Új Telefonom: Nokia 6131

Azt már lehetett olvasni, hogy is sikerült szert tenni a telefonra, de hogy milyen is arról majd most. Az alap koncepció, amit én egy telefontol vártam azt a következő pár mondatban tudnám összefoglalni. Nekem elég nagy kezem, és ujjaim vannak, így fontos a nagy gombozat. Ez viszont valamelyest nagy telefont jelent. Nagyot meg nem akartam, így jött, hogy mindenképp kagyló alakú, kinyitható mobilra van szükségem. Ott nagy hely van a billentyűknek, és a kijelzőnek is egyaránt. Ami még fontos volt, hogy minél több szolgáltatást tudjon a telefon nyújtani. Infra, Bluetooth, kábeles csatlakoztatási lehetőség. Egyéb szolgáltatások között csak extraként örültem volna a fényképezőnek, mp3 lejátszási lehetőségnek, fm rádiónak, egyszerű memóriabővítésnek. Minél szebb kijelzőt szerettem volna, és persze amennyire csak lehet legyen vékony… Na igen, sejthetitek nem kis igényeim voltak, sokáig nem is találtam a megfelelőt. Egyszer-egyszer kinéztem egyet, hogy na talán ez áll legközelebb az igényeimhez, de amikor megláttam a Nokia 6131-et tudtam, hogy nekem ez kell.

Amit leírtam mindent tud, ami nekem kell. De nézzük tételesen és részletesen mik is ezek:

nokia6131

Frekvenciasáv850/900/1800/1900 – Négy normás telefon így szinte minden hálózatba használhatom.

Telefonkönyvdb dinamikus – Nem statikusan van maximalizálva a mérete, hanem a szabad hellyel gazdálkodik.

Memória11 MB – Az alap telefon memória 16Mb ebből a rendszer eleszik 5-öt, a maradék pedig szinte mindenre kevés. Ahhoz képest pedig amire lehet használni a telefont pedig egyszerűen 0.

Memória bővíthetőségmicro SD (Trans Flash) – Kikapcsolás nélkül bővíthető akár 2Gb-os memória kártyával.

Magyar nyelvű menüVan – Madzsarul is tud kiírni mindent :)

Flight modeNincs – Dunsztom sincs :)

Operációs rendszerNincs – Nem is Baj, Sobee telefonját látva az oprendszeresek nagyon lassúcskák, nekem meg semmilyen fontos plusz tudást nem nyújtanak.

Készenléti idő óra240 – Sajnos a készülék egyik gyenge pontja. A rengeteg funkció, szolgáltatás használatával, nagyon gyorsan le lehet meríteni a gyári aksit.

Beszélgetési idő3.5 óra – Szintén az aksi gyengeségének betudható, elég sarkalatos pontja a telefonnak.

Súly g112 – Nagyon kis könnyű, mégis még annyi súlya van, hogy ne essen ki folyton a kezedből.

Méret mm92*48*20 – Ennél ideálisabb méret nekem nem is kelhet.

AkkumulátorLi-Ion – Alap!

Grafikus kijelzőVan – Alap!

Kijelző pixel240*320 – Nekem még volt olyan számítógépem, ami ugyan ilyen paraméterrel bírt :)

Színes kijelzőTFT – Szép, szép

Színárnyalatok száma db16 777 216 – Gyönyörű színei vannak

GPRSVan – Nem lehet gond most már sehonnan sem az internet, csak bírjam fizetni :)

EDGEVan – Nem hiszem hogy tudom majd használni, de legyen…

Generáció2,5G – Sajnálom, hogy nem 3G-s ez még egy kicsit zavaró benne, de nem hiszem, hogy a 3G-s szolgáltatásokat fogom a közeljövőbe használni, viszont kitudja…

WAPVan – Nagyon helyes!

EMSNincs – Az se Baj.

MMSVan – Ildike legalább tud most már küldeni mms-be képeket! :)

InfraportVan – Nagyon helyes, és hasznos!!

BluetoothVan – Bluetooth volt az egyik legfontosabb ami hiányzott az eddigi telefonjaimból

WLANNincs – Nem hiányzik, bár Wirelessel lehetett volna ingyen netezgetni a főtérről, de ki fogom valahogy bírni. :)

BlackberryNincs – Nem tudom mi ez, de nem is érdekel.

MP3Van – Ha valaki belefektet egy kis összeget simán használhatja diskman helyett.

RádióVan – Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni a rádió funkció. :) Nagyon cool…

KameraCMOS

Kamera felbontása1,3 Mpixel – Olyan amilyen. Ellehet vele játszani, de nekem van fényképező gépem, ha azon múlik. :)

VideoVan – Ezzel is el lehet szórakozni, de kell azért hely neki.

GPSNincs – Kár, de szerintem még nem jött el az ideje, hogy minden telefonba helymeghatározó legyen.

JavaVan – Helyes, hiányzott is!

Push to TalkVan – Ez valami új dolog amit nem tudtam nagyon feldolgozni, de elvileg az ezt támogató telefonok között lehet direktbe beszélgetést folytatni.

nokia6131_2

Na ezek után a nyers adatok után azért pár saját benyomás. A telefon tökéletes. Csupán két dolog lehet zavaró. Az egyik egyszerűbben orvosolható. Sajnos több funkció használatához szükség van egy nagy bővítőkártyára. Zenék tárolására, képek készítésére, videók felvételére, adatok hurcolására, programoknak, nincs egyszerűen hely alapból a telefonon, így én is csak éppen hogy ki tudtam csak próbálni a funkciókat. A másik nagy gond az akkumlátor. 3,5 óra beszélgetést bír. Gondolhatjátok ha aktívan használod valamely, vagy több funkcióját is, akkor az majdnem felér egy beszélgetéssel. Aktív használattal az alap aksit naponta töltögetheted. Erre hogy lesz-e valamilyen megoldás. Nagyobb, erősebb aksi, azt nem tudom, de az nagyon sokat tudna dobni a telefonon egy memóriakártyával. Na és végére is értem a negatív élményeknek. :)

nokia6131_3

Kezdem akkor először is külsőségekkel. Amikor a kezedbe veszed, mintha csak egy ékszert vennél a tenyeredbe. A hátulja olyan bőrhatású, nem csúszkál és karcolódik. A fekete szín talán kicsit kiveszi a női telefon jellegzetességét. Az előlapon fent található a kamera, alatta pedig a külső kijelző. Nagyon hasznos tud lenni, hiszen szinte minden fontos információt láthatunk ezen a külső kijelzőn. Arról nem is beszélve, hogy animációkat, képeket ide is ugyan úgy kitehetünk.

Amint a jobb oldalon található kis gombot megnyomod felpattan a kijelző (kézzel is fel lehet “feszíteni” tehát nem probléma). Amit látunk a szemkápráztató. Gyönyörű képe van. A színek és a felbontás isteni. Az alap témák, ikonok nagyon csúnyák szerintem a menüben. Én azonnal átállítottam sajátra, de erről majd egy másik írásban… A billentyűi nagyok kényelmesek, egy kézzel is könnyedén lehet írogatni. A számokat, és minden mást jó nagy betűkkel ír ki. Persze van lehetőségünk minden betűméretet a beállításoknál kicsiníteni, vagy nagyítani. Kinyitva már jó nagynak tűnik a telefon. A bekapcsoló gomb nekem szokatlanul az oldalán található. Mellette az exponáló gomb a fényképezőhöz, ha becsukott módban fényképeznénk. Másik oldalon pedig kettő a hangerő szabályozáshoz.

nokia6131_4

Ha kicsit beljebb megyünk a telefonba akkor a már megszokott jól átlátható és kezelhető menürendszerbe csöppenünk. Minden menüpont magáért beszél végig kell nyomkodni, és rájön az ember minden szolgáltatás használatára. Magyar nyelvű kis kézikönyv járt hozzá, ami egyértelműen képekkel illusztrálva mindent leírt. A rádió funkciót, csak a dobozban mellékelt klassz kis Nokia Headset csatlakoztatása után tudjuk használni. Nekem viszont nagyon megtetszett, pedig kis hülyeség. :) Programozott helyekre eltudunk menteni frekvenciákat, vagy akár kereshetünk manuálisan is. Zenét, videókat a médialejátszóban egyszerűen tudjuk nézegetni, hallgatni, csak bírjuk hellyel. Az névjegyzék nagyon sokrétű. Minden féle adatot megadhatunk. Animációkat, képeket, hangokat párosíthatunk az egyértelmű adatokon túl. Érdekesség képpen még megjegyezném, hogy külön van lehetőségünk, a belső és a külső kijelző állítására.

Összességében én azt vettem amit akartam. Egy sokrétű, funkció gazdag, apró, mégis nagy telefont, ami gyönyörű képi megjelenésén túl sajnos tartalmaz két zavaró hibát. Minden esetre nem bántam még meg semmit… Akit érdekelnek képek a telefonról az katt ide.

Ezek utáni írásokban pedig azzal fogok foglalkozni miket műveltem már eddig a telefonnal, és miket tehet meg mást is. Tapasztalatok, leírások, képek, videók… készüljetek.

Categories: Informatika, Saját, Telefon

3 Comments

 1. szép! :) én is most vettem nokiát, ha nem is ezt a típust, de ebből az új series40-es, 240×320-as kijelzősből és eszméletlen kijelzője van. bár szerintem maga a menü még nem olyan polír mint az eddigiek, meg nekem hiányzik a “grid” elrendezés, de talán, egyszer, véletlen lesz belőle új sw verzió… a wap browser szerintem messze nincs befejezve, a hatalmas kijelző ellenére, egy négyzetbe rendereli az oldalakat, 80×240 pixelt fölösleges baromságoknak használt meg egyszerűem üresen hagy. ha ezt rendbevágják, akkor egész szép kis db lesz.

 2. Igen, ez A Tökéletes telefon. :) Még 2006 novemberében kaptam meg, egy évig használtam, majd egy nagyobb esés miatt meghalt szegény. Ennek nem nagyon örültem, de végülis túltettem magam rajta, és vettem egy másik ugyanilyet, januárban. Egy hónapra rá ellopták. Ez volt két hete. Most megint összegyűjtöm rá a pénzt (diák vagyok), és megint megveszem. Ennyire szerettem/szeretem ezt a telefont.

 3. Sziasztok!
  Nekem van egy ilyen Nokia 6131-es telefonom és néha néha elromlik.
  Ha fölhívnak és kinyitom a telefont hogy fölvegyem elfehéredik és kikapcsol, majd visszakapcsol. utána lehet magyarázkodni a hívó félnek
  hogy sajnos rossz a telefonom.

  A páromnak is van ugyanilyen telefonja ami a napokban romlott el
  azaz kikapcsolt fekete vízszintes csíkozódással majd kifehéredett
  majd visszakapcsol, beírom a pin kódot, elfogadja és megint fehéredés…kikapcsolás.
  Azaz használhatatlan. (Használt és új mobilkereskedésbe vettük mind a kettőt ÚJONNAN 1 év garanciával ami lejárt.)
  A boltos vagy frissítést vagy kijelző hibát állapított meg.2500 vagy 9000 ft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Copyright © 2021 Xorp Blog Podcast

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: