngészhessünk. Természetesen használhatjuk a Mirroring vagy Extended Desktop funkciót. Viszont az 1 USD ért kapható alkalmazás erre is egy kicsit kifinomultabb megoldást kíván.

screen480x480

A böngésző képét kiküldi az AirPlay eszközre az iPhone vagy iPad képernyőjét pedig egy trackpad-é alakítja át. A web címeket bepötyöghetjük az iOS eszközön. A böngészés viszont a TV-n fog történni. Használhatunk olyan gesztusokat is mint swipe, zoomolás, scrollozás. Nem világmegváltó dolog, de kellemesebbé teheti a böngészést a TV-n.

screen480x480-1

Összegzés

Az Apple TV nagyon fel tudja dobni a nappali funkcióját. Egy mankó tud lenne a már meglévő iOS környezetünkhöz. A “vezeték nélküli” külső kijelző nagyon hasznos tud lenni. Én ebben látom jelenleg a legnagyobb előnyét. Az AirPlay technológiának hála egyszerűen dobhatunk rá videó tartalmat. A játékok által nyújtott speciális képernyő, illetve a böngészés élménye csak külön extra.

Én magam örülök neki, hogy beszereztem. Negatívumként meg kell említenem, hogy a pici Apple TV dobozt elcsúnyítják a kábelei. Illetve, hogy az Apple TV használatához be kell kapcsolni a TV-t a TV távirányítójával. Az Apple TV-t meg a saját távirányítójával tudjuk vezérelni. Ezt a millió eszközt én nem szeretem magam körül. Milyen jó is lenne, ha lenne egy távirányító alkalmazás és minden menne csak az iPhone vagy iPad-ról. Na, de majd legközelebb.

Új vétel: Apple TV 1080p” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Vagy ha mindkét eszköz (TV és AppleTV) tudná a hdmi simplinket ;) és akkor az egyik távirányító mehetne a szekrény felső polcára :)

 2. Azt elfelejtetted mondani, hogy 2011 előtti gépeknél az airplay mirroring nem működik ( jellemzően pl az én 2010mid MBP-m képét is csak AirParrot segítségével tudom áthajítani a TV kijelzőre ).
  Illetve, hogy az aTV3 nem flashelhető, így egy csomó funkciótól elesünk… aTV2 persze okosítható.
  Bővebb infó: http://firecore.com/atvflash

 3. Akkor lenne iszonyat jó kis doboz, ha NAS-ról is tudna közvetlen videókat lejátszani, jó sok formátumban. De értem én az Apple hozzáállását, hogy iTunes-ból vegyem a filmeket meg a sorozatokat.

  Vannak már olyan “okos” TV-k melyekben van WiFi és képesek USB-ról filmeket lejátszani, valamint iOS app is van a vezérlésükhöz!
  Lehetséges, hogy ezek a TV-k képesek a NAS-ról filmeket lejátszani, nem néztem még utána. Én egy ilyen TV vásárlásán gondolkodom (5 éves terv :D ), igaz akkor bukom az AirPlay-t és nem tudok real racingezni a budi nagy TV-men.
  De cserébe nem kell TV + 2 távírányító + apple tv + macbook + NAS. Csak egy TV meg egy iPhone / távirányító, na meg a NAS ami am is megy mindig.

  De ha már lenne szép nagy TV-m amivel megvagyok elégedve, akkor Apple TV-t vennék hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.